hagar och utevistelse

Tänkte skriva ett åsikts-inlägg om hagar och utevistelse för hästarnas del. Jag känner mig ofta ganska ensam som tävlingsryttare med tävlingshästar kring mina tankar om deras utevistelse. Så tänkte ta upp hur jag gör, och vad jag tycker nu - så får ni vara med och diskutera i kommentarsfältet!

Ett big no för mig är grusrutor, det finns INGA ursäkter i världen som gör det okej att stänga in en häst i en liten fyrkantig grusruta året om enligt mig. Hur många gånger har man inte hört tävlingsryttare säga "min häst hade skadat sig om h*n gick i stor hage" - det är bullshit. Ren jäkla bullshit, och det gör mig så arg att det får gå till så som det gör. Nu är det till och med lag på att hästen ska kunna gå i alla sina gångarter i hagen - vilket garanterat inte ens hälften av sveriges hagar är tillräckligt stora för.

Kolla på det här klippet noga en gång innan vi fortsätter det här inlägget -


Såhär kan Winnie hålla på hur mycket som helst, han är full med bus och energi och gör hela tiden utlopp för det i hagen. Den här filmen, sist jag la ut den, fick många kommentarer som såg ut såhär: "hur vågar du släppa honom i en stor hage?!" Så, nu kanske några av er undrar hur jag tänker - let's go, jag förklarar!

Winnetoo har otroligt mycket energi som han behöver göra sig av med hela tiden. Det ÄR elakt om man ställer en ponny som honom i en liten hage, iofs tycker jag det är elakt vilken ponny eller häst den än handlar om. I sånna här stora, kuperade hagar går han 7-9 timmar om dagen och mycket av den tiden leker han runt som en tok. Ibland skyddar jag honom genom att slänga på ett par fårskinnsdamasker för att han inte ska slå sig på benen, och dessutom får han inget skav av just dem skydden. Ibland har han även ett par boots på sig. Jag kan säga så mycket som såhär: Winnetoo har gått i sånna här hagar, och lekt såhär i snart tre år - utan en ända skada någongång. Det säger sitt!




Våra hästar har alltid klarat sig bra i våra stora, kuperade skogshagar. Dessutom blir benen stärkta, dom får en bra uppfattningsförmåga till underlag, lär sig att se sig för och tänka själva - men framförallt får dom vara hästar!

Ska jag vara ärlig lider jag verkligen med hästar som står i små grusrutor jämnt. Jag tycker det är fel och jag tycker att man tar bort det naturliga hos hästen. Visst att vi redan förstört mycket av det naturliga, men då får vi kämpa och stå för att vi vill försöka hålla oss så nära det naturliga som det bara går - det är min åsikt i alla fall. I vissa stall är det svårt att ha stora hagar som räcker till alla, i vissa finns det inte dom tillgångarna osv, jag förstår det - men jag som person kommer ALDRIG tycka att det är okej, eller uppmuntra till att låsa in våra djur. Tävlingshäst som skogsmulle, alla är hästar och alla ska få leva och må bra. That's it.

Sedan har vi det här med flock, hagkompisar eller ensam?
Det är också en fråga som tas upp mycket, och som jag också har starka åsikter om. Det ultimataste för min del är en eller två hagkompisar, jag är lite nojjig för det här med flock men också helt emot ensamt. Just nu står Winnetoo tillsammans med en shettiskorsning som han är bästis med, helt ofarligt med andra ord - men ändå roligt för dem båda. Silvia står också hon med två C-ponnyer & Max står med en liten B-ponny. Så vi delar upp våra hästar i tre olika hagar, passar ut en bra hagkompis och sedan ser till så att alla ponnyer trivs. Vi är också noggranna med att inte byta hagkompisar hejvilt så att det blir oroligt, rutiner är viktigt för hästarna.

Söt bild på Silvia & Pontus - liten och stor ♥

Vad har ni för åsikter kring detta ämnet?
Gör jag fel som låter mina hästar bralla och springa i stora hagar eller är det det som är det rätta? Kom med era tankar, idéer och åsikter!









Kommentarer
Postat av: Malin Jansson

Så länge man har bra hagar, dvs inte gropiga/steniga, så vad gör det om hästarna brallar omrking och busar? Är inte det bara ett tecken på att de mår bra? Och man kan ju som sagt bara sätta på skydd om man känner att man vill.

När man stänger in hästarna i små rutor till hagar för att man är rädd att de ska springa omkring, seriöst? Det är väl klart dom gör det om dom står instängda hela tiden!



Nä usch, jag håller med dig. Vi har stora hagar och försöker låta hästarna vara ute så mycket som möjligt bara vädret tillåter.

Jag skulle ALDRIG stalla upp mina hästar i ett stall där de inte fårvara ute i mer än 4 timmar om dagen?! Dessutom i små hagar.. nej usch, tycker du har helt rätt linn!

