When I see your face..

..there's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are ♥Världens bästa Genne!

Såg i kommentarsfältet att några av er undrade om jag syftade på Sofia i inlägget "kul med feedback" där jag skriver att jag ogillar bloggare som idiotförklarar frågor och är allmänt tykna. Sofia är ABSOLUT INTE en av dem jag menar.

Tror ni inte såhär.. att människor som vågar stå upp för sig själva och har stjärnstatus är dom som blir intressanta att följa. Lite så tror jag att det är. Sofia är världens snällaste när man känner henne, jag lovar er! Men som jag också skrev så är kommentarerna inte alltid så schysst skrivna och många av dom som roar sig med att skriva anonymt vet precis hur dom ska skriva för att få en att må dåligt.

Det är lätt att bli missförstådd över internet, helt klart. Det har jag nog blivit av ungefär 50 % av mina gamla läsare i ett helt år på min förra blogg. För att överleva allt falskt och elakt i den här bloggvärlden får man använda sig av sina egna knep helt enkelt - och alla har sina egna och allas är olika. Sofia är alltid extremt snabb på tal och kan kläcka ur sig klockrena kommentarer som gör att dom flesta kan bli mållösa - vilket är en grym egenskap! Sofia är intressant, right? Eller varför sitter ni här och läser annars, vi alla vet och tycker att tjejen är grym!


DOCK så vet jag också att alla som vill kan missuppfatta precis allting. Därför kan det vara bra att någon från "the outside" kan förklara ;) I detta fallet blev det jag, som hatar att se någon bli orättvist missförstådd.

För Sofia är en sjukt ödmjuk och genom snäll person, och jag tror hon tänker igenom sånt ni skriver mer en vad ni tror =) Har nå frågor eller funderingar - ställ dom. Anta aldrig eller döm en person som ni inte känner, då blir det lättare för oss alla i slutändan. Det är inte att glida på en räkmacka att driva en stor blogg vill jag lova.

Sofia har så mycket som inte många har, men som många skulle vilja ha. Hon är som en storasyster ibland känns det som - och man kan verkligen lära sig utav henne. Så ta chansen och lär er och var trevliga istället mot precis alla. Ett öppet sinne är alltid bäst =)

Det jag egentligen ville få fram med denna långa osammanhängande texten var att jag absolut inte syftade på Sofia i mitt inlägg.. hehe.
Hoppträning

Både jag och Sofia har hopptränat idag, haha!

För mig gick det dock mindre bra. Eller hästen (idag var det Winnie) var HUR fin som helst - som alltid. Men jag är riktigt besviken på min egen ridning. Han är het och stuttsig och istället för att vara iskall och våga rida igenom i en stor galopp i svängarna så börjar jag plocka och pilla, tar bort hela galoppen och får sedan skjuta iväg eller backa mot hindren. Ett vanligt misstag som man lätt lägger sig till med på heta hästar - men jag tycker att jag borde lärt mig det här nu...

Iofs gör jag sällan så längre, men idag var en sådan dag helt enkelt. Mycket i huvudet utöver ridningen just nu och jag tror det påverkar mig negativt - vilket absolut inte är okej imed att det inte ska gå ut över hästen.

Ingen större fara skedd, ingen annan tänkte nog på dom här misstagen från min sida idag förutom jag själv. Men det räcker ju gott och väl, jag är duktig på att bli frustrerad på mina egna misstag så det behöver sällan någon annan bli ;)

Men som sagt, Winnie var fin och hoppade som vanligt strålande!
Skärpning på mig bara.

Precis inkommen i datasalen efter hoppträning

Morsning på er, i det varma Sverige!
Sitter nu i skolans datorsal och är halvt ihjälfrusen, och mina händer är isbitar, så jag misstänker att det kommer ta mig några år att få skrivit detta inlägg haha! Vi har 12 grader här inne i skolan, vilket inte ens är tillåtet att ha i en skola.. Illa!

Men men, tänkte berätta lite om hopppasset förut! Eftersom att vi fortfarande inte fått ner mina pollar till skolan (snöstorm hemma i princip varje dag, vi har 5-6 dm) så har det inte funnits möjlighet att köra osv. + att vi har ju som sagt inte någonstans att rida här förutom under lektionstid, om man nu är med på hoppträningen eller dressyren. (Tis+Fre)

I vilket fall så fick jag rida en skolhäst idag, "DW". En liiiiten häst på ca 153, väldigt kort i kroppen, även halsen är superkort, han är ganska kort i steget också, liksom en liten "gunghäst".  Innan idag så hade jag aldrig ridit honom innan, så jag frågade lite folk hur han var, och de sa att han är ganska tråkig, hård i munnen men blir väldigt trevlig i sluten av passen oftast. Idag var det ju hoppning som stod på schemat, och igår hoppades han av en 1:a, då hade det visst blivit ett litet stopp och backen för henne. Så jag hoppades på att han skulle sköta sig på hindrena idag :)

Min taktik var att redan i boxen bli vän med honom, eftersom att jag tyckte att han var väldigt "mysig" och trevlig individ, och att det hjälper så mycket i ridningen. Vid uppvärmningen så lät jag honom rulla på, kollade så att gas och broms fungerade (enligt vad jag hört skulle han vara riktigt seg, men jag hade inga sporrar, lånade utrustning eftersom mina är hemma, men fick tag på ett dressyrspö som jag kunde hålla iaf.) Men det tyckte inte jag var några problem, jag tycker allt att han var ganska bra fram, o kvick! Hade förberett mig på värsta segisen liksom.. När de väl satt klockrent så joggade vi igång i lite stora bågar i trav, och jobbade lite extra i vänstervarvet som var lite jobbigare enligt DW. Han flöt gärna in, och hade lite jobbigare för att ställa igenom där. Sedan var det lite galopp, och en del träningar galopp-skritt la vi in.

Efter detta påbörjade vi övningar på bommar, och satte lite olika stora galoppsprång mellan bommarna. Han har lite svårt för att riktigt ta för sig tyckte jag, stegmässigt, lite korta ben och inte stor gång, men han blev väldigt stark när han väl skulle utveckla sin galopp till något större, så det blev en del ryggningar imellanåt, för att få fokus och lydnaden. Sedan rullade det på ganska fint!

Vi kom igång att hoppa lite, och han kändes fin. Slutliga övningarna var 4-kombination, 1 galoppsprång mellan första, 2 mellan andra och ett på sista. Detta rullade vi på, och han lyssnade bra på mig, blev lite osäker ju högre det blev, men med ben om och en säker blick så kändes det inte som några problem. Under gårdagen hade han tydligen dragit sig åt vänster hela tiden och försökt komma undan, men jag misstänker att det bara var så lätt som ben som saknades om honom? För jag kände inte av det speciellt mycket, bara på första anridningen och då trökk jag till lite extra med vänsterskänkeln, så höll han linjen.


Nathalie, en klasskompis tillsammans med lilla DW (Don't worrison) Hade ingen annan bild.

Vi avslutade på 80-80-1m-1m ungefär på de 4 hindrena, och det kändes jättebra faktiskt! Inget stopp, bra språng och en trevlig mun! Så jag vart väldigt nöjd över träningen, och både jag & sissel, som egentligen har egna hästar (sissel tävlar msva hoppning) tyckte att det var roligt att testa på de två knasbollarna som vi red, och se vad man kunde få fram på dom, och lära sig själv givetvis. Så det var kul! :D

Så det jag fick ut av passet idag personligen känner jag är:
- Våga ha tålamodet för att lära känna hästen och bli kompis med den - för att förhoppningsvis innan lektionens slut ha uppnåt att få hästen att acceptera mig som ryttare, och jobba för mig, inte åt mig. Det var en tanke som gick i mitt bakhuvud hela tiden, och det höll sig.. Dessutom red jag bra idag, inte slarvade, inte dumt, hade inte urkass hoppsits, osv, bra dag o ett bra pass helt enkelt haha!

Nu ska jag se till att få gjort någonting under denna härligt varma datalektion.. och vet ni vad?
Mina fingrar är fortfarande lika kalla som de var när jag började skriva, om inte ännu kallare.. :(


Svar på kommentar
Eskadron vanliga


Eskadron teknik


Veredeus vanliga


Veredeus teknik


Pro teknik skydd från lami-cell.

Teknik skydd är alltså bakbenskydd som klämmer runt om bakbenets kota. Som ett senskydd fast till bakbenen och mycket kortare.
Kul med feedback!Vad kul att du lagt märke till detta och säger vad du tycker är bra också!:D

Jag håller med dig till 110 % att det är så himla tråkigt med alla dessa hårda ord och idiotförklarningar på bloggarna fram och tillbaka. Jag vill verkligen att ni ska fråga mig och det är något ni undrar över istället för att bara anta. Det är roligt att få besvara era frågor!=)

Dock upplever jag många gånger att man får kommentarer med en lite grinig "under mening" men istället för att ta åt mig och komma i försvarsläge som du också nämner så försöker jag att inte tro att personen menar eller vill mig illa. Utan jag svarar i en trevlig text med vanlig fakta ändå - då har jag även märkt att stämingen hos personen som skickade iväg frågan ändras och det blir en mycket roligare blogg!

Men som sagt, det är så himla kul att få höra av er när ni lägger märke till något sånt här - att ni faktiskt kommenterar och berättar att ni tycker så också. Då blir vi gladare och uppdaterar allt - bloggandet är ett eget litet kretslopp ;) hihi.


