Har ni några förslag?

"hej, jag har jätte problem med mitt högra knä, Det gör ont och jag har fått det urled några gånger och även opererat det. Nu är det så att jag letar efter stigbyglar som är lindrar det hela. För några dagar sen fick jag rida utan stigbyglar eftersom det gjorde för ont. Jag börjar bli mycket less på denna smärta, eftersom jag inte vill att det ska hindra mig från att rida. Snälla, behöver er hjälp :("

Såg precis den här kommentaren i kommentarsfältet och jag känner medlidande för dig som skrev till tusen! Jag har själv haft stora problem med ett av mina knän och även rygg som ställt till det i ridningen för mig, så jag vet hur det är.

Dock har jag inte den minsta aning om det finns någon stigbygel som kan underlätta eller om man på något annat sätt kan göra det hela lite bättre åtminstonde - jag langar över frågan till er!

Har någon liknande problem utav er, känner ni någon som haft/har problem med det här? Har ni några tänkbara lösningar, tips eller idéer? Skicka iväg en kommentar med ALLT ni kan komma på.

Jag hoppas verkligen att du som skickade kommentaren kan få något vettigt svar utav alla andra underabra läsare här, som förmodligen har bättre koll än mig..


Kommentarer
Postat av: Felicia

Sprenger Bow Balance stigbyglarna ska kunna ge lite stötdämpning har jag hört. Jag har inte ridit med dem själv men har hört mycket gott. Jag själv rider helst med lätta stigbyglar, har inte haft ont alls i mina knän (korband och miniskskador i båda knäna).

Annars kanske det funkar att ha såna där stigbygelplattor som ser ut som kilar?! Eller knäskydd (sånna med ett hål för knäskålen)

2011-03-17 @ 21:35:15
URL: http://rullzor.blogg.se/
Postat av: Sofia

Absolut värt att testa Sprenger Bow Balance! Kanonstigbyglar, kända för att avlasta lederna och många som har problem med knäna rider med dessa och är jättenöjda! :)

2011-03-17 @ 21:36:29
Postat av: Amanda

Jag har också haft problem med knänen och för mig hjälper det mycket att ha sådana med gummi längst ner på sidorna så att det sviktar lite när man rider.

2011-03-17 @ 21:37:00
URL: http://amandahed.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag har haft problem med mitt knä, men det har inte påverkat ridningen som tur är. Det är tydligen så (har varit hos läkaren) att jag har brosk mellan knäskålarna eller något sådant komplicerat, och då och då hoppar mitt knä ur led eller "fastnar" när jag sitter på huk eller hur som helst viker knäet.

Jag fick tips på övningar som man kunde göra för detta skulle försvinna. Jag har inte varit jätteduktig på att göra det, men om jag tar tag i det kanske det funkar?

I alla fall, du ska så många gånger per dag du kan, sträcka ut benet och ha stöd med hälen i golvet och spänna det. Så står du så så länge du kan, men i alla fall 3 minuter är bra. Sedan gör du samma sak fast nu nuddar du inte golvet. Efter det ska du lyfta benet på samma sätt fast nu ska du ha 1 kg på foten som du lyfter.

Jag hoppas att det kanske hjälper. Jag vet ju inte riktigt om vi ens har samma problem men... det är ju inte farligt att prova skulle jag tro! :D Kanske har du redan fått detta tipset - men ändå!

Hoppas det löser sig.

2011-03-17 @ 21:39:00
Postat av: amanda gustafsson

ibland så kan det va för det är svikt i stigbyglarna, eller att dom rör sig.

jag har haft jätte stora problem med mina knän och har inte kunnat gå efter jag har ridit. Men när jag böt till JIN stigbyglarna så blev det MYCKET bättre. Det är ju med en lättvikts stigbygel så man behöver inte tryka ner foten för att få bra kontakt med den.

Och ett plus i kanten är ju att dom är snygga med;)

2011-03-17 @ 21:42:39
Postat av: Lovisa

Bra stigbyglar är Sprenger:) Dom är bra för knäna och hjälper verkligen!:D



Länkar till sigbyglarna!

http://www.filippasridsport.se/sv/shop/hast/sadeltillbehor/sprenger_stigbygel.html



http://www.filippasridsport.se/sv/shop/hast/sadeltillbehor/sprenger_bow_balance.html

2011-03-17 @ 21:44:29
URL: http://ponnyhoppryytare.blogg.se/
Postat av: Theresé Tess Hägglund

Har du testat System stigbyglarna ?