2011-03-06 @ 07:22:10
URL: http://jjanssonsfrestelse.blogg.se/
Postat av: Ebba

Jag håller helt med dig! VI har väldigt stora och många hagar, jag skulle aldrig sätta hästarna året runt i en lite grushage! Hästarna måste få bralla runt och kunna känna en frihet i en större hage. Man måste som sagt låta häst vara hästar! Jag tror absolut att hästar som får busa runt i större hagar mycket väl kan vara lyckligare än en häst som får tillbringa sitt liv i en pytteliten grushage där den inte kan springa:) Jag älskar dina åsiktsinlägg, sluta aldrig med dom!:D

2011-03-06 @ 07:26:30
URL: http://equify.blogg.se/
Postat av: Linda

Jag skulle ALDRIG ställa mina ponnyer i en liten skithage, är det värsta som finns! Vi har ock så stora kuperade hagar, det viktigaste är att hästen har möjlighet att röra på sig och även kunna gå undan lite om dom vill. Eran blogg är supdupermegasuper BRA! Kram på er ni äger!<3

2011-03-06 @ 07:38:54
Postat av: Stinaaaa

håller med dig !

vi har ENORMA hagar, våran vinterhage kan man dela upp i 3 stora hagar, men vi har öppnat så att dom kan vara i hela! jag har en liten hopponny som ibland vill vara för sig själv och bara äta, ja då går han bara in i lösdriften och jagar ut alla andra (han är minst i stallet men högst i rang) och då står han där och äter.



sen kan han också vara den busiga typen, då sticker han ut och jagar igång alla, tillslut springer alla runt som idioter från hage till hage, hästarna i stallet kan springa hur mycket som helst utan att det tar stopp om man kan säga så.



sen sommarhagarna det är en ÄNNU MER ENORM hage, hur lång som helst, den är uppdelad i 4:a men den kan man också öppna upp så att dom har hela ytan, dock brukar vi dela upp lite så att dom inte ska få fång osv, byter hagar lite då & då.



men dom är verkligen enorma och hälften utav hagen är gräs, och andra halvan skog, det är riktigt bra för dom.



jag älskar våra enorma hagar , för hästarna mår uber bra utav de. :)

2011-03-06 @ 07:40:10
URL: http://ponnymuppar.blogg.se/
Postat av: Tilda

Bra inlägg! Jag tycker att hästarna ska få gå ute så mycket som möjligt, och gärna i stora och framförallt varierande hagar. Det ska finnas lite gräs, lite grus, vatten, och olika sorters teräng helt enkelt.



Jag hade gärna sett att mina två pållar skulle gå i en storflock, just nu finns det tyvärr inte möjlighet till det utan de går med varandra. Dock är båda lite äldre damer som inte busar så mycket i vilket fall, men hästarna förtjänar ändå någon att stå och bara vara med.



Många av svergies hästar stängs varje kväll in i en box, och får stå där under hela natten. Då borde det vara en självklarhet att de får gå ut i en hage under dagen som de uppskattar...

2011-03-06 @ 07:46:59
URL: http://harmonyhorse.blogg.se/
Postat av: emma

Håller med dig helt och hållet! Min ponny har två hagkompisar och en stor hage med träd och berg! :)

2011-03-06 @ 08:03:40
URL: http://emmaochpegasus.blogg.se/
Postat av: Catrine

Håller med dig till 100% :)

2011-03-06 @ 08:16:49
URL: http://catrinek.blogg.se/
Postat av: Erica

Du har helt rätt Linn..!

2011-03-06 @ 08:17:46
Postat av: My

Håller helt klart med dig Linn!

Hästar som står i små rutor dagarna i ända,är för mig att stå i box..bara att den ena av boxarna inte har tak och väggar...

Många tävlingsryttare tycker oxå att oj shit vad mina hästar är pigga,jag behöver hjälp med dem....mhmmm undra varför? Nej,jag håller helt klart med dig,hästar är hästar..dem kan ju prova att själva stänga in sig i ett rum,sen kommer deras mamma/pappa med mat 3 gånger om dagen..och du måste uträtta dina behov i en potta för du får inte lämna rummet...till slut hade du nog blivit både först pigg,sen trött-sur-irriterad..



Sen har jag börjat fundera på att jag tror många tävlingsryttare är lite bekväma av sig...det är LÄTTARE att ha små box hagar ifall hästen inte skulle komma,det är lättare att ha dem var för sig...så att det inte smiter ut någon när man hämtar en häst..nej diss på det!

2011-03-06 @ 08:19:21
Postat av: Annika

Håller med dig till fullo! Tyvärr har mitt stall inte riktigt inte nog med resurser för att alla vinterhagarna ska vara kuperade, men de är i alla fall stora nog - skulle förstås inte skada att vara större, med tanke på att min häst har fyra hagkompisar, men den är i alla fall stor nog för att alla kan busa runt samtidigt.



