Min vår har rasat

En av alla anledningar till att jag varit trött, förbannad och haft fullt upp är för att vi, precis som förra våren fått en smitta/sjukdom i stallet. Förra året flyttade skolan en sjuk häst från treornas stall till vårat, och det spred sig naturligtvis och ingen häst fick lämna stallet för än 3-6 veckor efter det. Jag missade en del av vårens tävlingar.

I år återupprepas detta, och stallet har nu blivit drabbat av ringorm. (Vi vet inte hur smittan kom, men många anser att det är en skolhäst som nyss kommit till oss som hade med sig det då hans mule hade dessa tecken först..) Hela stallet är totalt upp och ner, ALLT, exakt alla saker måste tvättas i virkon, allt från spön, sadlar, benskydd, allt! Alla täcken slängs till tvätt, alla schabrak, och mitt i allt gick givetvis skolans täckes-tvättmaskin sönder, bra där! Så allt har varit totalt panik..

Alla stallets ca 30 hästar har fått behandling, utifrån att det skall gå över snabbare och ingen mer skall bli smittad, då det kommer att ta enorm tid att få bort smittan från stallet om man inte kan ta alla hästar. Nästa vecka skall hela stallet besprutas med medel, och hästarnas andra tvätt är på G då. De ska tvättas ca 4 gånger på 2 veckor tror jag det var, hur jobbigt som helst.

Detta kommer ta runt 6 veckor allt som allt innan det är över troligen - förstår ni läget?
Mitt sista ponnyår - Mahjong är på TOPP - jag är så sjukt taggad till årets första och bästa tävlingar - och det blir såhär? Jag blir så jävla arg och besviken, och orolig på hur lång tid det kommer att dröja ut innan allt blir grönt!

Sen blir man så frustrerad när vissa inte förstår allvaret i det, smittan kan faktiskt hålla sig kvar i evigheter, kanske till och med sommarlovet om man inte sköter det rätt? Vi har inte så jäkla många tävlingssatsade ryttare, i alla fall inte ordentligt, och det märks. Jag har varit extremt supernoga, redan första dagen då virikonet kom så rengjorde jag ALLT, verkligen ALLT, och har släng bort alla täcken som varit i närheten av hästarna, mamma åkte ner till Kba med nyköpt täcke till Martijn till och med, bara för att jag inte hade något nytt/rentvättat oandvändt vintertäcke till honom över, och alla mina kläder har redan tvättats. Jackor och allt. Det är en kontaktsmitta, och är jag när tex en häst med min jacka, hänger den på en boxdörr och någon annan är när jackan så får den med sig sporerna. Så lätt är det, därför får man vara ordentligt och tänka sig för. Men vissa fattar ju inte det, de kommer med samma jacka som de hade dagarna innan de tvättade sin häst - hallå eller? Byt jacka, annars får ju hästen det på sig ändå? Alltså, va, haha. Vissa tänker inte helt enkelt, jag har påpekat för varenda liten unge att de ska tvätta, byta, vara noga och så vidare, för jag vill ha bort den här skiten NU!

Det pajjar inte bara mina första tävlingar, det pajjar även min praktik som jag skulle haft 2 veckor efter lovet nu - jag kan inte lämna hästarna i vila hela lovet och praon, 3 veckor, det går inte. De ska hållas igång och trimmas, de har haft nästan 3 månaders vintervila. Så jag får lov istället och kommer sitta i det äckliga lilla huset och bara se dagarna rulla förbi, samt mocka och motionera mina hästar. Som tur var fick jag jobb på skolan 3 dagar på lovet nu, så jag får något att göra i alla fall. Min prao får jag ta ut på lov-veckor, tex påsklovet och sommarlovet. Men men, då kan man förhoppningsvis hitta något roligare också!

Där är alltså en del om varför jag är stressad, arg och ledsen. Det känns bra att slå på någon, eller bara ryta ut något, för så förbannad över det hela är jag. Jag anklagar ingen, men ni förstår hur frustrerad man är bara för att det drabbar ens stall? Speciellt när historian återupprepar sig.. andra våren på rad nu.


Bara lite av alla täcken som skall tvättas - och tävttmaskinen har precis pajjat. BRA!


Bebis nytvättad i något starkt medel som alla hästar skall behandlas med - och i nya oanvända täcken..
det översta var dock lite litet, så söt så haha! Grimman + grimskaft läggs i virkon i ca 15 min.


Här går vi och hämtar svampar, medel, handskar, allt möjligt. Och tar hela tiden "sprit" på händerna när vi går mellan stallgångarna o hästarna.


Våra fina listor över hästar - utrustning och så vidare som är klara.

Det ser ganska roligt ut i stallet nu då alla hästar har helt random täcken som inte alls matchar, är försmå eller förstora. Man tar allt rent/nytt man har som inte är använda sedan innan jul ungefär, och massa sånt, så ja, gud vet hur alla ser ut haha!

Nu förstår ni säkert varför min tid inte räcker till, och varför jag är så frustrerad!

Kommentarer
Postat av: Mli

3e våren sammanlagt, vi hade ringorm och regnskollor i stallet när vi gick i 1an -.- Är personalen bättre på att byta kläder mellan stallen den här gången eller ?

