Svanskappa - ett hjälpmedel

Ett utomordentligt bra medel att använda om hästens sadelläge är svårt eller om sadeln inte ligger 100% på plats är svanskappa. Det är en ”lång rem” som man placerar bak på sadeln, och som sedan ligger över rumpan på hästen och under svansen. Vissa hästar tycker att detta är obehagligt, och går inte alls med på att använda, medans vissa klarar av det hur bra som helst.

Ungefär 70-80% av alla ponnyer behöver egentligen svanskappa, men det är inte många som tar till det. Att skylla på att det är ”fult” är bara tönteri, man väljer väll hellre att ha en väl liggande sadel? I alla fall har jag kört på den inställningen. Även fast det inte är speciellt snyggt alltid.

En del säger även att behöver man ha svanskappa på sin ponny, så borde man köpa en bättre sadel som ligger bättre på, vilket är en ganska korkad åsikt det också i och med att många ponnyer faktiskt har svårt sadelläge. Hästar är lite lättare att hitta sadlar till än ponnyer dock. Man skall givetvis försöka att hitta en sadel som ligger så bra den kan, men det är näst intill omöjligt att hitta en som ligger 100%, och om det då går att justera till ett bättre läge med just en svanskappa, så varför inte? Många ridskolor använder svanskappor då sadlarna kanske inte alls ligger så bra på hästen, men ridskolan har ju lite annan budget till varje häst och köper inte det mest anpassade eller exklusivaste som vi andra kanske försöker att göra.


Jag själv använder det på Mahjong, då han har ett svårt sadelläge där vad man än lägger på åker fram. Min sadel är specialbeställd och utformad till Mahjong, och trots att jag kan rida utan svanskappan på honom så väljer jag att ha den då sadeln ligger mer stilla än om jag inte har den. Även fast det kanske bara blir ett litet tryck framåt på bogarna så kan det bli komplikationer av det i framtiden, och därför är valet inte svårt för mig. Jag har funderat många gånger om det är obehagligt för hästen med det, och det är det nog för flera eftersom vissa inte kan ha det, samtidigt som vissa inte bryr sig alls. Och då är väl frågan, bättre att sadeln ligger på och ger lite tryck på manken/bogbladen eller att det känns något över baken? Ja jag är inte häst så jag kan inte svara, men om det funkar och jag då slipper att få en häst med ont i manken så ja, svanskappa. Jag kör även med gelpad, så min svanskappa sitter inte speciellt mycket åt heller, den finns där för att ta stödet ibland så att säga, men den "drar" ju inte sadeln på plats i ett ständigt dragande. För det känns inte helt rätt heller, då är troligen inte sadeln speciellt anpassad.

 

Jag tävlar nationella/elit- tävlingar med svanskappa, och det är inget som tar stopp. Det är okej.

 


Lag-SM 2010 (elitnivå)

 


Carlstad Sun Summer Cup (nationell nivå)



Hansbo Dressage Open (nationell nivå)

 


Svenskt ponnyderby 2010 (nationell nivå, tror ej de va elit?)

 

Hur mycket bryr man sig om svanskappan på alla bilderna? Jag tänker inte ens på den faktiskt..

 

Det jag vill få fram med detta är inte att varenda en ska trycka på sin ponny en svanskappa, givetvis inte. Men de som behöver det men inte har det vore ju en bra tankeställare att kanske göra det? Och så vill jag bara puffa på lite för er som kanske inte vill ha det för att det är fult/ni blir nerdömda? Jag & Mahjong har aldrig fått avdrag för det och folk nedvärderar oss heller inte för det ;) Jag vill visa att det funkar, det går, vi kör på det!