Hur som helst, så tycker jag att det är samma sak när folk leder sina hästar. Jag ser allt för många ryttare som när de leder sin häst håller tyglarna precis under huvudet, hästen får varken vända huvudet lite till olika håll eller bestämma vilken "form" han ska gå i (min häst sträcker gärna när huvudet lite och sk. stretchar när jag skrittar honom för hand). Det är både att beröva den lilla frihet hästen kan ha vid ledning och att inkräkta på hästens område/bubbla. Hur kul kan det vara för hästen liksom? Jag menar inte att man ska tillåta att hästen är bufflig eller inte uppmärksammar den som leder, vi kan väl kalla det att hästen borde få lite "frihet under ansvar"? Själv leder jag alltid så att jag går i höjd med hästens huvud, eller snett framför = hästen kan lätt hålla koll på vad jag gör eller vill att han ska göra, och dessutom håller jag ganska långt ner på grimskaftet/tyglarna och håller min hand till sidan om hästen, alltså inte precis under huvud/hals på den. Om jag behöver göra korrigeringar är det klart att jag ändrar handställning, men om man är konsekvent så behöver man oftast inte det.. Bara en tanke om samma område, eller typ i alla fall ;)

2011-03-06 @ 08:31:51
Postat av: Sabrina

Jag har tyvärr ingen enorm hage, men jag har en stor, platt gräsfläck där min häst kan leka runt. Det är tur att jag ens har en såpass stor hage, för det finns lite stora hagar runt Strömsholm. Min häst har också en kompis och hon verkligen älskar sin kompis! Tror hon mår mycket bättre av detta, så kan jag heller ta den ökade skaderisken jag aldrig har upplevd.



Min är ju inte jättebusig, men om hon vill så kan hon och jag tycker alla hästar ska kunde få busa loss. Om en häst inte är van med det kan jag förstå att det blir en ökad skaderisk, men är hästen van är den oftast klok nog till att inte busa för mycket.



Här på skolan har vi tyvärr begränsad med plats. Alla unghästarna får stå tillsammans med någon annan i större hage, men annars är det dåligt. Vi har ju gräsfläckar som delas ut till dom har störst behov. Vi jobbar med att få större hagar. Men de som kan gå tillsammans går tillsammans med i de lite större hagarna, och på sommaren går alla(?) på sommarbete.

2011-03-06 @ 09:16:36
URL: http://sabrinasoderberg.blogspot.com
Postat av: Malin

Håller med! Varför ska hästar inte få vara hästar bara för att dom är en tävlingshäst? Det pratas mycket om det här med grimmor oxå. Jag har aldrig grimmor i hagen på mina hästar. Dels för att vi har träd och dom ÄLSKAR att skubba och bita i träden. Jag förstår ju om man har en "utbrytnings kung" och vill ha grimma på den. Vad tycker du om det här med grimmor i hagen?

2011-03-06 @ 09:18:26
Postat av: Angelina Svedbo- dressyr ryttare med världens finaste ponny

jag håller med dig till 110% Jag hade min ponny i en grus ruta för ca 1,5 år sedan men det funkade bara i några dagar för sen tröttna han och hade sönder staketet, och jag förstår honom verkligen, vem vill stå och glo i typ 7 timmar om dagen, usch säger jag bara! nu förtiden går han i en enorm skogs hage med en shetlands ponny, och han håller på precis som winne, lever livet ;)

Och som du säger, det där med skaderisken, vissa är ju rädda för att hästen ska slå sig och så men min ponny har gått i skogs hage i 2 år nu och aldrig skadat sig i den. Och om man nu är så rädd för att dom ska skada sig, släng på ett par skydd då?

Det är hemskt att bara få stå i en liten grus ruta, hemsk hemskt hemkt, thats it!

2011-03-06 @ 09:22:30
URL: http://ponydressage.blogg.se/
Postat av: Amanda

Gud vad härlig film!

Mina hästar går ute dygnet runt (ska byta till box efter sommarbetet) och deras hage är sjukt stor. Så de kan springa när och hur mycket de vill. :)

2011-03-06 @ 09:29:41
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: Klara Dahlstedt

Självklart har du rätt. Hästen har utvecklats under hur många år som helst att vara i ständig rörelse och dess kropp har anpassats efter det. Hästar som får röra sig blir starkare och friskare, och vill du ha en tävlingshäst som håller bättre, presterar bättre och är allmänt gladare - släpp ut den!

2011-03-06 @ 09:46:49
URL: http://klaradahlstedt.blogg.se/
Postat av: Maja

Det enda jag ser i detta klippet är kärlek, glad o busig ponny/häst som är välskött och har det bra. Hade han stått i en hage som är lite, en box som han inte kan röra sig i då kan han ju inte bli sig av med den engergin han har. Då förstår vi ju alla, att han busar med ryttaren på, i värsta fall ute i skogen och han springer iväg. Jag kan inte säga att han gör det men sannoglikheten tyder ju på det :) Men han kanske är jättesnäll då :P? Hästarna är vilddjur, flykt djur. Händer det nåt så flyr dem det kan dem inte göra om dem står i en liten hage, då är dem inte hästar..

2011-03-06 @ 09:52:23
Postat av: jennifer

det finns ingen ursäkt att ha hästen inne hela dagarna eller bara ute i 2 timmar i en liten, liten "hage" that's it!!

