Har ni tips?

Tar min friheten att svara på en utav frågorna i förtid, och riktar även vidare frågan till er -

"Hej Linn! ibland ser det ut som att du hamnar i stolsits när du rider, främst när du hoppar. Undrar bara om du också tycker det eller ser jag fel? Eller "måste" man rida Winnie så är han inte lika pigg eller något? Undrar bara som sagt :)"

Du har helt rätt! Fruktansvärt fult och inte direkt bra, jag hamnar lätt i stolsits och vet inte någon exakt anledning. Dock känns det som om jag gör det mindre på större hästar, är det så att man gör det mer när man är lite lång, vet ni om det är så?



Sedan undrar jag om ni har något bra knep eller trix för att träna bort det här?
Har hört att det finns sadlar som kan påverka en till att sitta i stolsits, stämmer det?


Kommentarer
Postat av: Lisa

Ett tips är att tänka på att hela tiden ha kontakt med båda sittbenen, och sitta lite på insidan av låren :) Och ja, sadeln påverkar väldigt mycket hur man sitter. I min allround sadel hamnar jag direkt i stolsits hur jag än anstränger mej att sitta bra. I dressyrsadeln får jag en mycket bättre sits :)

2011-03-23 @ 17:17:48
URL: http://lisafinne.blogg.se/
Postat av: Lisa

Med att sitta på insidan av låren menade jag att försöka "snurra" låren bakåt så att framsidan av dina lår kommer närmare sadeln.. åh va svårt att förklara, hoppas du förstår vad jag menar :)

2011-03-23 @ 17:20:52
URL: http://lisafinne.blogg.se/
Postat av: jonna

red själv en ponny som jag i slutet blev för stor för, då satt jag nästan alltid i stolsits, vet dock inte om det har med storleken att göra men jag hamnar inte alls i samma sits med min storhäst längre :)

2011-03-23 @ 17:25:03
URL: http://teamfrk.blogg.se/
Postat av: camilla

Jag tänker direkt på -hoppsadel.. de är ju inte direkt utformade för att underlätta en lodrät sits som en dressyrsadel, och särskilt när man har kortare läder så blir det nog lite lättare att hamna stolsits.

2011-03-23 @ 17:31:35
URL: http://hrdressyr.blogg.se/
Postat av: Anonym

Sadel kan det vara.. har inget med längden att göra..

2011-03-23 @ 18:02:25
Postat av: Anonym

Akta dig för att hamna på bakvalvet utan sitt långt fram i sadeln. Lätt att hamna i stolsits i hoppsadlar då dom inte är så mycket uppbyggda bak och ryttaren inte får så mycket stöd och inte automatiskt placeras rätt. Tänk att skrevet och sittbenen ska bilda en triangel som du sitter på så att du inte landar på rumpan.

2011-03-23 @ 18:45:15
Postat av: Anonym

På min förra ponny var det så att sadeln låg lite i bakvikt och då hamnade jag lätt i stolsits såklart är inte det alltid orsaken men när jag la under kilpad så sadeln höjdes där bak och då blev sitsen också bättre:)

2011-03-23 @ 19:01:02
Postat av: Linda Jacobsson

Som de redan skrivit ovan så blir det lätt så i hoppsadlar då man har korta stigläder, testa att länga dem ett par hål. Man får även lätt stolsits om sadeln ligger i "uppförsbacke", så en kilpadd för att höja bakvalvet kan vara bra :)

2011-03-23 @ 19:06:57
URL: http://ljacobsson.blogg.se/
Postat av: Felicia Holm

Klart att sadlar gör så man hamnar fel, alla sadlar är ju inte perfekta. Mitt tips som jag brukar använda mig av; Tänk på det!

Tänk på att du sitter stolsits och räta upp dig! :D

2011-03-23 @ 19:17:52
URL: http://carrepip.blogg.se/
Postat av: H

Jag upplever dels att allroundsadlar/hoppsadlar ofta bidrar till stolsitsen men också det du säger - att det är lättare hänt när man känner sig stor! Iallafall jag är sån som när jag rider mindre hästar/ponnys drar upp knät och driver med underskänkeln, vilket direkt gör att jag hamnar i stolsits. Har inget bra tips tyvärr, mer än att hela tiden tänka i bakhuvudet "släpp ner knät".

