Tankar och reflektioner kring era kommentarer

Tack för alla kommentarer utifrån bilderna, vissa är riktigt bra skriva med ett genomtänkt innehåll och en schysst men konstruktiv kritik - me like! Det är roligt med så givande kommentarer, inte bara "han går bakom hand" "du sitter i stolsits" "det ser förjävligt ut" haha, utan kommentarer med tips och idéer i.
Vissa saker gör jag dock medvetet efter hästens förutsättningar, medans andra är olater hos mig som ryttare och det som bara är olater är alltid bra att bli påmind om.

Men på Winnie-bilderna var det många som skrev om problemet som jag själv konstaterat länge, men inte har någon speciell lösning på för tillfället. Det blir bättre och bättre, men jag tror att jag skulle behöva lite mer konkreta sits-tips t.ex eller andra små råd som kan hjälpa?

Winnetoo "krullar" gärna ihop sig och går bakom hand och han är ganska svår att få fram till handen utan att han ska spänna sig och krulla ihop sig ännu mer. I det försöker jag därför rida honom lång och låg i mellanåt för att få lite stöd i handen och försöka få fram nosen - vilket såklart resulterar till att han går för mycket på bogarna. Det blir en ond cirkel liksom, och jag vet inte hur jag ska lösa det helt enkelt. Alla tips är välkomna!

I vissa kommentarer lät det lite som "äsch, sätt dig ner, höj handen, upp i formen och tryck igång baken" men genom att göra på det sättet kommer han garanterat att spänna sig. Men det kanske blir så i början för att han sedan ska hitta en balans i den formen också? Jag är alltid så rädd att göra för mycket eller pressa för hårt, men kanske är det det som behövs - att jag ska vara bestämd och bara sätta honom i den formen där jag vill ha honom och sedan jobba utifrån de reaktioner som blir?

Som sagt, alla tips tas emot med glädje!
Dom onödiga påhoppen rinner dock av mig, så dom kan ni lika gärna lämna för er själva! :)



Kom bara ihåg att bara för att jag är Linn på TeamSL så betyder inte det att jag tror att jag kan allting så att ni behöver trycka till mig för att få ner mig på jorden. Jag är en ponnyryttare på sexton år som haft ponny i sex år varav bara en ända med lite mer ridbarhet i sig, jag är långa vägar ifrån fullärd eller "proffs" - men jag kämpar på och vill nå alla de mål som just nu finns i mina drömmar. Men bara så ni vet, så är jag minst lika medveten om mina brister som ni är. Jag studerar mig själv noggrannt och VILL bli bättre.







Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag är absolut ingen expert men min ponny, som jag har haft problem med att just få igång bakdelen för att sedan börja arbeta med ryggen och arbeta i en korrekt form. För att få honom till det läget gör jag alltid övergångar och tempoväxlingar när jag rider fram, struntar i huvudet utan håller stöd kramar tygeln lite kanske och bara får igång bakdelen. Sedan börjar jag arbeta honom mer och så,



Vet inte om det är till nån hjälp, men tips iaf :) jättefina är ni!

2011-05-02 @ 23:42:11
Postat av: Amanda

Fina bilder :D

2011-05-02 @ 23:43:57
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: julia

Måste säga att den sista texten du skrev längst ner var väldigt bra.

Man, eller inte jag iallafall tänker på att du är precis som jag, tränar och tränar för att bli bättre och är fullt medveten om alla brister man har.



Jag är verkligen inget proffs men har legat lite i samma problem som du. Min häst går nästan exakt som Winnietoo på de bildern du la ut. När jag tränade dressyr i lördags sa min tränare helt enkelt åt mej att bara höja upp hennes huvud när hon hade tendens till att komma ner med det. Jag jobbade på med det ridpasset igenom och båda vi var lite halvspända och det kändes inte jättebra egentligen men i slutet av ridpasset gick hon där av sej själv.

Min häst är nog dock inte riktigt lika pigg som din men även hon har tendens till att spänna sej och bara böja på nacken när det blir för mycket typ.