Finns det någon mer en mig som..

..älskar bilder på våra underbara fyrbenta vänner när dom busar och har max två ben i marken..?
Det finns inga roligare bilder en just bilder där hästar bockar/sparkar/skjuter/stegrar!

Vet ni vad vi gör?
Ni skickar in era roligaste "bus-bilder" på er och eran ponny/häst - MAX en per person. Sedan kommer jag i slutet av veckan välja ut dem fem bästa/roligaste bilderna enligt mig och så får ni fem varsin länkning?=)

Markera Mejlet med: Bus-bild
Skicka endast en bild, namn på dig och hästen och även en bloggadress.

1000 st nya läsare till eran blogg skulle väl ändå inte sitta fel?

Winnie var mycket stolt efter en tredje placering i andra klassen efter att ha slängt in sin ryttare i väggen i första klassen..


Bild på Cicci & Adrian (min "trevliga" första ponny) när hon fick testa honom ;)


och nej, bilden är inte photoshopad - jag har ett grimskaft i handen på andra sidan :D


Winnie har ibland lite svårt att acceptera att han är ett fyrbent djur som borde gå på alla fyra benen..


Det hade ju varit tråkigt att riva ett så stort hinder - bäst att ta i!


Charlotte som jag tävlade 2009 - den hade feta problem med att gå på fyra ben vill jag lova!


Till den trevliga första ponnyn Adrian igen!
Han brukar även kallas för stallets stuttsboll..


Och där rullade ännu en fråga in...Ofta skulle jag väl inte kalla det, kanske 1-4 gånger i månaden + i den mesta hoppningen =)
I hoppningen finns det anledningar till att hon SKA ha det på sig, hon behöver det nämligen. Sedan är det bara bra för just henne i en liten mängd men emellan åt =) Bra att du frågar!

Teknik skydd är faktiskt slitande på hästen precis som Julia säger.
Det förvånar mig att så många fortfarande rider med det så mycket. Det är skadligt mot framförallt ryggen för er som inte visste det =) Så undvik det så mycket som det går, sålänge inte det är av speciella skäl som hos t.ex Silvia! :D
Svar på kommentarerBella:
1.
Jo, självklart rider mamma =)
Hon rider Silvia mycket mer en mig just nu till och med. Men det går ju i perioder, ibland rider nästan bara jag. Det har ju lite med tiden och orken att göra helt enkelt.

2. Absolut kan jag också blir frustrerad och förbannad när man har en dålig dag samtidigt som hästen är hysteriskt pigg som mina hästar är då dom har sina dåliga dagar. Vissa blir ju sega medans mina blir ännu hetare. Men å andra sidan så vet jag SÅ väl att det inte tjänar någonting till att bli förbannad - det är djur vi sitter på och det funkar inte alltid. Mest blir jag nog arg på mig själv och inte på hästarna.

Sedan rider jag alltid med det här måttot när någonting inte funkar för mig:
"Där kunskapen tar slut - där tar våldet vid"
KLOCKRENT uttryck som min tränare en gång sa till en tjej som behandlade sin häst riktigt illa under en träning. När man tar ett djupt andetag och tänker igenom VARFÖR det inte funkar när allt går åt pipsvängen kommer jag i alla fall fram till i 99,9 % av fallen att det är jag som är problemet och inte hästen.

3. Jo, det kan jag absolut fixa =) Ska tänka på det mer. Får bara be min kära mamma vara lite tystare då, jag och min kompis höll på att kissa ner oss av skratt efter att hört mammas alla kommentarer och uttryck från tävlingsfilmerna från Trollhättan - svar ja, hon är MYCKET nervös! haha.

:):

Oj, det var en svår fråga.. Det varierar ju hur mycket som helst beroende på vilket ridpass som ska göras.
Men i stallet vill jag MINST ha 30 minuter innan ridpasset för borstning och sadling osv och sedan runt 20 minuter efter passet.
Motion av hästar!

Nu ska jag ut och motionera hästar - tror det blir ängen idag med.
Imorgon ska Winnetoo hoppträna för Maria Hagström.

Mer update från min sida sen!
Tips till motivation för att få ett putsat träns

Tänkte ge er alla ett tips som funkar väldigt bra för mig, som handlar om putstning.

Jag är urkass på att putsa mina saker osv, gör det i princip aldrig. Men sedan har vi fått lite "plin" på detta i skolan, och tvingas rengöra och smörja utrustningen mera - vilket givetvis faktiskt är bra, då får man tummen ur och gör det liksom.

Men för att få in det som en lätt rutin varje gång efter man har ridit, tycker jag det är jättelätt att:

x Skaffa ett ankare-tränshängare från taket, där man bara hänger upp tränset som man använd när man ridit.
+ +

Sedan en burk med smörja, och i den/i närheten en liten svamp. Har man detta på plats, så blir det jättelätt att snabbt dra av tränset efter varje ridpass, går på 1-2 minuter max, och tränset kommer att hålla sig snyggare och kvalitétsmässigt längre!

I vanliga fall känner man liksom "orka ta fram alla putssaker, ta fram tränset, dela på det, göra iordning och där försvann 5 timmar till", så blir det snabbt och lätt gjort, och som är roligt eftersom att det känns så lätt! Absolut värt att testa, man blir riktigt nöjd på sig själv efteråt att man sköter det också ;)Vi älskar tips!Superkul när ni kommer med tips till oss!
Vi lovar att ta åt oss av det ni säger och försöka fixa mer sånt i våra inlägg!


Skulle vara sött..

Om ni ville slänga en röst på Mahjong i årets libresse-tävling! Det är sista chansen att rösta idag, och de vore så himla roligt om han kom i topp så att vi hade chans att bli utvalda av juryn!

Klicka på denna bild för att komma till Mahjong och ge honom en röst!
Årets Häst 2010

Tack till er som röstat på mitt hjärta! :D

Bildbomb - ridning i snön

Dagens outfit


Hjälm - GPA speed air "star"
Jacka - MQ, vet inte märke. (hatar att rida i ridjackor för att dom nästan alltid har sån där äcklig resår där nere :P)
Sjal - HM
Vantar - Equline
Ridbyxor - Moutain Horse jeans
Strumpor - Kingsland
Stövlar - Pioneer Crocodile

Winnetoo red jag först!
Han var faktiskt riktigt, riktigt fin! Inte alls sådär dunder het eller galen, utan väldigt ridbar och lugn. Han arbetade jättefint och jag lösgjorde jättemycket med skänkelvikningar, öppnor osv. Red i kort galopp men med mycket tryck för att arbeta honom lite extra!

Outfit a la Winnetoo

Träns - från My One. Swarovski pannband och blingat på nosgrimman.
Brösta - Från My One med swarovski.
Sadel - Prestige Paris
Magplatta - Knight
Schabrak - Nalle puh från Z-täcket + fårskinnspadd.
Ländtäcke - Nalle puh från Z-täcket.
Benskydd - Ludd damasker från Showmaster fram och Lindor + paddar från Equline bak.


Hihi, nöjd ponny!

Silvia som jag red direkt efter var desto tokigare!
Hon höll faktiskt på att skjuta av mig idag :O Det brukar inte hända så ofta att mina tokisar får av mig, men idag var det nära ögat när hon börja skjuta rygg och bocka. Det blir sånt jäkla schvung i hennes rörelse så man bara flyger upp ;) Men i slutet lugnade hon sig och blev jättefin!

Outfit a la Silvia

Träns - Goldmedal med swarovski
Sadel - Prestige Paris
Sadelgjord - Bucas för skavkänsliga hästar
Schabrak - Kingsland + fårskinnspadd
Ländtäcke - Z-täcket
Benskydd - Showmaster damasker fram och Dyon fårskinn bak.


Max skötte sig utmärkt!
Jag red igenom honom mycket i trav och flyttade honom för skänklarna och lösgjorde honom i bogarna. I galoppen jobbade jag med trycket från bakkärran - något som måste jobbas mycket med i framtiden då han lätt blir lite markbunden bak.

Outfit a la Max

Träns - Glen Gordon
Sadel - Albion
Sadelgjord - Globus gel
Schabrak - Ullareds "döskalle" schabrak
Benskydd - Vita veredeus + rosa boots från Catago.Vänta er en bildbomb!

Ni kan vänta er en bildbomb från dagens ridpass i snön!
Har bara en häst kvar att rida nu (är bara inne och värmer mig lite emellan) men sedan kommer det ett långt bild-inlägg från dagen!


Ponnydressyrryttarna i Globen

Tråkigt nog är man ju inte på plats i Globen, skulle varit väldigt kul att se ponnydressyren, hur pollarna sköter sig på en så pass stor bana, och hur tjejerna rider när det väl gäller. Jag tävlar ju själv mot dessa ekipage, så det är verkligen kul att följa deras framgångar!

Min favorit för detta året var Amanda Svanberg på Jarno. Det är inte alls lång tid Amanda har haft honom, och ändå så tar hon sig till globen. Och för att inte tala om vilken sagohäst Jarno är, eller hur?


En bild på Amanda & Jarno från sista kvalet, (Kür) under Lag-SM

Vinnaren blev ju till slut Amalie-Egholm Hebsgaard - Extreme, värdig vinnare det också, stort grattis igen! Tvåa blev Sofia Matteoni - Fighter, trea Marina Mattson - B Capriole, och på hedrande sista och fjärde plats lilla Amanda och Jarno.