2011-03-06 @ 09:58:32
Postat av: Anonym

Jag tkr att du har helt rätt. Dock har jag ingenting emot när de går några fler tsm än två :)

2011-03-06 @ 10:21:06
Postat av: sofia

Super bra där Linn! Håller med dej till 100%.

Ska dom stå i en grushage, ska den vara så stor så att dom kan röra sej i ALLA sina gångarter, och det är det lag på! Tyvärr har min häst det så nu, han står i en grushage, själv dessutom..(har inte hittat en kompis som passar han) Och min häst är en väldigt lekig och busig fast han har sin gränser, och han är snart 5 år, men som han har det nu så väljer han nog att vara ute på en stor hage med sina kompisar! :) (och det är inget jag kan styra)

Men som sagt jag håller med och är så med dej på det här, hästar ska få vara hästar, så nej du gör inte fel att du låter ha dina hästar ute i en stor hage! ;)

Kram

2011-03-06 @ 10:42:05
URL: http://sofiamagnbrant.blogg.se/
Postat av: Anonym

helt rätt, min tävlingsponny går med två hagkompisar i en hage som är typ två fotbollsplaner stor och det älskar han! Skulle aldrig vilja ha han ensam å i en liten hage varje dag, men om han skulle bli skadad skulle han få stå i en liten gräshage ensam tills han blir bra men det är ju en annan sak :)

2011-03-06 @ 10:44:04
Postat av: Amanda

Detta har jag sagt HELA tiden. Jag skulle aldrig i mitt liv ställa min häst i en änns med en hagkompis! Det blir ju lätt att dom går sig på varandra istället.

Min ponny sto med en ponny i en hage som var större än en grusruta men det gick hon inte med på! Det visade hon genom att jaga runt den andra ponnyn hela dagarna. Då var hon också ett as att rida för att hon inte hade något att göra i hagen.

Idag går hon i en stor hage med sju hagkompisar. Hon trivs och dom har även fri tillgång i hagen vilket gör att hon får tugga stora delar utav dagen, hästar ska ju tugga x-antal timmar varje dag för tänderna ska må bra :) jag tycker att hästar ska få gå med många kompisar, visst större skaderisk men det är ju det mest naturliga :)

2011-03-06 @ 10:45:46
URL: http://ponnibrudarna.blogg.se/
Postat av: Eleonor

De känns mer rätt att han får "utlopp" i sin stora hage och ev om otur göra sig illa, än att få utlopp med dig på ryggen o göra er BÅDA illa.



Sen kan man inte döma de stall o ridskolor som har dåligt med mark och blir "låsta" vid de utrymmet de har att jobba med. Däremot tycker jag inte man ska bygga nya stall där de inte finns tillhörande hagar eller tillräckligt med utrymme för detta.



/ Eleonor

2011-03-06 @ 10:46:39
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Johanna

Att hästarna ska ha hästkompisar och gå i en stor hage är en självklarhet för mig! Tror INTE hästarna skadar sig mera för att de går i en stor hage, hur klarade de sig då när de var vilda? Sprang alla och bröt benen och skrapade sig hela tiden? Nej man underskattar hästar väldigt ofta.



Att stänga in en häst/ponny i en liten grusruta gör nog mer skada än att släppa hästarna i en stor hage, inte fysiskt kanske men psykiskt. Hästar är inte gjorda för att INTE röra sig, tvärt om.. De är gjorda för att gå flera mil om dagen och det är klart de mår dåligt av att stå i en liten ruta..



Men det här är min åsikt:D Min dröm är att ha alla mina hästar i en lösdrift som heter Active Stable!:D Googla och kolla in det!

2011-03-06 @ 10:47:44
URL: http://dressyrnorden.bloggplatsen.se
Postat av: Emmy

Du gör heeelt rätt Linn och du tänker precis som jag faktiskt.

Jag tycker att det är förjävligt att läta hästarna gå i små grushagar, jag skulle aldrig i hela mitt liv släppa min ponny i en grusruta.

Våra hagar är gigantiska och dom är fulla med gräs, träd och massor med backar upp och ner, och dom har utsikt över nästan hela "landskapet" när dom står högst upp.

Min tävlingsponny går alltid i dom stora hagarna och hon har heller aldrig skadat sig, hästarna i vårt stall trivs och busar loss och får vara häst precis som du säger, just nu går min ponny med en annan B-ponny men till sommaren ska vi släppa ihop dom med en storhäst också men just nu har hon boxvila för hennes föl är skadat.

Men jag tycker också verkligen att en häst ska få vara häst och leva livet! :D

// Emmy

2011-03-06 @ 10:49:51
URL: http://young-rider.bloggplatsen.se
Postat av: nellie

Jag håller helt med dig. Jag tycker att det är jätteviktigt att hästar får vara så mycket häst som möjligt,och de kan inte vara det i en liten grushage som en del har sina hästar i, enligt mig.