Avslutar denna långa kommentar med att även om han ser lite spänd ut på de två sista bilderna än på den översta så kommer han ju endå upp mer med framdelen typ. Försök att få han avspänd i det läget om det går kanske?

2011-05-03 @ 00:00:25
URL: http://julishala.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag hade en häst som betedde sig likadant! Ett jättebra tipps jag har är att, för att han inte ska bli för lång och låg ellerför kort och spänd eller bakom tygeln, för att han ska komma till mera " ridning" och mer aktivitet bakifrån så borde du göra mycket övergångar och tänka och göra halvhalter varje steg nästan, du skall kunna ha en fjädrande häst som går på samma ställe med huvudet som bara ändrar kroppens aktivitet! För att han skall komma till arbete ska du Inte få han lång och låg, om han blir hetsig och stressad för att du kortar in honnom lite är för att han inte har samm frihet som när han får "hänga med nacken" som jag kallar de altså gå och bli lång, då ska du driva honnom fram till bettet med hjälp utav övergångar och massa massa halvhalter och snabba övergångar inte hinna skritta 10 steg utan få.. Ca 3 steg och sen "tjuff tjuff på på " med aktiviteten bakifrån igen.. Han skall kunna gå i en hyffsat form utan Att vara låg. Ställ också gärna ut konor på en 15 menets volt och rid slalom mellan dessa och fortfarande tänk halvhalt så fort dj passerar en kon . Det aka endast vara 1-2 meter mellan varje! Linn lycka till med dressyren ! Kom igen ! Ni är ett snyggt ekipage som med träning kommer komma långt i dreaayrhrenen med . Ni är ett bra team. Du är som juten på din snygga ponnys rygg! Stnna där så länge du har chansen. Häst kan du tävla hela livet sen. Lycka till!

2011-05-03 @ 00:20:11
Postat av: alexandra

tycker du är jätteduktig. Men jag tror att han får gå i den formen du vill, och han kommer spänna sig. Men efter några gånger kommer han direkt slappna av. Det var så med min ponny iaf :)

2011-05-03 @ 00:21:55
Postat av: Anonym

Mina tankar kring bilderna



Plus: Du har en jättebra grundsits! Jätteviktigt ju, grattis till det!



Minus (?): Klart han skulle kunna komma ihop och upp mer men det kommer nog. Tror absolut att du klarar av att ta upp honom i formen och rida "ur" spänningen som kommer. Ge honom en uppgift (öppna till exempel) i den högre formen så kommer han nog snart acceptera och slappna av. Det handlar ju om styrka också.



Fint ridet och lycka till på dressyrtävlingen!

Kram!

2011-05-03 @ 00:47:30
Postat av: Jessie

Jag har en jättebra övning för att få igång bakdelen, det har iallafall funkat för min ponny som har extremt svårt för att sätta under sig, tyvärr är hon halt nu. :/

Det är iallafall förstora och förminska volten. Det är en superbra grej eftersom man gör både skänkelvikning och ställer och böjer hästen samtidigt, då blir den lättare lösgjord.

Men det gäller att se upp så att inte hästen fuskar med någon bog eller så, du kan ju ha med dig någon som hjälper dig.

Lycka till Linn! :D

2011-05-03 @ 05:58:28
URL: http://dressyrfjollorna.blogg.se/
Postat av: Anna

Ett problem som jag ser hos dig (antagligen för att jag har det själv) är att du ibland inte böjer på armbågarna, vilket är ett problem eftersom man spänner sig felaktigt (kan få ont) plus att man får mindre inverkan på hästen.

En bra övning för att de ska slappna av är att lägga dom på en 8 över hela ridbanan och sen bara rida där tills de släpper efter och slappnar av

Lycka till:)

2011-05-03 @ 06:10:56
Postat av: Malin Jansson

Det med att du lätt hamnar i stolsits kanske kan bero på sadeln? har ni kollat den?

menar verkligen inget illa men det är väl endå sällan en ryttare kommer i stolsits av sig själv tror jag, ofta beror det ju på att sadeln ligger lite knasigt.