Och en bild på Sofia Matteoni - Fighter, också från sista kvalet, (Kür) under Lag-SM

Man blir verkligen glad för deras skull, och speciellt för Amalie som vann! Vilken känsla, vilken underbar merit på ponny! Tänk om man hade dom förutsättningarna, wow säger jag bara! Har även hört att Extreme skall säljas, och Amalie skall gå över till storhäst, sedan vet jag inte om det är samma sak med Mattson, att hon också endast skall rida storhäst nu? Många som försvinner till 2011 det vill säga, alla 92:or utrotas ju också.. Tråkigt men sant!


Vem hade ni som favorit av ponnyekipagen under Globen-küren?
(Om vi nu har några dressyr-intresserade läsare.. hihi)


Winnetoo i hagen

Jag har nämnt innan att Winnie är hysteriskt överlycklig och hur positiv som helst till precis ALLT va..?
Det gäller även när hagen fylls av snö kan jag bara tillägga..
Iofs vet jag inte hur förtjusta hans hagkompisar är i honom just den här tiden på året..


Ridning i pudersnön

Finns det något bättre en just det?!
Rida igenom hästarna ute i pudersnön på förmiddagarna i fint väder..

Hoppas verkligen att det är fortsatt pudersnö imorgon bara och inte blivit blötsnö som packar sig under hovarna. Har inte hunnit få på någon utav hästarna snösulor ännu :/

Kameran åker med ut imorgon - så antingen får ni filmer eller bilder!
Någon som förmodligen står ute i stallet och hoppas på att det är pudersnö imorgon är nog ingen mindre en Winnie själv - som ÄLSKAR att få arbeta och springa av sig ute på snötäckta ängar!

Jag kan ju även säga att, visst är jag lite motståndare till att betsla upp mina hästar. Men vad det gäller Winnetoo och Silvia imorgon kommer jag nog inte ha något val - första passet ute på snö ängar är att leka med döden om man skulle sitta upp på dom två galenpannorna med ett tredelat ;)Kvälls update

Hej på er, har inte haft en chans att uppdatera idag. Mycket som händer i livet nu kan jag lova, men det rör inte hästarna och då rör det inte http://teamsl.blogg.se heller ;)

Nu är jag här i alla fall och tänkte ge er en snabb kvällsupdate åtminstonde!

Alla hästar har tyvärr fått vila idag, jag har inte hunnit helt enkelt :(
Jag blir så arg på mig själv när jag inte hinner något som är så viktigt för mig, dom ska inte behöva "lida" över att jag alltid har så extremt fullspäckade scheman. Inte för att dom lider i den bemärkelsen, hehe - men ändå. Jag blir ändå så frustrerad på mig själv, inte för att det hjälper så himla mycket i längden heller men. Idag har det varit viktiga saker så det har fått bli såhär helt enkelt.


Tur att vi ändå har stooora hagar där hästarna går med kompisar och får ur sig den energin dom behöver för att må bra i alla fall =)

Imorgon har jag lagt upp en typisk "Linn-söndag" men hur mycket som helst att göra! Men jag är ju sån som person, stora krav på mig själv och vill absolut inte bara sitta av en hel dag utan göra så mycket som möjligt så bra som möjligt hela tiden!

Bara i träningsväg (det ni får följa med på i den här hästinriktade bloggen) imorgon då så står det här på schemat:
Rida fyra hästar varav tre är Silvia, Winnetoo och Max och dom tre kommer ni få uppdatering om och även bilder eller filmer!:D Sedan ett ordentligt gympass på eftermiddagen. Sedan är det mycket mer en så - men det berör som sagt inte den här bloggen =)

Vi hörs, bästa läsare!


Fotosession/idioti i snön

Hej på er!
Jag har fortfarande inte kommit iväg till mina pollar, haha! Men jag tror att min kära vän Emmie kommer till mig imorgon, och då blir det massa härliga vinterbilder med hästarna hoppas vi på i alla fall! Skulle ju vara surt om all snö försvann över natten nu bara för det, men med minusgrader och så pass mycket snö så bör det ju vara kvar..

Det blev lite fotosession på bara mig idag, och visst sådannt är jätteroligt också. Gillar att både stå framför och bakom kameran, även fast jag aldrig skulle kunna bli modell, så kan man vara sin egen modell och mixtra och trixa med färger, klädsel, smink, posering osv, eller hur?

Och för att inte tala om hur KUL det är att leka i snön! Är det bara jag som är så fruktansvärt barnslig!? Ni skulle bara se hur jag simmade som en fisk på gräsmattan förut, för att inte tala om när jag var så dum att jag stod under en granaktig sak, som hade ungefär 10 kg snö på en lång gren - som jag testade dra i, för att se om det skulle bli ett ""litet"" snöfall. Dessa 10 härliga kilon blev snabbt vatten innanför jackan, tröjan och linnet. Mums!


Jag är brunett utanpå, men allt står som sagt inte helt rätt till ändå..


Denna är bara för er! Man får väl bjuda lite på sig själv, typ..Såhär härligt blött blev det under vill jag lovaHär visar vi baken lite, men vafasen ibland blir det så, haha!
Jaja, hoppas att ni inte blir arga över att det inte var några hästar med på bilderna.. jag bjöd ju trots allt på mig själv, och uppdaterade er hur läget är här i fina lilla Ljungskile, haha :D


Snö som bara den

Jag kom hem från Kungsbacka igår, och fick mig en chock rent ut sagt! Jag som tyckte att det var snö där nere.. vad är det inte här, 1h o 30 min upp i landet!? Vi har nästan en halvmeter på gräsmattan!

Blir suuperglad, för jag älskar verkligen vinterbilder, och så är det jättemys att rida i! Dock väldigt jobbigt och kallt också givetvis, men så fiiiint! Så nu sitter jag och väntar på att någon av mina föräldrar kommer hem, så att jag kan få komma till mina hästar, som jag förövrigt inte har sett på 1 vecka! Hoppas på några fina vinterbilder sen att visa er!

Här har ni en bild från förra året på mig & pollarna

Håll ut så hörs vi senare!


Globen Horse Show

Bara jag som sitter och tittar på direktsändningarna från Globen? (Det går att se på SVT play för er som missat detta.) Just nu är det hoppning som rullar på, och ja, jag kollar på hoppningen haha! Minst lika intressant som det andra.

Blev bara störtförtjust i Robert Whitakers häst! Riktigt riktigt fin var den, så himla hinder-glad och hoppade riktigt fint! Gillade verkligen att den var kvick under sig med benen, och så pass kort, och för att vara ganska liten också? Ah ne, absolut att det här var en av de charmigare hästarna under kvällens gång!

Favoritryttaren är dock vår kära Roffe "Rolf" Göran Bengtsson! Mjuk, känslig och enormt kall under hela utföranderna. Grym med andra ord! Han är verkligen en av världens bästa förebilder inom ridning!

Förövrigt tyckte jag att det var ett riktigt fint "öppnande" av Globen som de gjorde på kvällen med den vita araben, islandshästarna, frieserhästar och vad det nu var mer.. roligt med lite variation och historier om man kan säga så.

Vad ser ni fram emot att få se för ekipage/ritter/shower under Globen-tävlingarna?
Har ni under kvällen sett någon favorit ännu?


Silvia

Nu ska jag berätta lite om en häst som jag tycker är fruktansvärt intressant, och jag är så glad att jag fått chansen att hjälpa henne. Att ha fått följa ett osäkert benrangel utan en ända muskel som varit så nära på att fått bli avlivad till att se henne som hon är nu...aa, det har varit en helt otrolig resa!

Men för att göra en LÅNG historia ganska kort -

I December förra året fick vi höra om hästen Silvia - den 16 December åkte mamma och pappa ner i snöstorm fyra timmars väg till skåne för att hämta hem henne efter att ha sett en ända bild och hört om henne och vad hon varit med om. Jag tror att dom räddade livet på henne den dagen, jag vill inte tänka på vad som skulle hänt annars..

Innan dom hämtat henne hade hon fått en panikattack i boxen och skärt upp ett "jättehål" kan jag lova, det var ett HÅL mitt i pannan som sytts ihop. Hon hade varit tvungen att raka bort pannluggen och det såg så fruktansvärt obehagligt ut! Ni kan ju tänka er själva - en storhäst på 173cm som såg ut som ett benrangel utan en ända muskel, hysterisk, jättesår i hela huvudet och utan pannlugg med lång och tottig päls...

Men visst att utseendet var som det var - men mer en det var det som inte stod rätt till så att säga. Hon var helt hysterisk, inte glad, pigg och het som hon senare blev utan uppriktigt hysterisk. En häst med panikattacker på riktigt, hon kunde inte vara själv i stallet och satt man på henne så var hon helt hysterisk där med.

Vi fick kämpa, kämpa och kämpa. I vissa perioder kändes det helt hopplöst verkligen. Men hela tiden hade jag den där känslan om att hon skulle gå att förändra, eller snarare få henne att våga visa sig själv istället för det hysteriska skalet hon använde mot oss.