Jag själv har ingen tävlingshäst, utan en "vanlig fritidshäst" som jag rider lite dressyr, ut i skogen och är med på någon klubbis då och då han går ute så mycket som möjligt vilket ofta är ca 12 timmar. Jag tror inte att någon vill ha skador på sin häst vare sig det är en skogsmulle eller tävlingshäst, men jag skulle aldrig kunna stänga in min häst i en liten tråkig hage där den knappt kan använda alla gångarter, även om det var en tävlingshäst. Hästens välmående är det viktigaste för mig och jag tror inte att en häst som står länge i en liten hage mår så bra efter ett tag, speciellt inte psykiskt.

2011-03-06 @ 11:01:17
Postat av: emma

Jag håller med dig till 100% :) jag känner en som har dressyr hästar och dom får gå i små hagar och så fort dom springer eller om de blåser ute tar dom in dom och det tycker jag är fel inte konstigt att dom såpringer extra när hon tar ut dom eftersom dom knappt får vara ute :) stor hagar där hästarna kan röra sig är det bästa tycker jag :)



Dessutom ska hästar gå på olika underlag och stora ytor då de ökar hållbarheten och koordinationen :)



Verkligen bra skrivet :D

2011-03-06 @ 11:02:01
URL: http://emmaedgren.blogg.se/
Postat av: Louise

Jag tycker du har helt rätt!! Winnie är nog väldigt lycklig att ha dig som "mamma". Du verkar ha väldigt bra åsikter om hästar. Min häst går i en stor hage med två kompisar. På sommaren går han i en stor hage med 9 kompisar, det är inga problem dom trivs ihop och håller ihop:) Jag tävlar med honom och det har aldrig varit något problem:)

Fin film och underbart skrivet!!

2011-03-06 @ 11:09:57
Postat av: Jenny

Jag håller med dig till 100 %!! Min häst går i jätte stora hagar med träd osv! och går ihop med två andra hästar!!



Btw väldigt bra skrivet!! Det var nog ganska många som fick sig en tankeställer!!

2011-03-06 @ 11:25:54
Postat av: caroline http://equiss.blogg.se/

Håller helt med dig! Mina hästar går i jätte stora hagar på sommaren och en stoooor grusas hade på vintern, men då är det även öppet till ett fält. Min ponny står ensam på vintern eftersom hon har fri tillgång till hö för att hålla vikten uppe, men hon har då enbart en tråd mellan sig och de andra hästarna. Så de springer brevid varandra och leker över staketet, detta är inte optimalt, men hon är en ensam ponny och behöver den maten medan de andra ponnyerna inte klarar av så pass mycket mat. På sommaren går hon alltid med hästar. Trots detta är hon en tävlingshäst, MEN hon är fortfarande en häst och ska drf leva som en.

2011-03-06 @ 11:28:05
URL: http://equiss.blogg.se/
Postat av: Jenny

tankeställare*

2011-03-06 @ 11:30:07
Postat av: Emma

Nej jag håller inte med! Jag tycker det är livsfarligt att ha hästen i hage, okej om det är tjocka kallblod som endå inte gör nått, MEN INTE TÄVLINGSHÄSTAR! Fattar inte hur folk vågar. Min häst går ute i en 4x4 grushage i 1,5 timmar, och går i skrittmaskin 45min, det är aldeles lagom! Sklle aldrig släppa min häst med andra hästar, eller i en stor hage, alldeles för farligt!!

2011-03-06 @ 11:59:49
URL: http://englishrider.blogg.se/
Postat av: Anonym

Emma, vad fan menar du med tjocka kallblod? ALLA hästar förskänar ett bra liv -,-



Min häst tävlar i trav, hon går i en stor hage, ensam nu tills vi tar bort broddarna (hennes kompis flyttade precis) visst, hon fläcker av sig skor när hon brallar runt. Hon kan slå sig men vi har aldrig skydd på henne. När vi köpte henne stod hon bara och hängde, utan livsglädje nu brallar hon runt och busar fram och tillbaka och lever livet ;)



Bäst för hästarna att ha en stor hage. Och jag tycker så sjukt synd om Emmas häst -.-

2011-03-06 @ 12:14:03
URL: http://greathorse.blogg.se/
Postat av: Linda

Helt rätt Linn!

2011-03-06 @ 12:17:03
URL: http://lindamart.bloggplatsen.se
Postat av: andrea

Jag håller absolut med dig :)

Vi har 5st minishettisar, en nordsvensk & en liten welshponny. Hästarna går på lösdrift och vi har ett stall med 2 stora boxar i, våran nordsvensk kommer in där och kan vända runt.



Innan vi fick nordsvensken, var det en person som tyckte det var så synd om hästarna som hade sååå liten hage,box, och allt detdär. Eller hon tyckte inte synd om minishettisarna, utan om nordsvensken. Hon trodde såklart att den inte fick plats, o börjar hacka på oss för det, men självklart visste hon inte hur det låg till. Bara för att vi har minishettisar betyder det inte att man har allt i miniatyr storlek!!!