 

Jag har tidigare fått kommentarer som faktiskt lyder ungefär så som att "jag har aldrig velat ha på det innan, men nu när jag sett att du som endå tävlar på så pass hög nivå har det så då vågar jag också ha det". Att folk kan påverkas så, egentligen? Det är nästan som tex swarowskipannbanden? Först hade några det, en månad senare hade alla det. Ett tag var det jätteinne med fula dressyrhjälmar - sen började någon ha charles owen/whitaker - efter en månad hade alla det. Förstår ni min tankebana litegranna? Många är lite "för fega" för att byta saker, eller att använda något som inte andra har. När det gäller utrustning så ska det ju vara något man trivs i och som passar, eller hur? Okej att just detta hjälpmedel inte är det snyggaste, det håller jag ju med om, men hjälper gör det ju, om man är i en sån sits :)

Vad tycker ni om svanskappa, och vad är era åsikter?
Är det för fult för att använda även om det är behövligt?



Kommentarer
Postat av: Cornelia

Jag gillar det inte.. känns som att det blir onödigt mycket tryck/ryck för svansen. kan inte vara speciellt skönt att springa runt med en rem som drar i svansen i varje steg? Det är det intryck jag fått från min tid på ridskolan, där varenda liten shettis hade på tok för spända svanskappor. Inte kul alls. Iallafall skönt för dig att det funkar på Mahjong. Så länge hästen trivs med det är det helt okej!

Blev lite luddigt, men hoppas du förstår vad jag menar ändå ;)

2011-03-06 @ 17:17:58
Postat av: oliviawestern.blogg.se

Fina bilder! ;)



oliviawestern.blogg.se

2011-03-06 @ 17:18:07
URL: http://oliviawestern.blogg.se/
Postat av: Natalie - hoppande islandsponny

Jag var emot de då jag tyckte det var så vansinigt fult. Provade ut en ny sadel på strömsholm som låg bra men som vanligt så gled den fram. Bestämde mig för att köpa en svanskappa och prova (tidigare ägare sa att han bockade oavbrutet tills hon tog bort den) då mycket vad tidigare ägare sagt inte stämde. Han gick SUPERBRA med den. Sadeln glider inte fram på bogarna och han rör sig fritt. Han kunde från början ha problem att dra upp frambenen och rev alt överhoppade sig men sen jag började använda svanskappan fick han "tillbaka" sin teknik. Nu är jag för svanskappa :)

2011-03-06 @ 17:22:02
URL: ahttp://hakkila.blogg.se
Postat av: Angelina Svedbo- dressyr ryttare med världens finaste ponny

det går att hitta passande sadlar till ALLA hästar, Amerigo har tex. massa modeller som är anpassade för hästar med ett sadel läge som är lite vänster. Svanskappa ska INTE behövas. Om sadeln glider fram såpass mycket att man behöver svanskappa så är det ngt som verkligen inte stämmer, sen kan jag väll inte påstå att det är så snyggt heller (a)

Sen skulle jag aldrig kunna ha det på min ponny, hon skulle få panik, hon bockar ju lixom när man råkar nudda henne med sporren ;)

2011-03-06 @ 17:22:30
URL: http://ponydressage.blogg.se/
Postat av: Daniela

Det är bara en ponny på ridskolan där jag rider som har svanskappa, resten av hästarna och ponnyerna behöver inga svanskappor, dom har sadlar som sitter bra :)

Fina bilder! Även om jag inte tycker om ludd, men om det är behövligt, så är det ;)

2011-03-06 @ 17:24:08
URL: http://photosbysmelle.blogg.se/
Postat av: Vendela

måste bara säga att du är riktigt ball som är dressyrryttare på så hög nivå och endå har tretornstövlar och gpa hjälm ibland, och sen svanskappa då! :D



gpa och tretorn=uttjatat, gpa och tretorn i dressyr= coooolt! ;D

2011-03-06 @ 17:41:48
URL: http://meraridning.blogg.se/
Postat av: Vendela

gpa och tretorn i hoppning* mena jag :P

2011-03-06 @ 17:45:10
URL: http://meraridning.blogg.se/
Postat av: mikaela

Bra att du ser till hästens välmående och en väl liggande sadel snarare än utseende. Jag tycker inte direkt att det är snyggt men hade jag behövt ha det så hade jag haft det, inget snack om saken. I första hand vill jag väl dock ha en sadel som ligger bra iaf, men vissa hästar är verkligen inte lätta (rent ut sagt omöjliga) att hitta passande sadlar till och då är det kanon att det finns andra bra hjälpmedel att ta till :)