Lite svårt att se på bilder, men om ni inte har kollat sadel på han på länge, så kan det vara ett tips iallafall :)

2011-05-03 @ 06:28:39
URL: http://jjanssonsfrestelse.blogg.se/
Postat av: Anonym

Försök att ha händerna mer framför sadeln så att eftergiften kommer naturligt, annars blir det gärna att du lägger balans och vikt handen och då gör även hästen det. I början på ridpasset tycker jag att du ska skita i formen, då kommer den mer naturligt och blir dessutom rundare sen när du har värmt hästen =)

Håller dock inte med kommentaren ovan om att du har stolsits?? tycker bara att du hamnar lite långt bak i sadeln, men det behöver inte bero på dig. Tänk även på att försöka få en rak linje i dig själv, så att du inte lutar dig för mycket bakåt, det ser lätt överansträngt då från ryttarens håll =)

Annars - väldigt bra ridet för en hoppryttare, många kan inte ens få hästarna i arbetande form för att de är så vana vid att hoppa enbart =)

2011-05-03 @ 07:18:00
Postat av: Lovisa

Hej :)

Jätte fint!

Jag har en ponny som väldigt gärna förr ville gå lång o låg iformen och krulla ihop sig ganska mycket och det jag fick tänka på var att lyfta händerna ganska ofta och ganska snabbt så att hon reagerar snabbt, min ponny blev spänd då i början men sen kom hon upp mer och nu går hon i rätt form!

Sen är det ju en sak om du vill ha han i låg form, men han ska inte gå ner för att han själv "vill" det, om du förstår hur jag menar :)

Så tänk på att rida med lite höjd hand om ge han stöd där uppe också och sen lyfta upp han då o då, men inte så han hänger :)

Lycka till på tävlingen!!

2011-05-03 @ 07:34:22
Postat av: Sofia

min ponny har varit i stort sett preciiis likadan. när han väl började komma upp i formen blev han stressad, stark och spänd. Jag och min tränare har arbetat som idioter med det. (för jag, precis som du, sitter på en helt galen och knasig hopp-ponny) att många sitter och kritiserar dig med sits osv ska du inte bry dig om, för du har en bra sits (men som ngn annan har påpekat, du hamnar lite långt bak på sadeln), och sen tror jag att de glömmer att du trots allt har en hopp-ponny, SÅKLART att du inte sitter och finrider dressyr som Genne gör på dagarna. en hopphäst rider man i en lägre form för att få dom eftergivna, lösgjorda och lydiga, att jämt arbeta dom i en högre form är inte det man fokuserar på. men för att komma till saken: mitt tips är att rida lätt, låta hästen gå i den där låga formen som de känner sig bekväma i, för att sedan, på volt, rida framåt i snabb mellantrav följt med massvis av halvhalter. din kommer nog, precis som min, bli pigg och stark ett tag, men därifrån har jag sedan kunnat arbeta upp formen till en "LA-form" (med bra bärighet). dessutom hittar de oftast rätt själva genom att göra så. genom framåtbjudningen kommer även bakdelen igång ordentligt, vilket är en förutsättning för att framdelen sedan skall kunna komma uppåt. så mitt tips är att rida på framåt framåt framåt ;) det känns inte så bra i början, men när hästen "lär sig" att de inte behöver bli hysteriska för att det går lite fortare, får man fram ett helt underbart "go" i traven, där de också av sig själva söker sig till en högre form. sen kanske det inte är det optimala nu precis innan tävling, men något att börja träna på efter kanske? :)

2011-05-03 @ 08:43:53
Postat av: Saga

Min ponny var likadan ett tag och jag hade samma problem som dig: att jag vill undvika en spänd häst och då hellre rider henne lite bakom lod och för låg. Jag fick dock hjälp av min tränare som sa att jag skulle fortsätta lossa henne (resa upp i nacken, släppa fram näsan o aktivera bakdelen) oavsett om hon blev spänd för att man undviker problemet blir det aldrig bättre.