Våra hästar går på lösdrift året om, har stor skog i hagen, diken, ALLTID tillgång till mat,ett litet hus att gå in i (där finns de även också mat) hagen är så stor att vi ska bygga en paddock i sommar där i slutet av hagen. Den är enorm! Folk har även sagt att "hur kan ni ha så stort, tänk om hästarna inte vill in o ni måste springa efter dom hur länge som helst?" haha alltså, varför skulle dom inte vilja gå in för? Vi har över 5 hagar som är lika stora som en sommarhage, - men dom hagarna går hästarna i dygnet runt. Och sen har folk tyckt synd om hästarna för att dom står utan täcke (dom har vinterpäls!!) men rätt många verkar inte förstå att hästens päls och fett tål mer än man tror. Sen var det en som sa till mig att, "en häst som står på lösdrift ute i skogen kommer ingenstans" det är också HELT fel!



Våra hästar går utan grimma i hagen också. Just för att det ska kännas så "naturligt" för dom som möjligt. Vi har även 50cm högt staket med 2 trådar, och ALLA håller sig inne på det. Tack vare våra enorma hagar och att dom alltid har tillgång till mat. Blir så sur när alla ridskolor här har hästarna i en fyrkantig, grusig liten hage för att hästarna inte ska kunna skada sig, för "Det har vi inte råd med".. fy alltså!

2011-03-06 @ 12:45:38
URL: http://ponnyfjantarna.blogg.se/
Postat av: jenny

jag tänker såhär ang. det där med att folk inte vågar släppa ut hästarna i stor hage; om dom busar och far omkring så gör dom, och då måste det vara bättre om det finns plats att göra det - för när hästen står och hoppar på stället, springer ett par meter och sedan måste tvärnita och vända, då är väl skaderisken högre..?

2011-03-06 @ 13:29:33
URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: Natalie

Jag tycker du gör helt rätt när det gäller hagar.

Det är inte konstigt att hästarna gör sig illa i stora hagar som "alla säger", ju längre tid dom står i små hagar= desto mer energi och roligare blir. det att komma ut i stor hage. Dom brallar säkert järnet första dagarna, skulle gissa på att dom känner sig fria. Det är en het diskussion dedär. Tycker du har bra hästhållning, dina hästar ser så avslappnade och trivsamma ut.

2011-03-06 @ 13:47:32
URL: http://hakkila.blogg.se/
Postat av: Emma Berg

HELT RÄTT ASSÅ ! Klart man ska låta hästen gå i en stor hage så att dom kan springa runder o sånt, och har man en häst som inte är brallig av sig i hagen, so what ?! Den bevöver fasen sitt utrymme ändå ! Aldrig skulle jag släppa ut min ponny i en 4x4 grushage :O nej, aldrig i livet asså! Tror folk att hästen går i en grushage i det fria ? NO WAY ASSÅ .. Det förstår jag inte hur man kan göra det, jag tycker verkligen synd om dom hästar som måste gå i 4x4 grushagar, det är bara inte snällt...

2011-03-06 @ 14:43:54
URL: http://hastekipage.blogg.se/
Postat av: Lollo

Håller helt med!! Det är så otroligt viktigt för hästar att springa och röra på sig. och att leka av sig och vara sociala med andra hästar. Skadorna och problemen kommer ju snarare genom att släppa ut en häst som aldrig få gå ut! Är dom ute hela tiden blir det inte en så stor grej o dom tappar inte kontrollen av glädje över att komma ut. Stora hagar och mycket utevistelse!!!

2011-03-06 @ 14:48:52
URL: http://www.nattstad.se/louisebrantsberg
Postat av: Estelle

Tycker du har helt rätt. Jag rider på MCR i Malmö och vårt stall sitter i hop med polisernas stall. Och dom har många av sina hästar i grus rutor. Tycker det är fel. Här som du säger är flock djur och dom ska ha rätt att röra på sig vilt och fritt nåfra timmar om dagen i alla fall. Våra hästar har stora boxar och alla våra hästar går ute i hagen 2½ timme, vi kanske inte har dom största hagarna för vi har inte så mycket plats men vi har så att dom kan leka och busa i alla gångarter i vilket tempo dom vill. Och alla hästarna har hagkompisar. Men om man t.ex besökar vissa andra ridskolor så är det väldigt många hästar där som inte har dessa möjligheter. Och jag tycker precis som du när det gäller tävlings ryttare som tror att deras hästar kommer att skada sig. Det är som du säger Bull-shit.

2011-03-06 @ 14:54:08
URL: http://estellejepsen.devote.se
Postat av: alice

Det är ju absolut rätt att låta dom vara det dom är, alltså hästar. Men sedan har man en tävlingshäst som är värd väldigt, väldigt mycket pengar. Kan det vara en stor risk att den blir skadad också. Som du med din ponny t.ex. då också. Han kan gå omkull, bli sparkad eller liknande. Vilket är en risk man nog får ta isåfall.

