Vad har ni för bäddar?

Som hästmänniska vet man att det finns flera olika sätt att sköta en bädd, flera strömaterial och så vidare. Personligen har jag alltid varit för att ha bädd - det är rent, fräscht, blir inte lika blött om man sköter det rätt och är mjukt överallt för hästen att ligga. Jag har genom alla mina år stått på torv, spån eller spånmix. Tur det eftersom att jag verkligen hatar halm! Det som jag tycker är absolut bäst att stå på är faktiskt spånmix!

Alla har väl sitt egna mockningssystem, och mitt är att det skall vara helt rent och avslutningsvis jämnt. Allt hö som gräver sig ner i bädden skall bort, samt det översta lagret av kisset, för att hålla det torrt och rent. Jag vill ha en tjock bädd också. Jag är jäkligt pedant när det gäller boxen,  mockningen, och kan stå i timmar och mocka om det så skulle vara!

Mahjong är jobbig, han drar runt hösilage runt hela boxen, skiter var som helst och får hela bädden att bli uppgrävd. Varje dag står jag en extra gång efter att stalltjänsten mockat hans box, och fixar, fixar och fixar, haha.

Förr när jag stod på torv vattnade jag en del, och gick och gick på det, för att det verkligen skulle sätta sig, även om den inte var nyinlagd, för det behövdes, för att få den så jämn och tjock som möjligt.

Här är i alla fall Martijns box på skolan:


För mig är det en självklarhet att plocka bort höstrån, se till att det inte är massvis med löst kiss/skit kvar och ha det platt.

Vad har ni för strömaterial, har ni bädd eller bara löst, hur noga är ni kring boxen?


Kommentarer
Postat av: Jossan

Har man löst så tycker jag att allt kiss rörs om och blandas med det rena vilket inte gör det så kul att mocka i. Själv har jag alltid haft bädd och är noga med att den inte ska bli för kissig eller ojämn. Om bädden är ojämn är jag rädd att det inte är bra för hästarnas ryggar?! :)

2011-02-13 @ 10:48:13
URL: http://onfourlegs.blogg.se/
Postat av: /issa/ evelating.blogg.se :)

Snyggt mockat;) haha!

Undrar om man får ha fler hästar på din skola, eller måste man betala extra.. hur mycket kostar det att gå på skolan, hur mkt kostar det att bo där, och för stallplats? hur lång tid lgger ni på hästarna varje dag? och vad lär ni er i skolan? kan man bli typ veterinär efter att ha gått på er skola och vad är intagningsbetygen? :D

2011-02-13 @ 10:55:31
URL: http://evelating.blogg.se/
Postat av: Amanda

har två hästar i två olika stall...den ena har halm, ingen bädd, utan där tar an ut kisset varje dag xP Sen den andra har spån, på veckodagarna är det en annan som mockor å då får kisset vara kvar, oftast, men på helgerna tar vi ut kisset..typ xP Gillar spån bäst, har alltis haft det, men halm är ok med..torv skulle jag aldrig få för mig att ha till min häst..är ju som jord! ;P

2011-02-13 @ 10:57:27
Postat av: Emily

Jag har eget stall och vi har valt att ha kutterspån på bal eftersom det är smidigast för oss att hämta och lätt att förvara, samt att det är ljust och fint. Har ett ganska tjockt lager och till ena hästen mockar jag ut allt varje dag, han är väldigt rumsren och har nästan alltid bajset i hörnet och så en fläck kiss i mitten :) Den andra har jag lite halvt bädd hos, mockar alltid ut skiten men låter kisset vara kvar eftersom han får liggsår annars, tar bara bort det översta lagret så att det inte kommer upp och börjar lukta. Hade gärna haft en riktigt tjock bädd till honom men våran takhöjd är på gränsen haha så det går tyvärr inte ;)

2011-02-13 @ 11:02:29
URL: http://ryttarduon.blogg.se/
Postat av: sandra larsson

innan jag sålde lady så stog hon alltid på spån och jag mockade igenom hela boxen noga :)

2011-02-13 @ 11:08:04
URL: http://borntoride.blogg.se/
Postat av: Sofia ( fotografy.blogg.se )

I små boxarna har jag löst vilket jag tycker funkar bra, då dem inte är inne så mycket och skiter/kissar. Men det ska bara vara spån och inte en massa hörester/småskitar kvar. I fölboxen är det bädd, och där är det en mer självklarhet att hålla det, som du, platt och tjockt.

I lösdriften är det också bädd, och samma sak där, självklarhet att det ska vara snyggt och rent. :)

Sen har vi tur att nästan bara ha ston i boxarna också, och dem är ju oftast riktigt renliga av sig och skiter/kissar på samma ställe så det rörs inte om så mycket :)

2011-02-13 @ 11:10:47
URL: http://fotografy.blogg.se/
Postat av: Elkah

Jag hatar också halm men vi har det hemma >_<

Det är därför mamma brukar mocka åt våra hästar x'd

2011-02-13 @ 11:11:25
URL: http://horseback.blogg.se/
Postat av: Eleonor

Plocka bort höstrån är mina hästar bättre på. Skillnad när de blir blött o "geggigt" då tar jag bort de eftersom de inte vill äta då.



De värsta jag vet är HALMBÄDD! De är riktigt snuskigt. Om man ska ha halm tycker jag personligen att man tar ut ALLT skitigt och fyller på med nytt o fräscht.

2011-02-13 @ 11:23:21
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: alina

jag / hästen min har bädd och spån , jag är pedant , byter ut all spån 2 gånger i veckan då jag har en riktig skitmaskin till häst !