Min ponny blev verkligen jättespänd, spände hela nacken och rusade iväg i ett himla tempo utan någon som helst takt men när jag, utan att bry mig om hennes försök att undslippa, bara fortsatte slappnade hon av efter bara en liten stund och blev superfin och framförallt: lösgjord och avslappnad!



Det är alltid svårt att "våga" ta itu med problem på hästar som blir heta/spända/stressade eftersom man får sån himla stark reaktion men när man tar igenom det är det ju faktiskt dessa hästar som är finast av alla ;)

2011-05-03 @ 09:12:12
URL: http://sagakullberg.blogg.se/
Postat av: Julia

Det är lätt att kommentera andra, men mycket svårare att göra det själv!

2011-05-03 @ 09:20:29
URL: http://rsjulia.blogg.se/
Postat av: Anonym

Försök att hamna mer i "mitten" av sadeln, ibland ser det ut som att du hamanr på bakvalvet. Så försök att tänka på sitsen hela tiden, kanske kan någon stå med och påpeka detta? Ju mer någon tjatar på mig, desto bättre går det senare! så försök att hamna i mitten, då får du en bättre position och kan påverka honom på ett annat sätt!



Min ponny vill också gå bakom lod ibland, vi jobbar påd et och det är nästan samma sak här, man får jobba påd et hela tiden! Går han bakom lod, försök då att höja handen lite försiktigt, då bruakr hästarna även komma fram lite mer i lod, när han är där framme, beröm honom! Aktivera bakgärran genom övergångar, skritt-trav och rid på lite mer i trav, sen ta ner honom så han saktar ner tempot och upprepa det. Kanske kan Kyras fyrkant vara något för dig?

Den har hjälpt mig mycket :D

Lycka till :)

2011-05-03 @ 10:02:31
Postat av: Ylva

Jag tycker att det brukar hjälpa med mycket tempoväxlingar, halvhalter och avbrott/igångsättningar, för att få igång baken och få honom att lägga sig i handen. Kanske en mer stilla hand, så att han har något stabilt att lägga stöd i? :)

2011-05-03 @ 10:20:34
URL: http://baraylvas.blogg.se/
Postat av: Helena

Tycker du har fått många bra tips, min enda tanke var att kanske du skulle kunna försöka ta hjälp av en dressyrtränare eller någon annan duktig person? Det är så himla mycket lättare att vara två, som du säger så är du bara 16 och kan inte allt (ingen blir någonsin fullärd, oavsett ålder iofs, men ja) men en annan person kanske kan hjälpa till och se om "rätt väg" är tex att försöka komma till ridning i den spända, högre formen eller om det finns ett annat sätt som är bättre.



Lycka till!

2011-05-03 @ 10:32:52
Postat av: sofie

Jag tycker du är jätteduktig :)

För att förbättra och förstärka formen på min häst så har jag löslongerat med halsförlängare ganska mycket. Den behöver inte vara hårt spänd, men bara så att hästen accepterar och lär sig gå avslappnat i lång låg form, precis som du säger. Sedan är tömkörning och markarbete (alltså ehm, när man går bredvid hästen) alltid bra när man vill få hästen avslappnad + att då ser man mycket lättare vad man behöver ändra på och har mycket mer kontroll. Man kan t ex peta till hästens rumpa lite eller flytta den åt sidan om den spänner emot.



Om inte annat så är det bra övningar för att göra hästen följsam och lyhörd :)



Lycka till :D

2011-05-03 @ 10:44:43
URL: http://www.toltaren.se
Postat av: Anonym

Jag skulle först och främst se till att ponnyn går framåt till handen och närponnyn sedan gör det så höjder du formen så mycket som han kan.Sen tror jag att om du kanske rider ännu mer dressyr så kommer han att stärka sig mer och då kmr det atomatiskt.