2011-03-06 @ 16:02:32
URL: http://zomeday.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du har helt rätt, hästar har ju strövat fritt i tusen år och kan nog behärska olika underlag och stora ytor bättre än vad människan vill föreställa sig. Ofta tror vi det handlar om lathet och dåliga argument för en häst som står ensam i liten hage blir uttråkad och kan därav börja väva eller hitta på dumheter i sin tristess medans en häst i stor hage med kompisar kan tillfredställa sitt behov av närhet och lek.

2011-03-06 @ 16:35:23
URL: http://hoppidioterna.blogg.se/
Postat av: linnea

Härlig film! Min häst går för tillfället i en paddock vilket jag inte alls tycker är så bra men har inga alternativ för tillfället då våra hagar bara består av is. Hon brukar i vanliga fall gå ute i en gräshage i skogen och där har hon aldrig skadat dig. Tvärtom, dem gånger hon kommit in och varit halt har hon alltid gått i paddock.

2011-03-06 @ 17:27:44
URL: http://hastliv.webblogg.se/
Postat av: Alma

Hästar rör på sig, vissa mer, vissa mindre, men alla ska få ges chansen att röra sig. Och jag tycker att kuperade hagar ger hästar lite mer kontroll över sig själva, naturligt. Sen plockar vi bort alldeles för mycket av deras naturliga "vandringsbeteende", tycker jag.



Vad gäller hagkompis eller ej så tycker jag det beror på. Det finns det hästar som inte trivs bra ihop med andra, eller som vissa hingstar. Sen vill ju vissa gärna ha 3 eller fler i hagen så man kan ta en häst ur hagen utan att lämna någon ensam. Det beror ju lite på hur man har det i sitt stall, om man har eget eller inhyrt, kan jag tycka också.

Men det ultimata är ju att alla ska ha minst en hagkompis, enligt mig! Sen får man ju se mellan fingrarna om man kan ha ett rimligt skäl till varför man inte har det.

2011-03-06 @ 17:46:26
URL: http://www.nattstad.se/svartlistad
Postat av: Anonym

Jag håller helt och hållet med dig vad gäller storleken på hagen! Jag har en fin, ganska dyr tävlingshäst, men han får gå i en stoor hage som han kan leka och busa i, och han är aldrig halt eller någonting sånt :) däremot känner jag folk som ställer sina hästar i små rutor, och de hästarna blir ju så känsliga eftersom de aldrig kan springa på varierat underlag, så de klarar inte att snubbla till lite när man rider utan att skada sig. Däremot har jag inte min häst med andra hästar, jag önskar verkligen att han fick ha en kompis i hagen, men det funkar inte :( han är så hingstig så han slåss med alla valacker han får gå med, alltså inte bara bus-slåss utan biter, sparkar, stegrar, jagar osv hela dagarna och detta har jag svårt att tro att någon av de har något nöje av. Han kan heller inte gå med ston för han klättrar på dem hela tiden. Han har ju haggrannar så de kan klia varandra och springa bredvid varandra och sådär, men han kan inte klättra på stona och han kan inte jaga valackerna, så det är en lösning som funkar för oss :)

2011-03-06 @ 18:13:32
Postat av: Andrea

TACK för den superbra artikeln! Finns ingen ursäkt för att ha sin häst i grushage/inte hage alls. Spelar ingen roll om hästen får gå i skrittmaskin 3 ggr om dan, den kan ändå inte leva ut fullt och bli av med överskottsenergi och spänningar.



Angående skaderisken så lär sig hästar enormt snabbt var dom kan springa och hur snabbt dom kan springa. Vår hage är stor med mycket träd, en halvblodsvalack vi fick in för ett år sen hade mest gått i rasthagar och var inte alls van vid att behöva se upp vart man sprang, men han lärde sig snabbt att man inte kunde kuta rakt in i träd och grenar. De enda skador vi haft är småsår som araben får av pinnar för att hon har så tunn hud.



Och hagkompisar är för mig självklart, sen om det är 1 eller 7 spelar ingen roll sålänge flocken fungerar bra. :)

2011-03-06 @ 18:25:57
Postat av: Liz

Har tre saker jag "tycker", ska försöka att inte röra ihop det ;)



1- Hästarna har inte bett om att bli ridna eller vara i fångenskap. Att då ta bort deras viktigaste behov - rörelse, är inget annat än egoistiskt. En häst i frihet går MIL varje dag, och vi får inte glömma att i grund och botten är det samma djur som vi har!



2. Min far har haft hästar hela sitt liv, bla flertalet tävlingshästar på hög nivå. Har alltid haft de i stora hagar/lösdrift och har haft färre skador/sjukdomar på sina hästar än många som har de i "frimärkshagar".



3. Den absolut dummaste ursäkten jag någonsin hört är: "Min häst orkar inte ridas om h*n springer i en stor hage". Är så fallet borde man nog träna lite kondition med den hästen...



Sist men inte minst: enormt cred till dig som trots att du tävlar på hög nivå låter dina hästar vara DJUR och inte maskiner! :D

2011-03-06 @ 18:27:25
Postat av: Hamreryttarna - Ellinore

håller med till 100%!