2011-03-23 @ 19:23:44
Postat av: Lisen

Får lätt stolsits i allround/hoppsadlar, men att länga stiglädren något och klipad är att rekommendera! Får dock inte stolsits i dressyrsadlar eller på storhäst, så tror att sadel + hästens storlek mot ryttarens längd har stor påverkan på om man får stolsits eller inte. :)

2011-03-23 @ 19:48:27
Postat av: Michaela

Sadeln kan absolut göra så man sitter i stolsits tyvärr, Du kan ju även ändra vissa delar av sadeln under sadelkåpan. Jag hamnar oxå lätt i stolsits men jag är inte för stor på min foder häst utan jag har alldeles för långa ben till en 17" sadel. Sadelns storlek har ju med ryttarens längd och även storlek. eftersom jag ingen egen häst har så kan jag ju inte bara be dom köpa en ny utan jag anstränger mig att tänka på att dra tillbaka benen, lite jobbigt men det går! :)

2011-03-23 @ 19:57:50
Postat av: sadel

jag hamnada i stolsitts i min förra sadel för att den låg fel, inte så att de gjorde ont på hästen, men de blev bakvikt på allt. så ja, fick byta både hopp och dressyr sadel så vart de ordnat! annars får man helt enkelt tänka på att dra bak benen och räta upp sig så att man inte bli bakåtlutad!

2011-03-23 @ 20:08:30
Postat av: Kaisa

Hoppsadlar ger ju, som de flesta säger, lätt stolsits. Ett tips är att sätta sig lite längre fram i sadeln, utan att bli framåtlutad! Det är också lätt att man hamnar för långt bak, nästan på bakvalvet, i hoppsadlar, eftersom de inte är så djupa i sitsen. :)

2011-03-23 @ 20:09:42
Postat av: ulrika

Hade samma probelm förut, sadeln hade blivit för trång och hamna då lite i bakvikt och då hamnar man själv i stolsits. Nu har det blivit helt bra med annan sadel :)

2011-03-23 @ 20:13:30
URL: http://ulrikaasplund.blogg.se/
Postat av: Anonym

Detta har jag problem med när jag rider i min nuvarande hoppsadel, en flatback som är lite för stor.. Det känns som at tjag ibland hamnar i stolsits, vilket inte är bra!

Men eftersom ajg är en dressyryttare och mest rider i dressyrsadeln känner jag inte av något där, vilket är skönt!

2011-03-23 @ 20:24:10
Postat av: Estelle Jepsen

Vet att man kan träna på det genom att ha dressyrläder bara för att vänja sig vid att ha hälen långt bak. Och sedan korta dom dagen efter och så vidare. Har själv ridit i stol sits i perioder.

2011-03-23 @ 20:36:07
URL: http://dressyrnissarna.blogg.se/
Postat av: Annika

När det händer mig att jag kommer lite i stolsits, så försöker jag först att "snurra" på låren så att man håller om bättre med skänkeln, länger ibland stiglädrena med ett hål eller två, och försöker sitta så långt fram i sadeln som möjligt utan att tappa balansen. Om detta inte funkar så rider jag ett tag utan stigläder, och provar sen igen med stiglädrena. Brukar funkar ganska bra!

2011-03-23 @ 20:37:46
Postat av: Anonym

det kan bero på att winnetoo är ganska pigg och att du försöker bromsa med fötterna, har haft samma problem! men det gäller bara att tänka på de hela tiden och träna bort de, finns inga genvägar

2011-03-23 @ 20:42:03
Postat av: Nadja

Jag tror absolut att det påverkas av sadeln, då jag lätt hamnar i stolsits i min Stübben-sadel, men inte i Morris&Nolan-sadeln...

2011-03-23 @ 20:54:16
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Carro

Jag har suttit i stolsits sen i princip när jag började rida ända tills i somras.

Jag tänka bara på att inte trampa ner så mycket utan att försöka ha foten vågrät och att alltid ta bak skänkeln lite, det var lite jobbigt i början men nu tänker jag inte på det längre. Dock är detta svårt på väldigt känsliga hästar.

Och sen påverkas det enormt mycket på sadeln med.

;) men lite tips iaf :)

2011-03-23 @ 21:00:03
URL: http://ponyfocus.blogg.se/
Postat av: Hannah

Jag tror inte att det påverkas av längden..men om du t.ex har/gör rider sega hästar som ofta ska ha skänklarna på så kanske man blir van vid sånt.

