Förbete!

Nu är Winnetoo duschad och fin tills imorgon, allt läder är putsat och allt annat nerpackat.
Red honom en stund imorse, kände så att allt stämde och kändes bra - vilket det gjorde.

Nu har jag suttit och solat och han förbetat, jag gör alltid så med alla hästarna. Först är det förbete för hand som gäller i tio minuter, för att sedan öka till tjugo minuter. Sedan går de ute ca 30 minuter i hage med gräs och efter det 1-2 timmar. Sedan ökar jag successivt på tills de är redo för sommarbete - förbete är extremt viktigt enligt mig.


Perfekt med en solstol vid gräset ;)


Kommentarer
Postat av: Sofia & Petra - RACEHORSES

Går inte hästarna i gräshagar till vardags ? :)

2011-05-07 @ 19:40:26
URL: http://jockeylife.blogg.se/
Postat av: Maja

Får dina hästar förbeta varje dag? :)

2011-05-07 @ 21:17:33
Postat av: Maria

Hej,



Hur kommer det sig att du anser det vara viktigt, utveckla gärna :-) Nere i Europa och större stall även här hemma görs inte det alls, och de hästarna har inga men av det? Jag antar att det är för att det är för ett foderbyte som du gör inväjningnen?



Hästar är gjorda för att äta gräs, visst har vi förädlat dem, men grunden är grovfoder/gräs. Allt annat är till för att täcka brister i grovfodret. Det jag tänker på istället för förbete, som du kallar det, är att betessäsongen för min häst ska vara minst 5-6 veckor lång, eftersom hästens matsmältningsapparat tar tid för att ställa om sig till betesperioden, och om den blir för kort hinner hästen inte utnyttja betes fördelar. (Unghäst som ska växa tex) Har du en betesvall med enbart klöver och haft proteinfattigt foder vid installning, kan jag förstå ett visst förarbete :-)



Varför jag ger min lite hö även om det går på gräs är inte att vänja in dem (som jag antar att det är det du vill, men rätta mig om jag har fel!) utan för att vårgräs är proteinrikt, men växttrådsfattigt, så där kompletterar jag med hö för att hästens tarmar ska bli tillfredställda. Tvärtom på hösten, då är betet proteinfattigt med växttrådsrikt, går den kvar på betet då bör den få tillskottsfoder med hög proteinhalt.



Fång, som många tycker kommer som ett brev på posten med betessläpp kommer inte av för mycket protein, som man tidigare trott, utna av socker. (fruktan)(Vilket uppkommit på fler hästar som går ute tidigare = frostnätter fortfarande = extra mycker socker i vårgråset.)



Uppriktigt nyfiken på ditt svar, om du vill svara :-)Jag har jobbat i en del stora stall och det finns väldigt mycket olika teorier om detta, läser just nu själv om hästens foder och beteende på SLU. Så just foder/bete ligger mig varmt om hjärtat.

2011-05-07 @ 21:52:35
Postat av: Maja

Heej, kan Winnetoo stegra på komando?

annars varför brukar han göra det? :))

Jätte bra blogg

2011-05-09 @ 16:04:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0