Ni som läste min blogg på den tiden vet ju att jag fick mycket "skit" efter att ha visat filmer på henne och bilder osv. MÅNGA undrade vad vi köpt egentligen och den vanligaste kommentaren var ju verkligen "vad ska du med den till?" Istället för att det bröt ner mig gav det mig faktiskt motivation att visa att hon var finare och bättre en vad någon av alla runt omkring någonsin skulle ens kunna tro. En hopptränare i trakterna skrattade mig rätt upp i ansiktet när jag mötte henne när jag var ute och red Silvia efter ett par veckor när jag sa att jag skulle försöka börja hoppa med Silvia. Det var inte många som trodde mycket om Silvia då - och ska jag erkänna så trodde jag inte heller att vi ens i närheten skulle ta oss så långt som vi är idag - att hon skulle kommas att förändras SÅ mycket. Men hela tiden fick jag motivation att visa att alla andra hade fel och jag hade rätt, jag hade ändå en känsla där inne som sa att det fanns mycket i Silvia.

Idag - snart ett år senare mår Silvia hur bra som helst!
Hon är en helt annan häst och är hur ridbar och fin som helst. Visst är hon fortfarande het och stor för mig - men hon mår bra och är glad! Jag kan absolut inte rida henne superbra men vi har tagit oss en lång bit på vägen.

Jag har inte startat något jättehögt eller stort med Silvia, det har inte funnits mening till det. Visst är jag en tävlingsryttare - men jag har Winnetoo som älskar att tävla mer en något annat. Jag är alldeles för rädd för att stressa upp Silvia så hon har helt enkelt fått stanna hemma rätt mycket. Men vi får väl se, kanske att vi någongång hoppar något lite större med =)

Men som jag har lärt mig utav detta - jag ska verkligen ALDRIG någonsin döma ut en häst förtidigt. Jag har lärt mig att det är värt att ge precis alla en chans, att jag ska lita på min magkänsla och bara gå på den. Inte lyssna på allt som alla andra tycker utan gå på min egen känsla!


Min fina prinsessa, om du bara visste hur mycket du betyder ♥

Nu ska ni få hänga med oss i tillbaka blickar - här ser ni ett levande bevis på en häst som förändrats totalt endast genom kärlek, tillit och hopp - självklart också ett riktigt hårt arbete.


Här ser ni mig och Silvia - första riktiga ridpasset ihop. Här hade hon bott hos oss i kanske ca två veckor.
Den här filmen var inte måttligt med kritik jag fick över, men jag visar den på nytt - för nu kan jag stå för att mina goda ord om den hästen redan då har blivit sanna..

Några bilder från första veckorna.


Bland dom första passen med hinder. Red lite kravlöst på några enkla hinder bara.
Jag vet att hon verkligen skulle behövt martingal här, men när hon fick på sig den höll hon på att stegra över så jag fick så snällt bita ihop och bli nockad i vartannat galoppsprång istället ;)


Hon började såsmåningom se lite bättre ut i kroppen. Hullet blev bättre snabbt och musklerna fick vi kämpa på med. Men dom kom ju medans vi hade roligt med varandra - dag ut och dag in!


Ni förstår inte hur mycket historia det finns i dom mörka stora ögonen..


Medans vissa dagar kändes det som man var på ruta ett IGEN. Hästar kan ha dåliga och jobbiga dagar, vissa är extra heta ibland - men det är ingen överdrift när jag säger att Silvia kunde vara totalt okontrollerbar ibland..Men att inte ge upp och ha ett evigt tålamod med henne är nyckelorden för att fånga hennes tillit. Det var bara att bita ihop och testa igen, igen, igen och igen.


Men med tillräckligt mycket vilja går faktiskt allting - det har den här hästen lärt mig om något!

Efter ridpass och perioder med blod svett och tårar - kom även våran tid.
Tiden med dig kommer jag vara evigt tacksam för!

(har tävlingsklädsel för att jag precis innan varit och tävlat Div. 1 på Winnetoo)


Svar på frågaSvaret är så enkelt som att - dina ögon ser bra, och jag har bra smak! ;)
Som jag tidigare nämnt så älskar jag hopputrustning, och hur skönt är det inte att rida med gpa?Tränar ni annat utöver ridning?

Just nu ligger jag nog i solariet inne i stenungsund och "värmer upp" inför ett gympass på Sportlife tillsammans med Nathalie! För utöver ridningen tränar jag alltså på gym - vilket har gett mig jättemycket. Där kan man ju på ett helt annat sätt välja vilka delar på kroppen man vill träna eller endast kondition osv. Riktigt bra att komplettera med till ridsporten enligt mig! Sedan får man ju en finare kropp på köpet!;)Min fråga till er är -
Tror ni att det är bra att träna utöver ridningen, hur viktigt är det egentligen enligt er?
Tränar du utöver ridningen - och isf i/med vad?En bildbomb på Mahjong

Mina kära klasskamrat (proffsfotograf måste jag skriva eftersom att vi sitter i datasalen och Mikaela hörde att jag skulle lägga upp dessa bilder nu haha..) har tagit ett gäng goa bilder i Oktober på mig o Tjong, som jag inte har haft tid att minska ner och slänga upp. Men nu har jag tagit tag i det och slänger upp ett par bilder!

Tyvärr var underlaget svårt att rida runt på, så vi tog bara en liten stund, och Mahjong fick rejsa av sig.

Tycker att den här bilden är jättemysigMin lilla ängel utan vingar

Outfit för den som undrar:
Hjälm: GPA
Piké: Kingsland
Ridbyxor: Kingsland
Stövlar: Italian
Träns: Kieffer
Sadel: LippoSvar på talTråkigt att du lägger din energi på att skriva sånt här till andra, verkligen - men du ska få ett svar =)

Mizty Light eller "Max" har gått L:B hopp och L:A dressyr, hittar du nått resultat på honom från L:A i hoppning så du har bevis på det får du gärna komma tillbaka med det. Max var sur för att han vantrivides på ridskola - alltså valde dem att sälja honom - och han är redan tusen gånger bättre nu. Nu går han i stora hagar och står i box, rids av en och samma och älskas till 110%. Han mår super och är inte alls läskig eller sur på något vis :)


Kontakta oss?

Sofia & Winnetoo

Visst älskar ni väl bilder..? Om jag inte minns helt fel så var det så i alla fall ;)

Tänkte nu bjussa på en bildbomb på Sofia & Winnetoo från när hon var här och red honom i våras/sommras.
*Det bästa av allt är att jag tvingade henne att ha precis allt i rosa*

Så titta och njut, grymt fin ponny och grymt duktig ryttare!
Dressyr träning

Som väntat var Winnetoo mer vild en tam idag - i alla fall till en början!
Men det var jätteskönt att ha Maria på marken då som hela tiden gav en tips och uppgifter. För då slutar jag till slut koncentrera mig så mycket på allt som han håller på med och då tröttnar ju han med på att leka clown efter ett tag =) I övrigt var han riktigt fin, han har ju världens tramp och vilja till att arbeta, problemet är ju snarare att han är överambitiös stundvis.

Så överlag är jag nöjd, idag behövdes det verkligen en dressyrtränare på marken!


Dressyr träning

Får bli en snabbis update från min sida, för idag är det dressyr för Maria som står på schemat!
Perfekt när han precis slagit till med det årliga vinter dampet, nu får min kära tränare något att bita i ;)

Vi hörs självklart ikväll!
Ni vet väl att vi diggar er enormt? Bästa läsarna på att kommentera och vara delaktiga i bloggen ni läser ♥


Titta vilken söt bild jag hittade! Innan en träning i stenungsund för Björne Carlsson så träffade jag Sofia som var där för att rida igenom Mahjong inför tävling på lång bana =)
Mahjong Winnetoo Obelix


Var det en utmaning?

Nu känner jag mig utmanad - av självaste Linn, haha!
Men som säkert flera av er som följt mig sedan tidigare vet, så står inte allt riktigt rätt till i mitt huvud, och trots att jag är dressyrryttare, så ääääääälskar jag hopputrustning! Har ju själv gpa, tretorn, hoppsadlar och flera olika mer "hopp-stile" kläder om man kan formulera sig så, haha! Ni hoppryttare har såå mycket tuffare saker - och ni matchar era hästar/ponnyer med massa grymma saker, cred till er! Synd att dressyren är så enformig..

Jag älskar även blingbling, och har massor med swarowski under tävling, på både pannband, plastrongen & håruppsättningen. Såå mycket snyggare än bara tråkigt helvitt eller liknande.. Lite färg är pricken över I:et!

Men till saken - ungen här skrev ju ett inlägg om sina snygga Silverstövlar, och fundering om hon kunde få på mig dom när jag tävlar Mahjong.. detta tar jag som en utmaning - och ja, jag godtar utmaningen haha!
Så jag har meddelat Linn att jag fasen ska ta en tävling till våren i dem - om man får lov att starta i färgade stövlar. Skall lusläsa TR :)

Vi kommer att återuppfölja detta till våren när det är tävlingsdax igen - påminn oss också! ;)

Hiss eller diss att starta dressyr i silverstövlar?

(Vet ännu inte om det blir nationell nivå elr om det blir en regional)
Silvriga ridstövlar

Många som uppmärksammat mina Silvriga ridstövlar från inlägget med denna bilden:

Tänkte att jag kan avslöja lite om dem eftersom ni verkade så intresserade, plus att utrustning är så himla roligt att snacka om - inte sant?

Jag har faktiskt sprayat ett par läderstövlar silvriga, specialbeställde en färg som fäste bra på läder och fick lädret att se ut som metall typ. Så dom glittrar inte utan är bara silverfärgade helt enkelt! Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker att dem är fula eller coola, eller kanske så fula så dom blir snygga..?