Ah..men vet inte riktigt :/

2011-03-23 @ 21:02:46
URL: http://jumpingstar.blogg.se/
Postat av: Thea

Jag satt i stolsits under en period men sen började jag sitta lite längre fram i sadel och då puttade kåporna bak knäna så att skänkeln kom längre bak, eller egentligen var det ju jag som kom längre fram! Men min sits blir myyyyyycket bättre på stora hästar för då måste jag sitta bättre för att kunna hålla om och rida :)

2011-03-23 @ 21:15:50
Postat av: Jojjo

Mm det kan va så att du "försöker" bromsa genom att ta fram hälarna men tänk ist bak med överlivet och fram med bålen. öva också genom att ha fötterna överdrivet långt bak :)

2011-03-23 @ 21:17:53
URL: http://jojjowyckman.bloggplatsen.se/
Postat av: Jessie

Jag har också haft problem med det. Men jag tränade bort det genom att öva musklerna som sitter på sidan. :) Om man lägger sig nerpå sidan och lyfter benet upp och ner så övar man de musklerna, jag gjorde lite över 50 sånna på vardera ben varje dag. Hoppas du förstår vad jag menar! :)

2011-03-23 @ 21:23:53
URL: http://dressyrfjollorna.blogg.se/
Postat av: Emma

det har inget med din längd att göra. det gäller att hela tiden tänka på var man har benen, och att de inte dinglar långt fram. det är bara att träna, träna och träna, för sen sitter det som berget. :)

2011-03-23 @ 21:33:55
URL: http://emmasol.blogg.se/
Postat av: RETARD RIDERS .

Sätt dig i sadelns mittpunkt, och dra bak underbenet tills du känner hästen intill dig. Annars blir det lätt att man drar fram skänkeln framför sadeljorden för att slippa kontakten mellan vad och häst. Det kan ju bero på att hästen är pigg och känslig, och därför tar vaden som en drivning.



FILM på bloggen, och TÄVLING ! Kika in :D

2011-03-23 @ 21:44:53
URL: http://retardriders.blogg.se/
Postat av: klara toll

Jag hamnar väldigt lätt i stolsits på min ena ponny, som förresten är väldigt "lik" Winnie, samma färg, samma födelseår, han var imort holland också va? aa det är hon iaf, och dom verkar dessutom ganska lika i tempramentet. Men Winnie är mer musklad;) Ibland slår det kokar det över lite i skallen ;) Men vad jag tänkte komma till är att varför jag tror att just jag hamnar i stolsits är att jag försöker att komma åt henne så lite som möjligt med skänklarna eftersom hon är väldigt pigg, vilket jag vet är fel men det blir liksom så aotomatiskt. Har inget riktigt tipps, skulle behöva ett själv faktiskt ;)



Oj, nu fick du kanske en novell här ;)

2011-03-23 @ 21:53:08
URL: http://[email protected]
Postat av: Estrid

Det är bara att höja upp bakredelen av sadeln med en kilpadd, har själv fått göra på det sättet och det blev mycket bättre! :D

BÄSTA BLOGGEN

2011-03-23 @ 21:54:24
URL: http://ejls.blogg.se/
Postat av: Fanny

Säger som kommentaren över mig, en kilpadd under bakdelen av sadeln gör susen :) Fick reda på det av en riktigt duktig dressyrtränare, och man ser tydligt skillnad! Ger samma effekt som om du sätter din hand i bakre delen av sadeln och sedan sätter dig på den, för då minskar stolssitsen, men så kan man ju inte rida :)

2011-03-23 @ 22:01:19
URL: http://faynie.blogg.se/
Postat av: Nettan

Rider man i korta läder är det mycket större risk att man hamnar i stolsits. Prova att länga nått eller ett par hål :)

därför även anledningen på ponnyer -> känner sig lite lång och kanske kortar upp nått extra hål eller ett par och då ger det stolsits :)

2011-03-23 @ 22:09:10
URL: http://www.nettanlindholms.blogspot.com
Postat av: hanna

har inte orkat läsa igenom alla kommentarer men mitt tips är att sätta fast ett balsnöre i stigbygeln och sedan runt sadelgjorden.skulle det hända något då så går balsnöret lätt sönder.Det är en smart och billig lösning och det funkar jättebra!