/ Mikaela- ena halvan av ryttarduon, www.ryttarduon.blogg.se

2011-03-06 @ 17:59:54
URL: http://ryttarduon.blogg.se/
Postat av: Malin Jansson

ni som säger att den sitter och spänner i hästens svans i varje steg, isf har ni ju spänt den på tok för hårt?

jag har dock lite blandade åsikter..tycker att om man behöver det så SJÄLVKLART ska man använda det. Hade det jämt till min b-ponny och hade det innan på min nuvarande ponny, men det behövs inte längre. Men tycker det är sjukt töntigt att folk inte vågar använda det för att det inte är snyggt :P

2011-03-06 @ 18:01:12
URL: http://jjanssonsfrestelse.blogg.se/
Postat av: Linnea op de Weegh

Håller med vissa ponnyer kan inte ha sadel utan svanskappa!.

2011-03-06 @ 18:06:56
URL: http://polze.blogg.se/
Postat av: Tilde

Jag tävlar dressyr på lokal nivå, på en ridskoleponny. Han har svanskappa :)

Det är faktiskt väldigt många, både hästar och ponnyer hos oss som har det! För vi har en sadelmakare/utprovare som kommer hit och kollar alla hästarnas sadlar. Eftersom det är svårt att fixa sadlar som ligger perfekt så använder vi svanskappa, efter han rekommendationer. Det fungerar super, absolut inget som jag tänker på!

2011-03-06 @ 18:09:15
URL: http://tthelenius.blogg.se/
Postat av: Tilde

glömde säga att jag tycker det är bra att de har infört att man får tävla dressyr på storhäst med svanskappa upp till lokal nivå (tror jag det var?) iaf. :)

2011-03-06 @ 18:10:12
URL: http://tthelenius.blogg.se/
Postat av: Malin

man kan även ha en förgjord :)

2011-03-06 @ 18:11:00
Postat av: Klara Dahlstedt

Jag håller med dig, gör svanskappan mer nytta än skada (den kan ju dra/irritera också) så ska man absolut ha det! Bekvämlighet går före snygghet när det gäller hästen. Jag har väldig tur, min ponny har "perfekt sadelrygg" och är lätt att hitta sadlar till och de åker inte alls fram. :)

2011-03-06 @ 18:15:37
URL: http://klaradahlstedt.blogg.se/
Postat av: Liz

Hellre en "ful" men glad och nöjd ponny en en snygg ponny med ont!



ps. till er son tycker det verkar "dra" i svansen, för det första är den nog lite hårt åtdragen då för det andra om det var så obehagligt skulle nog inte många hästar acceptera det och för det tredje, att ha en sadel som klämmer ex. manken är ju säkert jätteskönt...

2011-03-06 @ 18:17:18
Postat av: Ebba

Haha, jag såg ni att du hade det på eran header, jag har inte lagt märke till det innan ;P

2011-03-06 @ 18:20:50
Postat av: moi

asså, du borde gå till en "riktig" sadelmakare som kan anpassa sadeln till 100% för det SKA gå att få sadeln att ligga bra utan svanskappa!

2011-03-06 @ 18:48:19
Postat av: FRIDA ELMLUND - en hästmänniskas vardag

Jag tycker absolut inte att det är snyggt och ingenting jag skulle ta på om jag inte absolut behövde det, men behövs det så behövs det :)

Det där med sadel är inte lätt, speciellt inte om man har en 4-åring som ständigt ändras i kroppen ;)

2011-03-06 @ 19:01:35
URL: http://fridaelmlund.blogg.se/
Postat av: agnes hammarström

Jag förstår att du har tankar om den egentligen skaver, trycker eller drar någonstans. Men jag kan bara tänka mig att den drar svansroten uppåt vilket gör att hästen spänner sig för att kunna "trycka ner" svansroten och får värk eller tryck över rumpa/kors vilket leder till en spänd häst som tillslut får ständig värk över kors osv. Men det är ju givevis en passnings fråga då.