2011-05-03 @ 10:45:22
Postat av: ida

jag tycker att det ser fint ut men precis som du säger så krullar ha ihop sig lite. jag har samma problem med min ponny, han har antagligen gått mycket på graman och diverse inspänningar (är från tyskland). han har också blivit spänd så fort jag har plockat upp honom i formen. min dressyrtränare (visade hingsten som edward gal red i globen på hingstvisningen och tränar även för honom, så hon vet vad hon pratar om) satt upp på min ponny för några veckor sen.

min ponny tar inte skänkeln ordentligt, han springer från den istället för att öka aktiviteten, så att dom går bra när man ber om det är ju helt klart nummer ett (vet inte hur det är för winnetoo). min tränare sa iallafall att hellre att ponnyn är lite låg i formen och tar ordentligt stöd på bettet och då hamnar lite bakom lod (den kommer upp ordentligt med ryggen även då) än att man plockar upp den och den blir spänd för då jobbar den ändå inte ordentligt med ryggen. sen är det ju inte riktigt än bra tävlingsform men innan hästen har styrkan att gå avslappnat i högre form så är det så man ska jobba (enligt min tränare).

jag är inget proffs och det här kanske inte fungerar med winnetoo men jag önskar dig all lycka till iallafall :D

2011-05-03 @ 11:55:05
URL: http://teamnyman.se
Postat av: Anonym

Jag är absolut ingen expert men jag tror att det skulle vara bra att jobba mycket övergångar, att han är kvar i formen i övergången och att han trampar under sig och att du känner att du har stödet i handen. Det fick jag jobba med när jag red programridning för Gustav Swalling och jag tyckte det funkade jättebra!

Hoppas att det löser sig!:)

2011-05-03 @ 12:06:25
Postat av: Lisa Härdén

Jag är verkligen ingen dressyrnörd och vet själv hur svårt det är att få upp en häst i "dressyrformen" som inte har det naturligt. För man ser verkligen att winnie är avslappnad och trampar på bra, och då gäller det att få han att fortsätta trampa på bra med baken men höja nacken och få fram nosen.



Mitt råd är att du ska tänka att du ska rida i uppförsbacke, han kommer nog slå emot då han har hittat "sin form" men efter ett tag brukar hästar att ge med sig och vilja förstå grejen. Och winnie verkar vara en väldigt arbestvillig häst så jag tror att du kommer hitta knappen som gör att han går lite mer i uppförsbacke. Och sen när du känner att han krullar släpp fram handen, för han verkar vara en väldigt känslig och vilja väldigt mycket. Ta vara på hans vilja och testa lite olika saker! Våga pressa han lite och se vad som händer, spänner han sig gör som du brukar tills han blir avslappnad igen och ge det ett nytt försök.

Och sen kan du försöka att ha han väldigt mycket på ytter, det brukar hjälpa hästar att höja nacken lite och fortfarande hålla sig avslappnande men man får inte glömma "stoppa" upp med inner handen så han inte blir utåtställd.



Vet inte om mina tips hjälper, men jag tror att du kommer hitta det som känns bäst på Winnie, allt går inte att fixa över en dag och det tar tid. Men du är en duktig ryttare så jag tror du kommer lösa det :) Och tänk också på att du inte har ridit winnie som en dressyrhäst utan som en hopphäst. Ställ inte för höga krav på er två som ekipage på en gång så tror jag att du ska kunna lyckas :)

2011-05-03 @ 13:07:19
URL: http://lisaharden.blogg.se/
Postat av: Johanna

Jag är inget proffs och det är svårt att säga utifrån ett par bilder men jag har lite tips ändå. Jag vet inte hur mycket som andra redan har tagit upp men det här var vad jag tänkte på först.



Du sitter lite väl bakåtlutad, om du rätar upp dig kommer du få en helt annan inverkan på hästen (det är inte så hemskt men ändå något att tänka på).