Jag tror att du hamnar i stolsits om du rider hästar som är pigga då man automatiskt släpper skänkeln vilket relaterar till att den åker fram.

Lycka till!!

2011-03-23 @ 22:31:37
Postat av: Alice

När jag under ngt år red en ganska smal och omusklad ponny på ca 1.30 hade jag alltid korta läder på grund av mina långa ben men satt ändå i en lodrät sits (hur jag nu lyckades med det, haha) Sen skulle jag en dag rida på en ca 1.70 häst (med en mer korrekt läderlängd) och hade skänkeln för långt bak och fick skjuta fram den hela tiden, vilket kändes ovant! Men nu några år senare har jag fått en liten stolsits igen :( Jag lyfter och vrider benen på ett sätt när jag känner att detbehövs för att träna bort det! (Hehe, lång kommentar!!)

2011-03-23 @ 22:34:27
Postat av: Anonym

Korta stiglädrena

2011-03-24 @ 06:23:45
Postat av: Linnea - En ponnyryttare

Man kan rida med sporrband som man sätter fast runt sadelgjorden och stigbygeln. Kanske inte så säkerhet men ett bra tips som man kan öva på när man rider ut eller små hoppar hemma :)

2011-03-24 @ 07:29:44
URL: http://ungponnyn.blogg.se/
Postat av: Maja

Ska bekräfta din misstanke, eftersom jag gjorde samma sak på min gamla ponny. När man är lite stor på sin ponny sätter man sig lätt för långt bak i sadeln och då hamnar skänkeln lätt långt fram oooch då har vi stolsits!

Dock råkar jag ibland ut för det på min stora också, eftersom jag har vant mig vid det så sätter jag mig där när jag blir spänd :p men så äre!

2011-03-24 @ 09:11:38
URL: http://majajonson.blogg.se/
Postat av: d

Det händer lätt att man hamnar i stolsits när man sitter ner i hoppsadel eftersom att kåporna är placerade så långt fram i förhållande till sadelns säte! jag upplever att det är väldigt få som inte hamnar i stolsits i hoppsadlar när de sitter ner eftersom att stödet till knäna är ganska långt fram :) så det är absolut inget ovanligt! hoppsadeln är ju utformad så att man ska få en bra lätt sits eftersom att det är det man oftast står i när man hoppar! försöker man stå i lätt sits i en dressyrsadel blir man istället ofta lite framtung och får svårt att trampa ner hälarna (om man rider med "dressyrläder").

jag tycker nästan att det är tållåtet att hamna i stolsits i en hoppsadel eftersom att annars måste man föra bak skänkeln så mycket och då blir ju skänkeln felplacerad i stället ;)

2011-03-24 @ 09:29:33
Postat av: s

det kan hjälpa om du har stigbygeln längre in på foten

2011-03-24 @ 12:03:00
Postat av: Sofie

Jag har upplevt det att man lättare hamnar i stolsits på mindre/lite för små hästar, när benen inte ligger an med sidan på hästen hela vägen.

Men vanligast är väl att man har svårt att dra bak överskänkeln, vilket är svårt & krävs mycket självdiciplin att få buckt på. Rid mycket utan stigbyglar och känn att du verkligen får låååånga ben, det brukar hjälpa :) Men som sagt, det är väldigt svårt att rätta till brister i sitsen - tyvärr.

2011-03-24 @ 12:34:48
Postat av: Linéa

Vad är stolsits? ^^

2011-03-24 @ 16:33:41
URL: http://lineasastronaut.blogspot.com
Postat av: Linda

Du sitter i stolsits pga att du inte sitter med rätt vinkel i bäckenet... Rotera det så du sitter mitt över hästen med dina sittben och ha mer av din insida av låren mot hästen!

2011-03-24 @ 19:57:14
Postat av: Hamreryttarna - Ellinore

dreggel på schabraket! :G

2011-03-24 @ 20:17:32
URL: http://hamreryttarna.blogg.se/
Postat av: marre

huvusaken är ju att du rider i balans, och inte stör hästen :)

2011-03-24 @ 22:38:07
URL: http://clarquists.blogg.se/
Postat av: louise

Testa läng lädrena ett hål så du hamnar längre fram i sadeln, har du kort läder hamnar ud längre bak automatiskt

2011-03-24 @ 23:49:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0