Iaf så använder jag dom lite från och till. Fick lite frågor varför jag inte tävlar i dom - och det har jag faktiskt gjort en del det med. Dock är själva stövlarna obehagliga att hoppa i tycker jag. Så därför är det mest hemmaridning dom används till.. Supersnygga att ha till mörkt helfärgade ridbyxor men det blir faktiskt rätt fint till vita ridbyxor med.


Det här tävlingssättet använde jag en del ett tag i vintras.
Rött JW sätt med silver kant
Silvriga detaljer/spännen på lädret
Silvriga Stövlar
Lagom med silver men ändå så att man ser att det hör ihop, matcha lagom är det som gäller!
Vad tycker ni om mina silver stövlar..?
Fruktansvärda eller coola - känns som det inte finns något därimellan!
*Dressyrryttare, ni får blunda för detta inlägget så ni slipper spy på mina eye catcher stövlar* thihi

Eller är det kanske dessa jag ska försöka få på Sofia nästa tävling? Visst hade hon och Mahjong varit ursnygga i dem inne på banan..?
Bubblare..
Fick ett tips om att vi visst ligger 3:a på bloglovin's "bubblare". Inte för att jag riktigt vet vad det egentligen betyder, men det är alltid kul att hamna lite varstanns! Och på redan två dagar har bloggen växt till ca 1000 besökare, superroligt! :DDagens ridpass

Idag var det meningen att jag skulle åkt in till Stenungsund och tränat på Holmegård för Emma Emanuelsson, men även idag fick det bli ändrade planer på grund utav vädret :/ Det var *är* svinhalt på vägarna och jag vill inte riskera min Winnie för en träning, inte för någonting annat heller såklart. Men därför vågade vi oss inte iväg idag helt enkelt.

Istället red jag med Nathalie som är min bästa kompis som just nu rider en ponny i mitt stall, så vi släpade fram lite bommar och småhinder här hemma istället.

Winnetoo var helt hysteriskt het idag, sån här blir han varje vinter när det börjar kallna ordentligt. Jisses säger jag bara, det känns som om han försöker krypa ur sitt eget skinn stundtals för han är så pigg. Sedan det bästa Winnie vet är att byta galopp och samtidigt sparka med alla ben åt alla möjliga olika håll - vilket han gjorde en hel del idag! Sånt trams skulle han aldrig göra när det gällde, på en tävling eller borta på träning osv. Men här hemma när jag försöker sitta och rida ett seriöst markarbetspass tycker han ofta att det passar alldeles utmärkt!

Det finns ingen som är mer positiv till precis allt som Winnie, han älskar att få röra sig och träna och han är så himla arbetsvillig! Men ibland blir det lite för mycket och han blir överhettad liksom, han vill så mycket och tycker att jag är alldeles för petig och då hittar han på lite egna saker under passets gång för att liva upp stämningen..

Men det är bara att acceptera honom för den han är, det går inte att tvinga våra hästar faktiskt. Dom är individer dem med och kan ha dåliga dagar eller som Winnie brukar ha - hysteriska dagar. Istället för att börja bråka med honom försöker jag istället ta fram något bra med all denna energi och hitta på något nytt. Även om jag inte får igenom precis det jag ville när jag började rida så kan jag istället få igenom nya saker och dessutom är både jag och Winnie nöjda efteråt.

Man ska acceptera sin ponny precis för den den är, det är inte dom som väljer oss - utan vi som väljer dom!


Bild på mig på Winnetoo & Nattis på Rosario från Sveland cup i början av 2010


Ang. Winnetoos färgJaa, visst har han det!
Winnetoo är en såkallad skimmelskäck.

Det syns bara lite nu för tiden att han är skäck, som mest när han är nyrakad eller blöt. Då ser man det tydligt, annars mest på nära håll - tyvärr. Jag älskar hans teckning, den är lika häftig som Winnie själv. När han var sådär 3-4 år var han jättemörk men har alltså bleknat med tiden.


Winnie som 3-åring.

Winnie som 4-åring.Winnetoo efter en dusch.


Nyrakad.
Vintervila - hur tänker ni?

En fråga som också är så grymt varierad, uppbygd på en massvis olika baser givetvis! Häst, plats, tillgång, mat, tid, pengar, ägare, kunskap och en hel drös med saker till - allt väger ju givetvis in.

När det kommer till mig och hur jag ger mina hästar vintervila, så kör jag lite varierande.

I år har hästarna fått vila/skrittturer i två½ vecka nu, med lite olika skäl. Jag hade väl egentligen tänkt att vänta, och ge dom vila senare in i december, då jag vet hur jobbigt och svårt det kan vara med kyla, is och snö. Men eftersom att jag varit på praktik i två veckor, och verkligen inte hann med hästarna då så fick de komma in i lite lugn. Dessutom finns det ingenstanns att rida här nu, förutom ut i snöstormen och ovädret, och det fungerar inte att göra varje dag. Kanske om man skulle haft bra skogsvägar bakom stallet, men inte när man behöver ta sig på asfalterade öppna vägar 20-25 minuter här nere i Kba för att ta sig till skog.. För att inte tala om hur svårt det är att hinna med båda hästarna när det är mörkt redan innan man slutat skolan!

Alla hästar mår bra av lite vila, men en vila behöver inte bestå av bara "avställning". Förslagsvis då min Mahjong, som är en 19 åring, dock otroligt fräsch sådan. En sån vill man inte ställa av helt helt i flera veckor, utan röra på, skrittturer varannan dag i alla fall. Varför inte för hand, då avlastas ju ryggen också.

En häst som är riktigt ung, eller som är väldigt sent tagen/grön i huvudet, får i regel mer och längre vila än de lite äldre hästarna. Mycket för att "smälta" allt som den under arbetsperioder lärt sig, och för att kropp och själ ska få det lite lugnt också.

Till Mahjong lägger jag även in skritt-veckor under tävlingsperioder, och under hela året, för att han blir så mycket fräschare och ännu finare av det! Martijn behöver mer motion, men för honom kan det bli mer longeringspass och så vidare, för att ändå slippa att ha ryttare, och få lite vila för huvudet.

Såhär är det alltså i nuläget för mig och mina hästar.

Hur gör ni? Vad har ni för häst, och vad är era teorier om vila?

Skolkatalogen har kommit..

Det är en sak som är roligt när man går på ridgymnasium, vi kan ploja med hästar på "stök"-bilderna.
Mahjong får för andra året vara "kataloghästen" som hamnar här o där, haha!
Snacka om att killen gillar att vara i fokus!

Det vi älskar är att förra året var det en bild när jag snabbt hoppat upp på Mahjong barbacka, sitter med uppknäppt jacka, utan hjälm, utan ridstövlar/skor, sen leds jag i grimma av en klasskompis som inte heller hade stålhetta, och kompisen bredvid gick också utan stålhetta och med en borste i handen haha. Skolans policy är väääldigt sträng, och vi får absoluuut inte vara med hästarna utan stålhetta, och absolut inte sitta på dom utan hjälm osv osv.. hahaha, och i år gör vi det igen!

Här är två privata bilder som några andra klasskompisar tog under fotograferingen:


SRG2KBA ♥Tips till renare och fräschare svansar

Tänkte dela med mig av en väldigt bra sak som jag faktiskt tycker fungerar! Mina hästar är grymma på att skita ner sina svansar, var de än är. Lera, skit och pinnar samlas lätt på, för att inte tala om hur ovårdade svansarna blir på bara en dag ute i hagen. Mängcer med pälsglans räcker inte, i alla fall inte på Martijn som har en ganska så jämn och tjock svans, hans tovar sig direkt. Mahjong har ju sin lätta och mer särade, så han är snäppet lättare så sätt, dock är han ju skimmel, vilket säger sitt.. haha!

I alla fall, för några helger sedan när jag hade med båda pollarna på en tävling (KM) så tvättade jag ju båda två och fixade till dem. Och jag har fått som vana att faktiskt fläta Mahjongs svans innan tävling, för att den inte skall bli helt pissgul när han ligger i boxen. Jag har lite svårt för lockiga svansar, så det är inte av den anledningen. I vilket fall, så testade jag detta även på Martijn, men eftersom att jag vet att han varit extremt bakskygg innan, och är fortfarande inte helt säker, så lät jag honom stå lite med flätat svans i boxen, och när han verkade förstått att det faktiskt var hans egen svans så gick vi lite med honom, och det funkade också fint. Inga problem på morgondagen, och svansen var superfin.

Och efter detta så ville jag verkligen inte att speciellt Martijns svans skulle bli så äcklig igen osv, så jag har kört med flätade svansar hela tiden, förutom vid ridpass, då tar jag ur de så att hästen inte behöver störa sig på svansen som kör sitt eget race där bak. Suuuuperbra funkar det, snacka om att mina håller sina svansar så mycket fräschare, liksom nu på höstkanten/vinterslask och så vidare.

Så tips som jag tycker fungerar bra på mina hästar alltså - flätade svansar! Ett mycket renare resultat, och mycket lättare att borsta ur svansen! Och givetvis masssssssa pälsglans i samband med detta, det hjälper också till, och behåller svansen bättre.