2011-02-12 @ 13:42:25
URL: http://mlishastblogg.blogg.se/
Postat av: Catrine

Fyfan vad surt! Usch, hoppas att ni blir av med skiten så snabbt som möjligt...

2011-02-12 @ 14:05:03
URL: http://catrinek.blogg.se/
Postat av: sandra larsson

guud vad tråkigt när sånt här händer, usch! lider med dig och alla andra :( hoppas det försvinner snabbt :)

2011-02-12 @ 14:18:00
URL: http://sandralarsson.beldo.se
Postat av: Sofia Genne

Mli: Åh fyyfan! Nej, de är lika kassa som vanligt givetvis!

2011-02-12 @ 14:48:28
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: malin

sofia, er skola ligger inte vid samma anläggnign som kba ridklubb va? de är inte drabbade där eller? ska dit med min ponny imon men får ju skippa det om det finns ringorm där

2011-02-12 @ 15:07:48
URL: http://alltomponny.blogg.se/
Postat av: Sofia Genne

Malin: Inte längre, den är flyttad upp till Höglanda gård, så där ska det inte vara något i alla fall..

2011-02-12 @ 16:22:31
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: Sara

Nej fy vad jobbigt! :( Tycker riktigt synd om dig!

Hoppas det går över fort så du och Mahjong hinner komma ut snabbt på banorna igen! :)

2011-02-12 @ 17:10:56
URL: http://youknowsara.blogg.se/
Postat av: camilla

fyfan vad jobbigt. Och att bli av med sånt där tar sån tiiiid.. det är alltid nån som missar nån liten detalj och inte tror att det spelar nån roll och så börjar det om.... suck

2011-02-12 @ 18:03:05
URL: http://hrdressyr.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vi har nästintill precis haft det i vårat stall. För oss tog det två månader att få bort. Och då var inte alla med och behandlade. Vi har en väldigt stor ridanläggning. Hästarna som påvisade denna smitta behandlades 2 ggr/dag med ett medel. Veterinären ansåg att det inte var någon idé att bada hästarna då det var för kallt.

Descinfikton var det ingen pratan om. Ska du descinfiera så ska du göra det på ALLA ställen. Dvs. inte bara boxen utan även alla hagstolpar och allt på hela anläggningen hästen har varit i kontakt med, t.ex. sarg på ridhus m.m. Annars är det ingen idé att göra det.

Hoppas det går bort fort för er!

2011-02-12 @ 18:29:27
Postat av: pl

en ridskola där jag brukar va är det sjukdom IGEN andra året i rad nu efter jul, precis som förra året.

kommer inte ihåg vad det var då, men nu är det kvarka.



skulle tävla årets första tävling där, men allt är inställt.

jag har inte fått vart där på flera månader , och jag ska vara assistent, snacka om mycket jag missar ;o

2011-02-12 @ 18:53:22
Postat av: Lovisa

Usch vad tråkigt! Så orättvist att inte kunna påverka sin situation.. Hoppas du kommer igång med tävlandet på dina ponnyer så småningom iallafall :)

2011-02-12 @ 19:43:22
Postat av: Johanna

jag är riktigt glad att vi sluppit sånt här, peppar peppar, under tiden vi gått här nere i varberg hittills :o hoppas verkligen det går över fort för er!

2011-02-12 @ 19:47:22
URL: http://erikaochjohanna.blogg.se/
Postat av: Ella

Åh vad frustrerande. Jag hoppas verkligen att det kommer bort så snabbt som möjligt!

2011-02-12 @ 23:01:37
URL: http://ellaolssonbroander.blogg.se/
Postat av: Angelica

Blä vad tråkigt! Speciellt när det är ditt sista år på pony så blir man ju lite "stressad" (eller hur man ska uttrycka det).

2011-02-12 @ 23:01:49
URL: http://aangelicaeriksson.blogg.se/
Postat av: Karro Grape

Vi hade ringorm i vårt stall nästan hela hösten.. Troligtvis var det en ny häst som tog med sig det när den kom i augusti. Så hela augusti och halva september var vi iprincip isolerade. Från mitten av september till slutet av oktober var vi ringormsfria. Sen hann jag starta en tävling med min ponny innan han blev halt. När han väl blev bra och vi kunde tävla i början av november, så kom ringormen tillbaka... Sen har den hållt i sig fram till slutet på januari.

Anledningen till att det har kommit och gått är troligtvis för att det är en ridskola, vilket gör att folk kommer i samma kläder och förstår lixom inte allvaret i det hela!

Jag bytte dock stall mitt i allt det där (hästen och all utrustning virkontvättades eftersom vi inte var friskförklarade), vilket jag är jävligt glad för då ringormen troligtvis har kommit tillbaka IGEN... Jävligt surt om man hade stannat kvar och ftt hela våren förstörd också på sitt sista ponnyår ;)

2011-02-13 @ 13:04:14
URL: http://karrodandy.blogg.se/
Postat av: ellen

Surt, speciellt när det är ditt sista ponnyår.

Hade ringorm i stallet där vi stog, det är verkligen allt annat än kul!

2011-02-14 @ 16:52:10
URL: http://kuuungarnaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0