Det är alldeles för vanligt att folk stänger in sina hästar i för små hagar och slänger på dom onödigt mycket skydd osv. Låt hästen vara häst! (Y)

2011-03-06 @ 18:31:50
URL: http://hamreryttarna.blogg.se/
Postat av: Matilda

För mig har det alltid vart en självklarhet med stora hagar, vi har fyra gigantiska hagar för fyra hästar i hela stallet, förut så hade vi bara tre (en vinterhage och två sommarhagar att växla imellan) hagar men då en utav hästarna blir orolig när hon står i en hage på baksidan av stallet och inte ser vart kompisarna tar vägen (har hänt att hon gått omkull när hon springer omkring) så fixade vi en stor hage utav en stor åker istället som ligger kant i kant med vinterhagen och där går det bra :) Vi fixade den hagen i somras när det inte funkade med baksidan för henne. :) Alla hästarna går utan skydd/damasker och boots, ändå så tycker jag inte att det är någonting dumt att vara extra rädd om hästen och ta på dom det i hagen.. det är ju samma sak som att folk tar på hästen en flughuva för att skydda ögonen och hindra dom ifrån att bli irriterade - Bara det att det skyddar ben, hovar osv?..

2011-03-06 @ 18:53:45
URL: http://matildaforsstedt.blogg.se/
Postat av: Sara- Hamreryttarna

Väldigt bra inlägg, håller verkligen med dig helt!

En häst ska få vara häst och leva livet, inte stå instängd helt själv och inte kunna göra "vad den vill". Jag tycker också det är lite sorgligt hur folk med sina tävlingshästar låter de stå inne i små rasthagar för att de inte ska skada sig.. samtidigt som jag blir väldigt glad av att se en lycklig häst springa runt och busa med andra hästar! :)

2011-03-06 @ 19:47:23
URL: http://hamreryttarna.blogg.se/
Postat av: Emma

Mina tre tävlingshästar går tillsammans och det funkar superbra! :)

Det är en storhäst och två C-ponnyer. Hagarna är hyfsat platta, men väldigt stora.( Gamla åkrar) och jag skulle aldrig kunna drömma om att släppa ut dem i varsin grusruta istället. Dem är hästar och ska få vara hästar även fast jag tävlar. :)

2011-03-06 @ 20:44:05
Postat av: Lina

Jag tycker du gör helt rätt! Hästarna förtjänar att få bralla av sig i hagarna! Tänk va dem gör för oss <3

Dem e underbara och gör allt för att vi ska va nöjda.. då kan dem väll ändå få en tillräckligt stor hage att springa och bralla i :D

Tycker själv att det ät väldit viktigt att den ska få springa lite mer än den där timman vi rider dem i.. de e inte tillräckligt för att dem sen ska stå ihop trängda i en liten box!!

kan inte säga annat än att jag tycker att alla dina åsikter är väldigt kloka och genom tänkta. <3 :D

2011-03-06 @ 21:40:24
Postat av: hannah

Jag tycker att man ska anpassa efter hästen, jag har en ponny som är elak och sparkar mot andra hästar e det då värt att riskera att hon och andra blir skaddade för att man måstte släppa ihop dem? min åskit. :D

2011-03-06 @ 22:12:13
URL: http://dressyristheshit.blogg.se/
Postat av: Karro Grape

Jag tycker ändå det viktigaste är att anpassa det hela efter hästen. Min ponny bryr sig inte särskilt mycket om hur stor hage han går i, så just nu går han i en ganska liten grusruta men får vara ute längre än om han gick i en stor. Så för honom är det mer värt att få vara ute längre. Dessutom är alla grusrutor anpassade för betydligt större hästar än honom, så han har ändå möjlighten att röra sig även om han inte gör det :)

2011-03-06 @ 22:42:10
URL: http://karrodandy.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du anar inte hur tacksam jag blev för att du skrev det här inlägget! Stora hagar, lång utevistelse! Det är hur viktigt som helst. Jag blir så trött på folk som även säger "men jag måste ta in min häst vid tre på vintern sen fryser han" ... Jamen klart som fan att den kanske fryser om den står i en miniruta och inte kan röra sig, dessutom ger ni den inte hö regelbundet vilket är viktigt för hästar som fryser då de använder energin från bete till att värma sig under vintern. Rent biologiskt sett så är hästen byggd för att klara av hela året, den är byggd för att vandra och klara sig igenom i vått och torrt, det är naturligt för dem! Jag har även hört talas om en forskning som gjorts att man släpper ut en häst som stått i box större delen av sitt liv vilket resulterade att den betedde sig som en vildhäst! Så när folk säger " äh de är så vana" så är det fel, för inom biologin har vi inte lyckats ändra på hästen. Känner även till en häst som vävde och den gick nästan aldrig i hage men när den fick ny ägare och fick vara ute mycket mer så vare fantamej slut på vävandet! Om folk istället frågar sig varför och inte bara tänker " vi måste lösa det på snabbaste enklaste sätt .." mitt motto, TÄNK OM TÄNK HÄST!

2011-03-07 @ 20:09:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0