Det ser ut på bilderna som om du tar ganska mycket i innertygeln ibland. Nu talar jag bara utifrån den lilla erfarenhet jag har, men när man håller ganska hårt i innertygel och kanske tappar ytter får man gärna en spänd häst som går bakom hand. Jag skulle råda dig att rida honom mer för ytterhjälper och strunta i var huvudet är när du rider fram. Håll händerna stilla och driv på honom så får du påskjutet bakifrån. Han kommer antagligen bli spänd innan han fattar vad han ska göra men när han väl fattar kommer det bli en helt annan häst.



Nu drar jag mina paralleller till min ponny vilken är en helt annan typ av ponny så det är inte alls säkert att det här fungerar på din.

2011-05-03 @ 14:56:54
URL: http://skraattkramp.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Jag tycker, som även du gör, att han krullar ihop sig och spänner sig. Han är ju trots allt en hopp ponny och tränar mycket hoppning! Men när du rider dressyr är övergångar jätte bra. Även sidvärtsrörelser och skolor.

Du kan växla mellan en hög och låg form. Låt honom gå ett par steg i en sluta med lite högre form och sedan släppa ner honom till låg form innan han blir för spänd. Precis som du reglerar tempot ska du reglera "höjden" på formen. Även om han blir spänd så försök att rida några steg i taget i en högre form. Tänk på att du hela tiden är avslappnad. Långa ben, och stark sits. Testa rid utan stigbyglar för att hamna rätt i sadeln och slappna av:) Han kanske spänner sig för att du blir spänd?

Hoppas verkligen ni får löst problemet. Har du tagit honom så långt i hoppningen kan du ta honom lika långt i dressyren:D

Lycka till! Ni klarar det:)

2011-05-03 @ 15:03:12
Postat av: Thea

Han kanske måste stärka sig lite för att orka komma upp i formen :) Hans sätt att komma undan är säkert att stressa upp sig och bli onödigt pigg. Som kommentaren innan skrev kan du ju rida honom i en hög form några steg och sedan låta honom gå tillbaka, och nästa ridpass kanske du lägger till några steg så att han bygger upp musklerna som krävs för en högre form :)

2011-05-03 @ 15:38:56
Postat av: elin

jag har själv utbildat en ponny som hemskt gärna ville krulla sig. han gjorde det ännu mera än vad winni gör! ett tipps jag gjorde, som funkade ganska bra, är att rida på en stor volt,(rid lätt) rid jätte mycket frammåt, nästan lita mot ökad trav och försök att få ner han i låg form, så låg att han i stort set ska ha nosen i backen! kan han gå på långa hängande tyglar och nosen i backen är de perfa! man får övar mycket, nästan innan och efter varenda pass. Annars är det bara att driva på och mjukna i handen, inte sparka fram honomm, uan såfort han går lita bakom, mjukna och försök få upp huvudet, skit i om han går i form till en börja se till att ha en bra stöd bara! :) du rider super, och det så MYCKET bättre ut med en dressyr sadel! lycka till :)

2011-05-03 @ 16:10:28
Postat av: elin

rid inte utifrån handen. se till att bakbenen hamnar rätt och får igång energin så kommer formen sen, trodde det var grundläggande kunskaper. inte med det sagt att du ska höja handen och grejsa och samtidigt driva som du sa här innan,inget med handen, bara det lilla som behövs för att han ska få igång baken utan att stressa upp sig. får du igång honom rätt söker han stödet. fast jag tror inte du haft de rätta kunskaperna när du utbildat winnie, jättfin hopp-ponny men han verkar ju knappt ha muskler att bära sig ordentligt, bara sprang på bogarna med lång hals och indragen nos. kanske ska satsa mer på att få de rätta musklerna och försöka få en hållbar häst istället för hoppa,hoppa hoppa ?

2011-05-03 @ 16:11:47
Postat av: Kaisa

Jag tycker att du gjort helt rätt i att rida hästen så låg emellanåt. Hästen MÅSTE få gå lång/låg för att få hitta sin balans, och det är när den hittat balansen man kan plocka upp formen och få trycket från bakbenen. Jag ser ofta folk som rider sina hästar i tävlingsform till vardags, vilket ju inte är gynnsamt i längden.