Mahjongs svans några dagar efter tävlingen, precis uppsläppt för dagens ridpass.Dagens snackis

Vi vill veta dina åsikter om Pessoa-bettet!
Helt klart dagens snackis då vi är väl medvetna om hur otroligt många åsikter det finns kring detta bett..

Ang. vår design

Vi har fått lite frågor om vem som gjort designen/headern och så vidare, och för att slippa flera av dessa frågor framöver är det lika bra att alla får ett svar - det är Sofia som har gjort allt. Vi säljer inte heller designer!

Vi vill passa på att tacka för allt beröm kring bloggen, för både layouten och inläggen!
Ni är underbara! :D


Winnetoo

Bjussar på några riktigt fina bilder som min kompis Cicci tog på Winnetoo i sommras.
Jag tycker att hela han utstrålar så mycket självsäkerhet och snällhet på något vis, en väldigt uttrycksfull häst helt klart!


Segt att inte ha hästarna ibland

Under tisdagar i skolan har vi hoppning/datakunskap på eftermiddagen, men idag fanns det ingen häst över till mig från skolans sida, och mina pollar är som jag tidigare nämnt hemma, så det fick bli för mig att bara chilla lite.

Eftersom att vi inte har något ridhus just nu så har skolan ordnat så att vi nu får rida lektionerna i Sven Ingvarssons nybyggda ridhus, bra det i alla fall. Och ridhuset sen!! Heelt underbart, jättestort, mycket fönster som släpper in riktigt mycket ljus, tyska väggar (det vill säga rak sarg, istället för snäddade/snea som svenska är), och grymt underlag! Tränar gör vi för Mia (Maria) Ingvarsson.

Här kommer tre sköna bilder från skolan, lite kul för er att se hur det är på ett ridgymnasium under en vanlig (dock snöstormande) dag på en hopplektion, haha?
Själv hittade jag min rätta plats på Svens fyrhjuling, haha


Fick bli lite hästskötare och hålla klasskompisarnas hästar, snäll är jaag


Blev riktigt sugen på att hoppa faktiskt, när man ser alla de andra träna runt. Men visst, det är riktigt roligt att titta också, och man lär sig mycket på det också! Om inte annat, så saknar jag mina älskde ponnyer som bara den! Hoppas att dom har det bäst där hemma ♥Vet ni svaret..?Jag håller med dig, jag har hört precis desamma och det är ju precis så det funkar med tanke på att novabett (som är ett rakt, mjukt gummibett) är det allra snällaste. Jag tycker också att detta är skumt - för jag lovar - hästarna reagerar verkligen som om det är ett skarpare bett när det blir rakt vid förhållningar!

Är det någon utav er där ute som kan ge mig och Karin ett svar på detta?
Annars ska jag faktiskt kolla upp det här, jag tycker att det är lite skumt jag också och skulle gärna vilja ha ett svar! Om jag får tag i ett bra svar lovar jag att återkomma och skriva ut det här i ett inlägg som uppföljning :)


Dagens ridpass

Tanken var idag att jag skulle rida ut och jogga Winnetoo inför Hoppträningen som är imorgon och sedan är det dressyrträning på Torsdag - MEN vägarna är stenhårda, istäckta, svinhala och fullt i snö och Winnie har inga "snösulor"..

Jag fick för att ta säkerheten i första hand planera om lite och ta ett lätt jogging pass i manegen idag. Egentligen försöker jag undvika att rida inomhus eller på bana i mer en två dagar i rad, men ja, säkerheten får gå före helt enkelt. Iofs tror jag att det är viktigt att kunna rida hästarna kravfritt i manege också, manegen enligt mig ska inte kopplas med att det ska bli jobbigt varje gång, samma som att jag inte tycker att ängen ska kopplas med busridning - varierad ridning på varierade underlag är nog det allra bästa tror jag!

Bästa tävlingarna 2010

Jag är en riktig vintermänniska och älskar den här årstiden - till och med är de absolut bästa tävlingarna på Vintern enligt mig! Det är ju då dem lite större nationella vinter-meetings kommer igång. Finns såklart större urval på tävlingar på sommrarna men jag bara älskar dem här nationella tävlingarna på vintern, mina hästar är alltid som fräschast just nu när dom fått hoppa och tävla under sommaren sedan fått smälta allt i en lugn höst för att sedan gå dem sista stora tävlingarna för året!

Jag tänkte berätta om två stycken grymma meeting jag hoppat i vinter - nämligen Änglahoppet och Adventshoppet! Jag tänkte även blanda in lite resultat och filmer, tänkte att det kan vara kul att få en lite större bild utav mig och Winnie vilket ni får genom att se oss på film istället för att bara läsa eller se bilder så att säga :)Borås Fältrittklubb som tävlingsplats är den absolut bästa tävlingsplatsen i sverige jag varit på, helt klart!
Superfin tävlingsmanege med ett kanonbra underlag samt två maneger till så dom har alla förutsättningar för att kunna göra så grymma inomhustävlingar som dom gör! Sedan allt runt om är ju också helt otroligt fint, anläggningen i sig och med det mysiga Cafeet (eller ska man kalla det resturang?) med riktigt bra mat och allting. Funktionärerna är trevliga och proffsiga - allt är grymt bra anordnat! Garanterat min favoritplats att tävla på!

Iår tävlade jag Winnetoo på Änglahoppet Torsdag till Lördag.
Vi hoppade -
Torsdag - Warm up L:A(110cm)
Fredag - Kval 1 L:A (110cm)
Lördag - Kval 2 L:A+5(115cm)

I warm up klassen hade vi 4 fel, ett ner. Jag klantade mig på att relaterat avstånd så vi kom alldeles för nära en maxad oxer och Winnie räckte inte över då med andra ord. Jättefin runda annars!
Tyvärr har jag ingen film här ifrån =)

På Fredagen hoppade vi kval 1 där vi nollade L:An i grunden (vilket var det viktigaste för att få nollan till MSV:B - för er som inte vet ska man ha tre nollor i L:A för att få starta MSV:B) sedan hade vi två ner i omhoppningen. Winnetoo är ju bara sju år, så det här med omhoppningar är en rutin sak lite. Jag har tagit det väldigt väldigt lugnt med honom, har inte viljat stressa honom på något sett. Så det är först nu han har fått börja testa på att galoppera på snabbare och vända upp på hindren snävare - därför blir det ibland oturs nedslag.

Här har ni grunden från den rundan på film -


I Kval 2 debuterade vi L:A+5, bedömningen var A:Oa vilket betyder att hela banan går på tid och den med minst tid och minst fel vinner. Vi hade två ner även här men jag var supernöjd med rundan! Han var så himla lugn och fin, tog även en snäv väg upp mot hinder nummer sju och svängde snävt direkt i landningen vilket han gjorde SUPERBRA!

Här har ni film från hela den rundan -


En helt okej helg resultat-mässigt och som sagt, en helt underbar tävlingsplats!


Trollhättan är ju också en tävlingsplats som är så himla proffsig!
Härliga funktionärer, bra ordning, bra underlag, fina hinder och ja, bara riktigt bra! Verkligen ett ställe som jag gillar att tävla på =)

Iår hoppade vi -
Fredag - L:B & L:A
Lördag - MSV:B Debut

På Fredagen var han felfri och placerad i bägge klasserna!
Jättefin verkligen, så himla lydig och sådär underbar som bara han kan vara att hoppa!=')

L:B -


L:A -


Sedan till våran MSV debut - det hade inte kunnat gå bättre!
Svåraste banan jag någonsin ridit, hindren kom så sjukt snabbt..
Jag var så stolt över Winnie, han är helt otrolig min fina ponny!Nu är min fråga till er:
Kan inte ni berätta om eran favorit tävlingsplats?!
Motivera gärna svaret med just vad som är bra osv, och självklart i vilken gren du tävlade i när du var där. Banhoppning, fälttävlan, dressyr, körning? aa, vad vet jag!

Dela med er av just eran favorit tävlingsplats!

Hur täcker ni era hästar?

Snön virvlar ute i luften, och det känns verkligen att det är vinter nu! Svinkallt!

Jag är nere på skolan, dock är mina hästar kvar hemma i och med att vi är på en ända byggnadsplats här just nu, och har bara en paddock att rida i - som knappt går att rida i, om man säger så. Då kände jag att de lika gärna kan få vara hemma och gå i en stor hage och få komma ut i friska luften i alla fall, för jag vet att det är svårt med hagar här nu, då det är så många hästar och byggnadsplats överallt som sagt. Hagarna är få och ganska små, och vissa är på vääldigt öppen mark där det blåser riktigt kalla vindar, så nej, mina går hemma och chillar en del på det just nu! Skönt med lite jullov!

Men i och med detta så får jag funderingar på hur mycket folk täcker sina hästar, och hur mycket olika hästar tål osv? Mahjong är väldigt frusen av sig, och har hellre lite för mycket kläder på sig än för lite. Men sen är han ju arabiskt fullblod också, född för att vara i öknen.. nej men ni förstår tanken haha? Därimot Martijn är mer uthållig, och får regäl vinterpäls. Dock är det ju inte roligt när det regnar och samtidigt blåser, då står båda mina små pollar mot blåsten/regnet och vill bara in, skakar lätt också. Om det blir så pass så uppskattar de verkligen att stå inne lite för länge med mat, än att stå ute i det där och frysa.