Jag har också ont i knäna ibland och köpte därför såna stigbyglar. Dom böjer sej och sex olika håll och jag tror dom hjälper faktiskt, iaf för mej :)

2011-03-17 @ 21:46:00
URL: http://barifaytherese.blogg.se/
Postat av: Theresé Tess Hägglund

Har du testat System stigbyglarna ?

Jag har också ont i knäna ibland och köpte därför såna stigbyglar. Dom böjer sej och sex olika håll och jag tror dom hjälper faktiskt, iaf för mej :)

2011-03-17 @ 21:46:37
URL: http://barifaytherese.blogg.se/
Postat av: Linn

Jag har själv stora problem med mina knän, jag kan absolut inte rida i järnstigbyglar helt omöjligt. Mitt knä låser sig, hoppar och gör jätteont. Förr va jag tvungen att avbryta rinpasset för knät drygade sig. Nu när jag har PLASTSTIGBYGLAR händer detta väldigt sällan. Förr låste det sig minst 5-6 gånger per ridpass och nu händer det som mest en gång i månaden. Prova med plastigbyglar, riktigt bra!

2011-03-17 @ 21:47:32
URL: http://llinndrake.blogg.se/
Postat av: Maja

Jag har Sprenger Bow Balance. Har haft vproblem med båda knäna men sen jag köpte dessa vid jul så har jag inte haft några problem. Allt blir mycket stadigare, jag upplever att min banas blir bättre och att dem är väldigt stötdämpande:)

2011-03-17 @ 21:48:28
URL: http://majawappling.devote.se
Postat av: Annie

Vet att vissa sadlar underlättar mycket just vid knäproblem, dock kan det ibland vara svårt då den enda sadeln som funkar för knäna inte ligger bra på hästen :)

2011-03-17 @ 21:50:00
Postat av: Frida-Dressyrryttare

Säger bara Sprenger Bow Balance!!!!

Har haft grymt mycket knä problem men tack vare dessa kan jag rida helt normalt!

Dock är det omöjligt att gå över till "vanliga" igen, då får jag dö ont!

2011-03-17 @ 21:50:35
URL: http://ponnyryttarinnan.blogg.se/
Postat av: erika w

Sprenger bow balance är jätte bra ! Jag har problem med mina knän men sen jag köpte dessa har jag inte alls haft lika ont. De dämpar stötar som uppstår när du hoppar och galopperar. Helt klart att rekommendera!

2011-03-17 @ 21:52:58
URL: http://erikaochjohanna.blogg.se/
Postat av: lovisa

soft up stigbyglarna tror jag skall vara väldigt skonsamma mot knäna men inte helt säker :)

Kram

2011-03-17 @ 21:53:54
Postat av: Jessica

Bow Balance, dom absolut bästa stigbyglarna om man har ont i knäna! :)

2011-03-17 @ 21:54:49
URL: http://jessicaochfreja.blogg.se/
Postat av: SOFIE

Sprenger Bow Balance och ska inte Soft up också göra det? ingenaning om det funkar detta är bara vad man har "hört". Hoppas det ordnar sig! :)

2011-03-17 @ 21:59:24
URL: http://sofieslilla.blogg.se/
Postat av: Malou

Jag har haft problem med mina knän sen jag var nio år antagligen för att jag ridit, spelat fotboll och innebandy, alltså överansträngt dom med mycket skaor osv. Men de sista tre åren då jag ridit varje dag har det blivit värre. Men jag biter ihop och rider ändå. Har hört att stigbyglarna med gummi på sidorna ska vara bra för knäna, jag ska i allafall testa dom :) men har ingen aning om dom funkar :P

2011-03-17 @ 22:00:50
URL: http://maloousan.blogg.se/
Postat av: MALOU KASTMAN

Jag har själv knäproblem och har ofta väldigt ont, jag kan inte sitta på huk utan att nästan trilla ihop så ont det gör.. jag hade ofta väldigt ont när jag red innan men Sprenger Bow Balance har gjort så att jag knappt har ont alls när jag rider längre!