2011-02-13 @ 11:44:43
Postat av: Nina

Haha då är du lite som mig! Jag är nog inte riktig så noga med att ta bort hö, men det behövs aldrig för det käkar mina glupska hästar upp ändå ;P



Jag har oxå bädd, helst kör jag på med kutterspån men då min granne har ett sågverk så får jag en del flis därifrån (ni vet sånt som blir efter man har hylvat i slöjden) Jag har verkligen tur med båda mina hästar, de skiter på samma ställe så det blir en stor hög med skit. =) De pissar på samma ställe oxå, med det är inte så bra för då blir den änna en kulle där hela tiden haha så den måste man ju "gräva" bort hela tiden. XP

2011-02-13 @ 11:51:58
URL: http://brahastfakta.blogg.se/
Postat av: £li

nån som har tidningspapper bla? (:

2011-02-13 @ 11:53:29
Postat av: Elin

Jag tycker det beror på. Halm hatar jag att mocka i verkligen, men det är varmt och skönt för hästen och frågan är väll om inte det är det bästa? även om det är svårmockat. Men jag vet inte, är inget proffs så att säga ☺ men om man ska mocka halm så ska man inte ha en vanlig spångrep man ska ha en halmgrep/högaffel annars är det jättesvårt. nackdelen med halm också är väll att kisset inte riktigt suger upp eller vad man ska säga :) sen så är ju halm utan tvekan det mysigaste om man ska sitta i boxen och mysa med sin häst, då är ju inte kutterspån att tala om. Kutterspån är mycket lättare att mocka, det gör så att stallet lyses upp. Men jag hatar när hästarna får massa spån i svansen , torv ser så mörkt och tråkigt ut. Tidningspapper vet jag typ ingen som har ;o men har man är väldigt dammkänslig häst så är väll det ett bra alternativ.

Jag väljer iallafall hälst halm eller kutterspån, halm för hästens skull tror jag. det är ialf min åsikt.. alla har ju olika ;)

btw: tack för världens bästa blogg ♥

2011-02-13 @ 12:33:59
Postat av: Nadja

Jag har spån utan bädd, men det beror på om jag har bråttom eller inte, hur noga jag är ^^

2011-02-13 @ 12:59:48
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: E M M A - FOTO

Min ponny är otroligt renlig av sig, så hans box är lätt att mocka. Han står inte på bädd men har ett tjockt lager torvmix :)

Jag är väldigt noga med mockningen, "silar" hela boxen och lägger det rena i en hög i mitten innan jag kasar ut högen så den blir jämn i hela boxen :)

2011-02-13 @ 13:58:39
URL: http://emaapemma.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag mockar inte åt min häst, utan det gör anställda, men han har växelströbädd, med spån.

2011-02-13 @ 15:19:14
URL: http://englishrider.blogg.se/
Postat av: Stinaaaa

jag har torv, och sen lite spån över någon gång ibland, men nu fick vi världens sämsta torv som blev genomblöt på engång så vi tog halm över.



vi tyckte det var onödigt att köpa nytt när sommaren ändå snart kommer och då står dom ute dygnet runt, (kan komma in en stund på dagen för bromsarna osv, men då klarar han sig på sin halm bädd) :)

jag mockar super noga och drar runt halmen så det blir luftigt och mysigt ! :)

2011-02-13 @ 16:52:41
URL: http://ponnymuppar.blogg.se/
Postat av: jennie

hade du snälla kunnat skriva mer om din skola?, typ kostnader, och hur funkar det om man får en skolhäst? hur mycket kostar det att stalla upp sin egna där?

2011-02-13 @ 19:09:38
Postat av: Tove Söderström =)

Jag har bädd eftersom min ponny rullar typ varje dag och hon får liggsår hel tiden annars... =/ Men jag är glad att jag började med det för det är 10000gånger lättare att mocka, allt blir inte i en ända röra! =)

2011-02-13 @ 19:25:09
URL: http://vinterponnyer.blogg.se/
Postat av: Evelina

Jag vägrar stå på annat än halm, det är bäst för hästarna eftersom de ska ha 18 tuggtimmar. Spån och annat ger dem inte den möjligheten, om de inte har fri tillgång till hö.



Sen mockar jag alltid rent, känner att den tiden är värt det :)

2011-02-13 @ 21:25:38
URL: http://evelinablomqvist.blogg.se/
Postat av: julia

använd hönät, de är hur fräscht som helst! vi använder de och det underlättar verkligen :D

2011-02-13 @ 22:08:15
URL: http://claraochjulia.blogg.se/
Postat av: Amanda

Min ponny står på halm. Jag har inte bädd för det blir så himla äkligt och illaluktande när man har sto.. Jag tyckte det var väldigt jobbigt i början att mocka i halm men man vänjer sig faktiskt :) Och Det är ju jätte bra för hästen då den kan tugga lite på halmen ifall den får ont i magen osv. Sen så tycker jag att det ser så mycket mysigare ut när hästarna stå med halm upp till knäna :)

2011-02-13 @ 23:33:10
URL: http://ponnibrudarna.blogg.se/
Postat av: Hilda

Min ponny står på spån och jag kan stå i timtal med att få det precis så rent som jag vill! haha :) Retar mig alltid på om tex min mamma har mockat och det finns kvar lite skit. Då måste jag ta fram skottkärran igen x) =D

2011-02-14 @ 06:54:47
URL: http://kalixponny.blogg.se/
Postat av: Sandra

Bero och Goa har jag på spån, där är jag precis som du, pedant, allt äckel ska ut och det ska vara jämt och snyggt!

Wille har jag på halm, han är helt omöjlig att ha på spån! Men där mockar jag ut allt äckel och sopar golvet innan jag lägger på den rena halmen igen, går sedan skallgång ifall att jag har glömt ngt, och strör sist på ett nytt fräscht lager halm:)

2011-02-14 @ 19:17:04
URL: http://croyarro.weebly.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0