I nuläget har båda två ganska regäl päls, Mahjong brukar jag ju alltid raka, men senast jag rakade honom var nog i september faktiskt. Jag känner att han kan få ha sin päls nu, det underlättar i skolan också i och med att stalltjänsten inte byter täcken, utan det får vi göra själva. Och eftersom tävlingsterminen nu faktiskt är avrundad, och vi har bestämt oss för att inte starta något mer i år, så behöver han inte ha kortare päls i nuläget. Vi hade tänkt att ha en riktigt mysig vinter med mycket bus och minnesvärda stunder, eftersom det troligen är vårat sista år tillsammans.. man vet ju aldrig. Mahjong går i alla fall klädd i back on track fleectäcke, och med ett fleecefodrat regntäcke över. Skulle han varit mer kortpälsad/rakad nyligare, så skulle han givetvis gått i vintertäcke eller liknande nu, för då hade han varit mycket mer frusen. Kan tilllägga att jag även använder halstäcken när det börjar komma till denna kalla vinter, en behaglig och varm häst är en glad och mjuk häst!

När jag rider så värmer jag alltid upp med ganska tjocka ländtäcken eller skritttäcken, för att hästen skall vara så varm som möjligt.


Även en morgon i slutet av sommaren med en ganska nyrakad polle kan det behövas
ett ländtäcke - det småregnade en hel del också..
(Svenskt ponnyderbyt 2010)

Även innan ridpassen så ser jag till att hästarna är varma, tex inte kommer in direkt från hagen och är nerkylda, bara stått i ett hörne och frusit osv. Då får de stå en stund, kanske tugga på lite ensilage, och täcke, o givetvis borsta och få igång cirkulationen. Sen är ju framskrittningen otroligt viktigt vid en såhär kall period.

Men till min fråga till er - hur täcker ni era hästar nu när det börjar bli kallare/vintertid? Är era hästar lättfrusna, eller tål de en hel del? Berätta gärna och ge era erfarenheter i en kommentar!


En bild från i vintras, där hade mina hästar tjocka vintertäcken, och Mahjong
som var rakad (dock inte nyrakad) hade även back on track fleecetäcke under.


Magic-bett

En ständig fråga som ofta finns hos oss hoppryttare är ju ändå det här med bett..
Många utav tävlingshästarna är ju heta, starka eller kanske istället extremt känsliga? Det är i alla fall få som går klockrent i dem större klasserna på ett tredelat-tränsbett. Vissa behöver kanske ett hackamore eller ett novabett för deras känsliga munnar medans vissa har skarpare bett på grund av att dem blir för starka annars.

Jag har testat precis ALLT på Winnetoo, och det är först nu jag hittat ett som funkar sådär helt perfekt!
Tänkte dela med mig om lite fakta om just det bettet, för det är inte så många som känner till det och jag tror att det bettet kan vara en lösning för många!

Magic-bettet ser ut som ett tredelat tränsbett med en sötmalmsdel i mitten vilket får hästarna att tugga och inte "bita sig fast" i bettet på samma sätt (funkar dock inte på alla hästar). Sedan har det en slags "låsnings-effekt" som fungerar så att när man tar en ordentlig förhållning eller om hästen drar ner huvudet/biter sig fast i bettet blir bettet ett rakt bett istället för tredelat - alltså skarpare.

Så det är som att rida på ett vanligt tredelat fram tills hästen blir stark och du behöver ta tag - då blir det skarpare (men inte speciellt mycket). Dock blev det en stor skillnad på Winnetoo med det bettet, det känns som att han blir mycket mer känslig på det här bettet. Dom andra skarpare betten har han bara blivit stum och "krullat ihop sig" på, dessutom har han inte vågat ta för sig och galoppera på med ett t.ex pelham bett.

Winnie har verkligen varit stark för mig, titta på den här videon t.ex där vi hoppar en CR:
Här drar han iväg med mig helt okontrollerat i 180 flera gånger på ett tredelat.

Medans på den här filmen som är ifrån våran senaste L:A med Magic-bettet är han SÅ mycket känsligare:
(Det ligger såklart mycket träning bakom också, mycket lydnadsarbete och han är så mycket mer välriden. Menändå, bettet gör sitt också!)


Sedan är jag en ryttare som avskyr att rida på starka bett, de ända betten förutom tredelat (eller "snällare" bett) jag tycker är bra att rida på är Magic-bettet och även fullcheek-bettet, och då gäller det i hoppningen. I dressyren är det vanligt tredelat eller novabett som gäller för mina hästar =)

Här ser ni en bild där effekten visas :)

Bettet går t.ex att köpa HÄR - värt att testa enligt mig!:D


Svar på kommentarGoldfever var en ponny min syster hade på prov här hemma, jag hjälpte henne mycket med den under månaden den stod här och tävlade även honom en gång :) Efter våra fyra prov veckor hade gått besiktiade vi honom vilket slutade i riktigt tråkiga besked tyvärr :/
Jag kan inte säga mer en så, och jag har ingenaning om vart Goldfever är nu eller hur han mår tyvärr.

En ponny jag gillade skarpt, det var riktigt tråkigt att det slutade som det gjorde :(Tokigt härlig bild måste jag säga!

Sofia Genne

Tjenixen!
Efter lite tjöt från Linn, och med lite tänkande så har jag nu gått med på att vi ska försöka dra igång en aktiv blogg tillsammans!

Mitt namn är då Sofia Genne, och jag hatar att skriva presentation om mig själv, för det är så hopplöst svårt! Antingen blir det för långt, eller för invecklat, utvecklat (finns det?) eller massa andra problem.. Men jag gör ett försök! Jag är en 17 årig dressyrryttare från Ljungskile. Jag är en halvstörd unge, småkaxig och med lite väl mycket humor!

Innan var jag allroundryttare, men med hoppningen som mål. Då tävlade jag min b-ponny Stenbroåsens Candy upp till LA/LA. Sedan dog hoppningen när jag fick en dressyrgubbe.. Jag går nu andra året på Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka, och har med mig mina hästar dit. När jag är hemma står jag sen ett år tillbaka uppstallad på en liten privat gård 12 minuter hemifrån. Jag jobbar även som hästfotograf, och är anställd på en del hopptävlingar och fotar!


Här kommer lite presentation om mina hästar:


Mahjong, en arabvalack f. 91 - men fräschare än någonsin! Vi tävlar ponnydressyr på nationell/elitnivå. Jag fick Mahjong för ungefär 5 år sedan, då jag fortfarande hade mitt b-ponnysto. I det läget var jag väldigt liten, och med definivift enormt mycket mindre kunskap än idag! Det gick bra till en början, men ganska snart kom den där totalt mörka gropen som jag inte förstår att vi klarat oss igenom, om man tittar tillbaka. Blod, svett och tårar om och om igen skulle jag vilja påstå, det fanns ingen som helst kemi mellan oss. Vi var världens ovänner, och ridpassen gick aldrig riktigt bra. Frågan är varför jag behöll honom ändå - det är nog bara att tacka alla mina vänner som stöttade och sa att jag skulle hålla ut, och jag som hade den jäkla vinnarskallen att jag skulle komma över detta någon dag. Tacka detta gör jag idag, då vi har haft så otroligt många underbara stunder!


Mariestad i sommras

Det lossnade för oss 08, i DIV 2, vi blev det bästa ekipaget i LjRK's lag, och så fortsatte det. Laget vann, och på våren 09 var det dags för DIV 1, vilket också blev en vinst, och sen gick vi upp i elitserien. Där var vi alla helt nya i både P1 & FEI program, så där kunde vi inte hävda oss mot de som kämpade om sveriges elitplatser givetvis. Men då förstår ni hur mycket som lossnade under detta år! Från och med 2010 så tävlar jag för Himledalens ridklubb, som ligger i Halland. (Detta för att LjRK dog ut med oss få tävlingsryttare som fanns..) Nya laget är jättehärligt iaf, och vi tog oss till Lag-SM i år vilket var superroligt! Vi fick ta 10:e platsen, men vem klagar över det? Att vara 10:e bästa laget i Sverige är guld bara det! Nästa år blir mitt sista ponnyår, och vi har kommit mycket längre än vad jag trodde. Att tävla på nationell/elitnivå, de svåraste programmen för d-ponny med en ponny som man gråtit över, känslan är grym! Och banden till den här hästen är så enorma, jag vet inte riktigt vad det blir av mig utan Mahjong!?


Carlstad Sun Summer cup i sommras

Kan ju tilllägga att vi har testat på ponnygalopp, två träninslöp. Han är riktigt snabb, och vi kom 2:a båda gångerna! Vi har tävlat hoppning upp till LB, ingått i div 2 lag hopp osv. Högre vågar han tyvärr inte tävla, men på träning trycker han över LA höjder i alla fall! Numera tränar vi bara hoppning ibland på skolan, annars ingenting, vi hinner helt enkelt inte. Att ta galna skogsturer ääälskar vi, och varken jag eller tjong vet i dessa lägen att vi är ett dressyrekipage egentligen..

Meriter för oss:
- Vinst DIV 2 - 08
- Vinst DIV 1 - 09
- 2:a Elitserien - 10
- Lag-SM 2010

- KM 1:a - 08
- DM 2:a - 09
- KM 3:a - 10
- Vinst tom FEI inledande
- Startat LB hopp
- 2:a plac i ponnygalopp 2 gr
- Vinnare av arabutställning, bästa valack samt i sin klassMartijn, en holländsk import med okänd stam, f. 02. Detta är en miniatyrbriar, en liten gångartsponny med enormt mycket kapacitet för framtiden. Jag köpte honom i samband med att jag sålde Candy, och ville ha ett nytt utbildningsprojekt. Tyvärr har vi haft extremt mycket otur, och aldrig riktigt kunnat påbörja något då vi väl hamnat i gropen igen. Lilla Martijn är som en studsboll, och hoppar gärna och enormt högt över, tyvärr är jag lite för stor för att hoppa honom, så för våran del blir det numera bara dressyr.