2011-05-03 @ 16:15:14
Postat av: Alexandra

Hade jag varit du hade jag provat följande: Hoppa av och jobba från marken i kapson. Fokusera bara på att be Winnie om att sätta under sig med bakbenen och att kunna söka sig framåt nedåt. Efter att han börjar få muskler att bära sig mer där bakom, alltså orkar sätta under sig och sätta sig och bära sig mer naturligt under förutsättningen att han har en ryttare på ryggen. Just nu verkar han mer köra på sjukt kraft än bär kraft. Och att få mer kraft att sätta sig skulle antagligen bara öka hans kapacitet i hoppning.



Det är min åsikt.

2011-05-03 @ 16:55:10
URL: http://equiss.blogg.se/
Postat av: Johanna

Det jag gör med min häst som också lätt krullar ihop sig är att gör MYCKET tempoväxlingar och övergångar och då men jar överdrivet mycket. Dock så brukar jag behöva peta till henne med spöet då och då för att hon ska aktivera sig i bak! Men om man har en känslig häst brukar man bara behöva lägga till skänkeln lite mer:) Se också till att ha ordentligt med stöd på ytter så du samlar upp energin när du driver framåt:)

2011-05-03 @ 17:07:11
Postat av: emma

har vart i samma sitvation med min ponny. Sätt upp ett högre tempo så att takten coh påskjutet bakifrån kommer av sig själv. Med ett högre tempo så fick jag upp nosen på min ponny och ett påskjut bakifrån.

2011-05-03 @ 17:38:29
Postat av: Anonym

ett litet tips är att höja blicken när du rider :) Detta är iof bara ögonblicksbilder, men det är något du kan tänka på (dressyrdomare är ganska kinkiga med just blicken! hihi ;) )

2011-05-03 @ 19:04:53
Postat av: Agnes

Börja ridpasset med mjukgörande, sidvärtes och öppnor/slutor. Känner du att huvudet "försvinner" ner och han går på bogarna koregerar du lätt och fint upp med handen och en aning mer skänkel. När du känner att han är lösgjord och Frammåt utan att springa börjar du jobba på en av de tre "stora" volterna. Där övar du övergångar - galopp - trav, med små hjälper.



När du känner att övergångarna är noggrant gjorda av dig börjar du när han tagit två steg från galopp till trav övergången att ta en ganska kraftig halvhalt och massa ben, en tydlig stor hjälp skall de va, kraftig liksom. Kom ihåg att lyfta handen när han kommer ner för mycket.



Efter ett tag med ganska mycket svett kommer du känna att han kommer med baken, även om det bara är några få minuter pÅ ridpasset, halsen kommer på automatiskt i rätt form.



Kom ihåg, lyft handen, massa halvhalter och ben under h e l a ridpasset & lås absolut inte innerhanden!



Kramis

2011-05-03 @ 20:14:59
Postat av: Klara

Tycker att det är så jäkla hemskt att man ska behöva försvara sig i förväg som du gör i inlägget här ovan, förstår inte varför folk är så himla baggiga jämt och ständigt?!



För att ge lite tips så är det som många sagt redan, domarna är jättekinkiga med blicken, så den är bra att tänka på! :)

2011-05-03 @ 20:51:12
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Malin Lönn-rider dressyr på elitnivå med ponnyerna american dollar & casiopeia 2 :)

men rid honom först lång och låg så han bygger mer nacke och rygg och sen när du känner att han blir stadigare i formen och har "styrkan" för att gå i en lite högre form så kan du börja höja den suxesift(stavning) för tar du upp formen på engång så kan det bli bakslag :) men passa så du har en lungn 2 takt i traven hela tiden bara, så han inte springer !:)

2011-05-03 @ 21:01:12
URL: http://dressyrelit.bloggplatsen.se
Postat av: Malin Lönn-rider dressyr på elitnivå med ponnyerna american dollar & casiopeia 2 :)

men rid honom först lång och låg så han bygger mer nacke och rygg och sen när du känner att han blir stadigare i formen och har "styrkan" för att gå i en lite högre form så kan du börja höja den suxesift(stavning) för tar du upp formen på engång så kan det bli bakslag :) men passa så du har en lungn 2 takt i traven hela tiden bara, så han inte springer !:)

2011-05-03 @ 21:02:33
URL: http://dressyrelit.bloggplatsen.se
Postat av: Gabriella

Börja tömköra, då har du kontroll över hela situationen och kan själv se från marken...

