Tillbud och olyckor

Vi gjorde en kort inlämningsuppgift i skolan häromdagen, kan ju alltid slänga upp den här för lite tankeställare :)

Olyckor/skador i stall - de vanligaste

1.       Axel ur led. Att en häst som leds helt plötsligt rycker till och drar iväg kan lätt dra axeln ur led. En häst som har bråttom ut i hagen, eller en hingst som har mer intresse för stona runt om vid ledning av den kan lätt orsaka en sådan skada.

 

2.       Trampad. Lätt hänt är att hästen av någon anledning trampar människan på foten. Även höft och ben kan väldigt lätt skadas.

 

3.       Klämskador. Att människan som leder en häst kan bli klämd i olika situationer, tex genom stalldörren.

 

Vanligtvis så händer det olyckor i stall med större hästar, men givetvis även mindre. I stall där det finns fler hästar är riskerna större. På ett stuteri kan det både vara busiga små föl som har lite för bråttom ibland, eller en hingst som inte alls har tid att tänka på att en människa är i fokus.

 

 

Ridolyckor - de vanligaste

1.       Hoppning. Både krashar vid hoppning men också när en häst stannar på hinder. Det är många ryttare som får sig en flygtur och lätt blir skadade.

 

2.       Uteritter. Hästen blir glad vilket resulterar i kanske lite för glad. Många bockningar och övriga roligheter som hästen kan hitta på orsakar skador på ryttaren. Men också då hästen kan bli rädd för vilda djur eller andra saker i naturen.

 

3.       Omkullridning. Att en häst går omkull händer ganska ofta, och det bidrar lätt till allvarliga skador.

 

Riskanalys
Skador i stall händer lätt pga okunskap och risktaganden. Det är små saker som kan påverka oss till en säkrare miljö. Att ta ut hästar i en viss ordning, att ha hästar i boxar bredvid varandra kan bara det påverka säkerheten posetivt genom att bara byta till dessa metoder. Vid ridning sker det många olyckor som är svåra att påverka. En häst är ett djur på ganska många fler kilon än oss, och vi har inte alltid så mycket att säga till om. Men att tänka på är ju säkerheten, skyddsväst och hjälm finns ju som superbra hjälpmedel. Att använda stålhätta kan även rädda en tå eller fot, och en kedja på hästen kan hjälpa till att minska lösa hästar.


Man är ganska slapp med säkerheten när man har hästen hemma, intessant?


Kommentarer
Postat av: Sandra

Jag håller helt och hållet med, känner man sin häst och umgås med den blir det lätt så att man minskar ganska ordentligt på säkerheten. När jag hanterar Idde är jag väldigt lat med säkerheten helt ärligt medans jag tänker mycket på säkerheten när jag hanterar hästar jag inte känner så bra.

2011-05-28 @ 10:07:16
URL: http://minridtravare.blogg.se/
Postat av: Lovisa

Ja man kommer på sig själv med att slarva jätte mycket med säkerheten hemma ;) hehe inte bra!!

2011-05-28 @ 11:06:01
URL: http://lovisars.blogg.se/
Postat av: catrine

prat om hästskador, för en vecka sedan fick jag en hästspark på höften och bröt bäckenet så nu blir det inte ridning på ett tag, hästen som sparkade blev rädd för några kor och hästar i en hage bredvid vägen som vi gick på och jag gick bredvid hästen men så kasta han sig frammåt och sparkade och träffade mig på höften. sånt händer lixom... säkerheten är verkligen viktig att tänka på!!

2011-05-28 @ 13:32:28
URL: http://catrinebankel.devote.se
Postat av: Agnes - Hästskötare i England

Haha vi är alldeles för dåliga med säkerheten där jag jobbar, jag framför allt. Leder ofta 3 stora hästar tillsammans med en skottkärra, struntar i kedjan på hingstarna, går runt i gympadojor, rider utan hjälm... Men men!

2011-05-28 @ 15:40:44
URL: http://nikonian.blogg.se/
Postat av: Henny :)

Verkligen ett intressant ämne!

Detta är något som borde uppmärksammas, särskilt av de som påstår att ridning inte är någon sport!

Tyvärr tror jag att man inte kan hitta några bättre skydd, utan istället försöka få folk att börja använda det som erbjuds idag, lära sig mera om hur hästar fungerar och hur det tänkar, och därefter behandla dem som ett häst och ett flyktdjur! Det är ju ändå flera hundra kilo, och det måste vi människor har respekt för..

Ibland är det ju inte så konstigt att folk skador sig tyvärr, när det bemöter hästar som om det vore en liten hund...

2011-05-28 @ 20:17:17
URL: http://hennyvinlof.blogg.se/
Postat av: Anonym

pratar du bosniska?

2011-05-28 @ 21:32:06
Postat av: Sofia Genne

Anonym: Nej jag pratar inte bosniska?

2011-05-28 @ 22:52:28
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Det är man verkligen... Men har det inte hänt "något dåligt" på länge så tänker man inte på det. När det väl händer något sååå, ja. Då får man stå där med långa näsa :)

2011-05-31 @ 17:23:18
URL: http://yassei.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0