Han är startad upp till LB:1, längre har vi som sagt inte kunnat och hunnit. Han plockade rosett redan på första tävlingen, och har fått extremt goda kommentarer av alla domare och tränare som jag visat upp honom för, vilket är jätteroligt! Skolorna börjar sitta bättre och bättre, och han utvecklas långsamt men säkert. Det är ingen lätt individ, och han måste vara extremt dämpad och lugn hela tiden, då det lätt blir lite för mycket i huvudet. Men när han kommer i ro och jobbar på, så är han extremt posetiv och urhärlig! Tyvärr känner jag att jag inte har riktigt tiden för honom, och jag prioriterar Mahjong i första hand, vilket känns väldigt fel inom mig, och det är egentligen inte med mening, men det blir lätt så eftersom Mahjong ju är min riktigt långt komna tävlingshäst. Därför ser jag mig omkring, dyker rätt hem upp, så kan jag med handen på hjärtat ge honom den chansen, att få ett underbart hem med mycket kärlek, tid och som vill ha en framtida elitponny inom både dressyr och hoppning.


Från i sommras..

Meriter:

Ingick i LjRK's BC lag med 2 vinster i grundomgångarna
- Startat upp till LC hopp
- Vinst tom. LB:1
- 2:a KM - 10


Lukas, shettis/russkorsning f. 88. En klok gammal gubbe, med mycket egen vilja! Min allra första ponny, som jag fick när jag var 8 år gammal. Vi sålde honom, men efter att sedan upptäckt honom på annons efter annons, nya hem och nya hem, (pga av olyckor i hemmen, inget som Lukas stod för, vill jag försäkra), så valde vi att köpa tillbaka våran lilla genteleman. Så nu har vi full kontroll på honom, och kommer att äga honom tills han blir en ängel. Just nu hyr vi ut honom på foder till ett mysigt hem, vilket känns skönt!


En bild från i våras när lilla Lulle kom hem igen <3

Det ska bli jättekul att få utvecklas med bloggen, kunna skriva sina åsikter och tankar - och få ny inspiration och kunskap av er läsare! Man kan alltid bli bättre på en mängd olika saker, om det så är att läsa sig till eller att se!
Nu går jag vidare, och 2011's mål blir att ta vara på tiden med Mahjong, ha riktigt roligt och inte pressa mig själv så mycket!

Tack för mig!


Linn Olsson

Hej på er :)
Tänkte skriva en liten presentation om mig och mina hästar i ett inlägg till att börja med så ni känner att ni har lite koll på mig och vem jag är.

Jag heter Linn Olsson och är femton år gammal. Jag har ridit sedan jag var väldigt liten och har alltid varit envis och viljat ta mig långt vilket jag fått kämpa för ordentligt under mina år som ryttare. Jag bor på en egen hästgård på Tjörn, vi har sju boxplatser, paddock, manege och duktiga tränare som är här och håller träningar - så jag kan alltså hålla mig hemma och behöver inte åka runt för att få rida inomhus eller träna vilket är superskönt!=)

Jag tränar för Emma Emanuelsson (hoppning) och Maria Hagström (markarbete, lydnadshoppning och Dressyr).

Jag som ryttare har ridit otroligt mycket hopphästar under mitt liv då jag hjälpt till mycket med att utbilda och tävla andras hästar utöver mina egna. Jag tävlar i banhoppning på Nationell nivå på ponny.

Det jag lärt mig allra mest utav är nog att jag aldrig fått en "färdig" häst så att säga, utan alla har jag fått jobba mig upp tillsammans med vilket har varit mycket lärorikt och helt fantastiskt! Antingen har dem varit unga och gröna eller helt enkelt inte så bra ridna och oerfarena. Jag tror mycket på att ett starkt band till sin häst och kärlek är viktiga ingredienser för att komma långt i ridsporten oavsett gren man tävlar i. Så mig och mina hästar får ni följa i en ständig utveckling tillsammans hela tiden, vi kämpar varje dag och varje pass för att bli bättre tillsammans :)

Nu till våra hästar -

Winnetoo
*2003
Imp. Holland


Winnetoo eller "Winnie" som han kallas är min tävlingsponny. Han är en D-ponny som varit i min ägo i snart två år. Vi köpte honom som grön sex-åring utan någon direkt erfarenhet av varken träning eller tävling. Vi har verkligen fått kämpa oss upp dit vi är idag tillsammans så att säga :) Han har varit en häst där man verkligen kan säga att det varit "blod, svett och tårar" i våran resa tillsammans. Vi har fått kämpa hårt för att komma dit vi är idag, med många många motgångar. Men det finns ingenting bättre än när det till slut släpper och allt bara sitter, man är ett och ingen kan ta ifrån oss det starka band vi skapat till varandra på vägen!

Vi har som högst startat Nationell MSV B (120cm) tillsammans, debuten i den klassen var nu i helgen på Adventshoppet i Trollhättan faktiskt - vilket gick alldeles strålande!

Winnie är den ponnyn jag alltid drömt om som han är nu, välriden, häftig och fräck både att titta på och rida, lydig, extremt känslig och het men med ett stort hjärta utav renaste guld. Den här ponnyn ligger mig varmt om hjärtat och ni kommer förmodligen höra mig prata en hel del gott om honom ♥

Ett videoklipp från Winnies senaste runda - MSV B (120cm) på Adventshoppet.

Silvia
*1994
Danskt Varmblod


Silvia är min mammas storhäst på 173cm. Dock har jag ridit henne väldigt mycket och hoppat henne, för det är mer en vad mamma vill göra ;) En super rolig häst att rida enligt mig, dock saknas det enormt mycket lydnadsarbete och ridbarhet i henne ännu då hon kom till oss i ett extremt dåligt skick för snart ett år sedan. Tack vare mamma och pappa lever den här hästen idag, så mycket kan jag säga. Mer detaljer om det går jag inte in på faktiskt.

Jag trivs verkligen på den här känsliga, spänstiga, heta damen så vi ska nog kunna komma en bit på vägen iaf tillsammans!
En himla intressant häst att följa enligt mig :)

Film från hoppträning


Pontus
*1993
Shettis/Welsh


Pontus är min systers första ponny, en liten B-ponny på 123cm som ser ut som en shettlandsponny med lite för långa ben ungefär ;) En VÄLDIGT speciell ponny som kommer stanna i våran ägo tills den dagen han inte kommer finnas mer. Vi kommer aldrig att sälja honom, dock har vi småtjejer som är här och pysslar och rider honom nu för tiden :)

Misty Lighting
*2000
New Forest

Max som han också kallas har jag inte ens en bild på ännu, han kom hem till oss för ca en vecka sedan =)
Han är till min lillasyster. 
Har gått L:B hopp och L:A dressyr. Jag kommer även hjälpa henne en hel del med honom, så ni kommer få lära känna honom bättre i bloggen med! 
Dessa fyra hästar kommer ni se mest utav i mina inlägg alltså, dock händer det titt som tätt att jag har hemma lite såkallade "bonus-hästar" och ponnyer här. Vissa till försäljning, vissa för utbildning osv.
För det mesta har jag mest sånna här hästar och ponnyer på sommrarna då jag har mindre i skolan och kan ha det som ett perfekt och riktigt roligt sommarjobb!
Dessutom är det mer tävlingar då och därför lättare att vidarutbilda och sälja.

Många utav dessa hästar får ni vara med och följa, men det finns också dom som inte näms i bloggen. Det beror lite på syftet med varför jag har hästen/ponnyn och vad ägaren själv tycker :)

Men som sagt, nya hästar kan dyka upp runt mig hela tiden!


Tenkshoevens Lucky
Ägare: Annie Kvillebo


Esse Zlooty
Ägare: Ella Bengtsson


Charlotte
Såld till Finland

Min teori är att med kärlek till sin häst kommer man längst, att vara kompisar och sammarbeta inne på banan är nyckeln till bra resultat i hoppningen! Jag uppskattar mina hästar till 110% och visar dem alltid hur mycket de betyder för mig och hur bra dom är, hur det än gått inne på banan så är våran relation alltid desamma ♥
Nu hoppas jag att ni fått en lite klarare bild utav mig och mina hästar, ni kommer ju att få ta del utav min vardag mycket under den kommande tiden - så vänta bara - vi hörs!
Välkomna till oss!

Två tjejer, två grenar, samma mål - nu kör vi!

Äntligen är det dags för oss att slå upp portarna till vår blogg!
En hoppryttare, en dressyrryttare - vi bygger vår blogg på många olika byggstenar, där ni får följa våra liv i ur och skur, framgång som motgång, träning som tävling. Med olika inriktningar, många olika teorier och kunskap, kan det bli ett intressant lyft att utveckla allt detta skriftligt!

Var inte orolig om du inte lägger namnet på minnet - du lär få höra det igen ;)


Linn Olsson                                                     Sofia GennePersonlig information om oss båda kommer att komma inom kort!RSS 2.0