DOCK tycker jag det är väldigt snyggt och prydligt på något sätt, på dig och Majhong!

2011-03-06 @ 19:05:50
URL: http://nattstad.se/agneshammarström
Postat av: Danielle

Jag tycker det är fult,men jag har det på min ponny eftersom det behövs :)

2011-03-06 @ 19:09:11
URL: http://daniellenarberg.blogspot.com
Postat av: Nadja

Tycker inte att det är det vackraste, men jag har själv ridit med svanskappa under åren jag red B-ponny då det inte funkade, hittade ingen sadel. Men om min nuyvarande ponny skulle behöva svanskappa, skulle jag självfallet använda en!

2011-03-06 @ 19:10:24
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: hoppidioterna

Det är absolut inte snyggt men är det behövligt så är det. Ponnyn/hästen bästa går före allt, alltid! Du gör nog rätt, du är ju den som känner din ponny bäst så.

2011-03-06 @ 19:38:22
URL: http://hoppidioterna.blogg.se/
Postat av: Natalie

Har du något tips på hur man kan vänja hästen vid svanskappan?

Min häst sätter sig nästan så fort något kommer under svansen så.. Han får verkligen panik! :(

Vill använda svanskappa för hans sadel glider fram lite för mycket.. :( tacksam för svar

du kan svara i mejl om du vill..

2011-03-06 @ 20:01:05
URL: http://littleredrocker.blogg.se/
Postat av: Sofia Genne

Natalie: Tyvärr inte, mer än att varje dag kanske träna lite på att lyfta svansen litegran, så att det blir en vanesak? Men vissa hästar går i princip inte att lära, har en sån också ;)

2011-03-06 @ 20:03:01
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: mariam svensson

Varför tävlar du nationellt med din ponny? den har ju faktiskt inte ett sådär super bra steg, bra för regionalt men av att se filmer/videos så rör den sig inte särskillt bra. Känns mer som du tävlar nationellt bara för att. regionalt hade passat er mycket bättre, kanske lokalt då o då. :)

2011-03-06 @ 20:35:35
Postat av: Ebba

Våran fd ponny hade vi jättestora bekymmer med att hitta sadlar till så hon gick länge med svanskappa. Sadlarna låg rätt ok men vid galopp rörde dom sig framåt och vi använde då en svanskappa. I dressyen funkade det rätt ok men i hoppningen gick det inte utan där red vi med både svanskappa och förgjord, förutom den gången vi skulle iväg på CR och glömde förgjorden hemma, hon sparka bakut hela rundan, något hon ALDRIG gjorde annars. Men til slut hittade vi sadlar som passade och där det räckte med en antiglidpadd under för att det skulle ligga stilla.



Under en hoppträning har jag också varit med om att svanskappan lossnat. Hade inget fäste i sadeln utan en sån där greja man har mellan bossorna och så skulle vi hoppa en studs på 5 hinder och över 3e hindret lossar hela grejen. Hon hoppade färdigt men det gick redigt fort efteråt :P

2011-03-06 @ 21:01:22
Postat av: Anonym

Snygga stigbyglar, HOST!

köp nya du tävlar ju på hög nivå då är de inte snyggt med sådan säkerhets stigbyglar :/

2011-03-06 @ 21:55:27
Postat av: Katrine

Min fråga är säkert puckad men vad är skillnaden på nat. och elit nivå? Vad är högst och finns det någon skillnad??