2011-05-03 @ 22:10:04
Postat av: Elin

Jag hade ungefär problem med min foderponny tills för bara ett par veckor sedan. Det som min dressyrtränare sa till mig var att jag skulle ta fram mina händer för att inte rida honom i en för ansträngd form, utan i en korrekt. Han blev mycket finare på alla sätt att rida och tar hjälperna mycket bättre.

Lycka till med Winnie!

2011-05-03 @ 23:19:39
Postat av: Elin

Jag hade ungefär problem med min foderponny tills för bara ett par veckor sedan. Det som min dressyrtränare sa till mig var att jag skulle ta fram mina händer för att inte rida honom i en för ansträngd form, utan i en korrekt. Han blev mycket finare på alla sätt att rida och tar hjälperna mycket bättre.

Lycka till med Winnie!

2011-05-03 @ 23:20:18
Postat av: Hanna - dressyrstaket.blogg.se

Har haft lite samma problem med min c-ponny, kämpar fortfarande mycket med det.



Hon gör så att när hon blir trött så krullar hon ihop sig i nacken, blir tung i handen och bara springer. Jag ska då göra en förhållning så att hon kommer upp lite i formen och att jag hela tiden ska tänka uppåt och framåt. Men det är en balansgång då min ponny i alla fall är väldigt känslig så om jag gör lite fel så krullar hon antingen bara ihop sig eller går över tygeln.



Hoppas du förstod någonting vad jag menar:)

2011-05-03 @ 23:20:40
Postat av: Isabella

Hej, orkade inte läsa några andra kommentarer de kanske är lika men skit Samma:) kommer med lite konstruktiv kritik ang din sits:) du sitter jätte bra, för att vara hoppryttare;) men du kanske skulle kunna länga dina läder några hål så du hamnar i mitten av sadeln så kommer dina skänklar vara super! Sen ha i åtanke att armbågarna inte får gå bakom din kropp, dom ska alltså vara framför dig så hamnar händerna i ett bra läge så du får en mjukare hand= ingen spänd häst;) lycka till!

2011-05-04 @ 14:25:09
Postat av: Josse

Hello! Måste bara säga att du passar grymt bra i tröjan du har på dig på bilderna. Vart har du cashat den? =) Super trevlig blogg btw ;)

2011-05-05 @ 11:19:44
Postat av: Cissi

Vet ej om du löst det eller redan fått tips på hur du ska lösa problemet... Jag har ridit ponny som hade lite liknande problem med formen, dock satt hans i att han inte hade kondition, muskler elr framåtbjudning. Men det löste sig genom varierad träning, mkt övergångar och avslappnad ridning. Däremot har jag ridit en häst med lite samma tendenser, hon var genomspänd hela tiden och gick man på med skänkel eller spö blev hon bara mer och mer spänd. Det vi gjorde var att vi höll oss på en volt, tänkte mulen i marken och red framåt. Detta för att hon skulle slappna av och komma mellan hand och skänkel. När detta fungerade bra provade vi att långsamt plocka upp henne,spände hon sig långde vi bara ut halsen igen. Till slut accepterade hon arbetet i en högre form, utan att spänna sig :) Något annat du kan föröka med är att hela tiden "ändra plan", rid på en volt men byt helt plötsligt riktining, rid framåt för att sedan svänga o.s.v. Då kommer du "tvinga" honom att ha fokus på dig och det brukar göra att de inte spänner sig lika mkt för de fokuserar på vad man ber dem om.

2011-05-08 @ 15:25:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0