2011-03-06 @ 22:08:59
URL: http://ponnyprinzarna.blogg.se/
Postat av: Jessie

svanskappa is tha shiit, hahaha, jag tycker faktiskt inte att det är såå himla fult med svanskappa :)

2011-03-06 @ 22:47:00
URL: http://dressyrfjollorna.blogg.se/
Postat av: Anonym

En hästkiropraktor hade pratat med min mor om detta, och sa att det var det värsta man kunde ha på en häst. Ryck i hästens skelett är väl det sista man vill ha. För att den skall verka måste den ju sitta hårt, annars glider ju sadeln fram ändå. Även fast sadeln läggs i rätt läge så kommer den ju glida fram och ge ryck i hästens svansrot som går genom hela ryggraden. Inget jag skulle använda :P

2011-03-06 @ 23:05:47
Postat av: Sofia Genne

Katrin: Din fråga är inte alls puckad! Elit tillkommer under mästerskap, så långt som jag förstått =)

2011-03-07 @ 00:25:49
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: Anonym

Alla tjatar om att det är fult, men det tycker inte jag!

2011-03-07 @ 10:17:22
Postat av: Emily

Håller helt med dig! Har själv ridit med svanskappa på min häst jättelänge, han är med sådan som ALLT glider fram på. Det finns inte sadlar som fungerar på alla hästar, det kommer alltid finnas hästar som behöver svanskappa och jag förstår inte varför vissa ska ha så svårt med att förstå det..

2011-03-07 @ 15:14:08
URL: http://ryttarduon.blogg.se/
Postat av: vickan

jag tror inte att de flesta ponnyer behöver det. raser som tex shettis och arab är ju byggda på ett sätt som gör att sadelläget blir svårare, ingen manke och ofta i nerförsbacke. då behövs det kanske, har ingen erfarenhet av sånna raser. sen hade jag inte haft det för om man spänner den så hårt/löst som jag hade gjort så tror jag man kan hitta sadlar som rör sig mindre än så till alla ponnyer och hästar. för att det ska hjälpa måste man spänna hårdare.



sen tycker jag att det ser fruktansvärt obekvämt och fult ut med ett jättestort ludd under svansen. det gör den ju dubbelt så tjock och tvingar hästen att hålla upp svansen på ett onaturligt sätt som jag inte skulle våga riskera med tanke på spänningar osv.



med luddet tycker jag att det är otroligt fult men utan skulle jag aldrig tänka på det :)

2011-03-07 @ 21:58:07
Postat av: Jessika

Åh, så himla bra skrivet! Jag känner ganska många som har ponnyer med jättesvåra (eller inga alls) sadellägen men de VÄGRAR att använda svanskappa för att "det är fult" eller "det är för B-ponnyer". Aaah jag blir så arg! Men jag blev väldigt glad när jag läste det här och tycker förövrigt, även om det är mindre viktigt, faktiskt att det är riktigt snyggt på din ponny!

2011-03-07 @ 22:38:51
URL: http://www.enryttare.blogspot.com
Postat av: Frida

Jag använder så gott som alltid svanskappa. och visst, inte är det det vackraste av utrustning, men är det behövligt så ska det ju absolut användas, du har skrivit så himla bra Sofia!

2011-03-08 @ 20:45:17
URL: http://litenryttare.blogg.se/
Postat av: Anonym

Förlåt, jag skickade nyss en kommentar och frågade just om svanskappa på tävling, hade inte läst detta inlägget då. Så nu fick jag mitt svar :) Hade ingen aning om att man fick ha det i högre klasser och inte lägre. Vet du varför det är så egentligen? :)

2011-03-09 @ 17:43:37
Postat av: Strikemamman

Har en c-ponny med nerförsbackekropp som måste ha svanskappa för att sadeln inte ska glida fram, dvs baken högre än manken. Sadelmakaren satte på svanskappa och då fick han bogfrihet och steget blev mycket längre, inte så struttigt som annars.

Drag i svansen eller tryck över bogen som hämmar steget, vilket tror ni är värst? En "sadeltryckt" häst kan bli halt av detta! Svanskappan får man gradvis träna in med- alla travare och körhästar har det. Är förbyglar "snygga"? det tycks många småtjejer tycka fast hästen inte ens behöver det, samma tycks gälla alla slags nosgrimmor hit och dit.

2011-03-17 @ 16:28:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0