Tycker att hon borde testa dessa, det verkar inte bara vara jag som tycker att de hjälper! ;D

2011-03-17 @ 22:01:32
URL: http://maloukastman.blogg.se/
Postat av: Angelina Svedbo- dressyr ryttare med världens finaste ponny

sprenger? dom avlastar ju knäna :) vet folk som har problem med sina knän som använder dom

2011-03-17 @ 22:07:54
URL: http://ponydressage.blogg.se/
Postat av: Anna

Jag har själv erfarenhet av onda knän när jag rider. Jag har sedan några år tillbaka en reumatisk sjukdom som ger mig mycket problem i mina leder, bland annat knäna.

Jag rider med Spenger sigbyglar som är ledade på sidan, vilket ger svikt. Detta gör att det inte blir lika stumt för knäna. Jag tycker dom är SUPER bra, jag känner direkt skillnaden mot andra stigbyglar. De är dyra (ca 1700), men en värd investering enligt mig. Eftersom dessa inte är optimala säkerhetsstigbyglar har jag kompliterat med en annan säkerhetsgrej. Kommer inte på vad de heter för något, men det är som en platta som du sättar fast mellan stigbygeln och stiglädrena. Om du skulle fastna löser denna ut sig så att hela stigbygeln ramlar av. Kommer tyvärr inte igåg vad denna fiffiga uppfinning heter och inte heller vart jag har köpt dom, men det kanske är någon annan som vet.

Lycka till!

2011-03-17 @ 22:22:22
Postat av: Anonym

Tack för alla tipsen, ska nog satsa på ett par sprenger =D



/undrande tjej

2011-03-17 @ 22:22:48
Postat av: janni

Jag har haft samma problem med mina knän i många år...

Och jag tränade/tävlade fälttävlan= ingen bra kombination.

Men jag ville ju inte ge upp ridningen, så jag provade mig fram.

Det som fungerade bäst för mig var att ha ett elastiskt knäskydd på båda knäna (för att det inte överbelasta något knä) samt att köpa ett par ridstövlar som var några storlekar för stora och klippa till en bit skumgummi och lägga i stöveln istället för sulan.

Det hjälpte en hel del eftersom det blev mer svikt och inte lika stumt i knäna när jag red :)



Mitt tips är i alla fall att prova sig fram tills man hittar en lösning som fungerar, och att simma, det har hjälpt mig mycket :)

2011-03-17 @ 22:54:12
URL: http://shadowgames.blogg.se/
Postat av: Sandra Ramtzén

Vet att du frågade om stigbyglar men något som kanske kan hjälpa till och lindra smärtan i ditt knä när du är i stallet är Ariat skorna. Har själv problem med mitt ena knä och fick väldigt ont i knät efter långa dagar i stallet men så fick jag Ariat skorna för ett par årsedan och nu kan jag gå en hel dag i stallet utan att känna något :)

2011-03-17 @ 23:09:07
URL: http://sandraramtzen.blogg.se/
Postat av: Sara- Hamreryttarna

Har hört att soft up stigbyglarna ska ha bra "dämpning" för knäna :)

Får också ont i mina knän ibland när jag har ridit fast inte så mycket, men mest får jag ont i ett knä när jag har idrott i skolan :/

2011-03-17 @ 23:14:10
URL: http://hamreryttarna.blogg.se/
Postat av: Filippa

Om Sprenger är för dyra så har både Börjes och Hööks liknande för mindre än hälften av priset. Jag har dem och de funkar skitbra.

2011-03-18 @ 09:41:35
URL: http://filippashastliv.blogspot.com
Postat av: Karin

jag har inte ont i knät, eller liknande, men min syster har det. Hon använder ett spec. knäskydd som jag inte vet vad det är för märke, men det går att köpa på hööks, men om man vill ha ett bättre så kan man ksk gå till en sportaffär :)

2011-03-18 @ 09:51:02
URL: http://karinviktoria.devite.se
Postat av: Emma

soft up!

dom är hur sköna som helst att rida i, och påverkar inte mina knän lika negativt som vanliga stigbyglar! värt att testa? :D

2011-03-18 @ 10:06:03
URL: http://lovelythinking.bloggproffs.se
Postat av: Ninnie

Sjukgymnastik är en bra grej vill jag lova! Okej att det kanske är toppen med ett par superbra stigbyglar som dämpar det hela lite, men kombinera det med träning för ditt knä så det stärks. Det är oftast träningen som är grund&botten till det mesta. Även jag har problem med knäet, har korsband som är helt av, minisk skada osvosv. Och jag har nu (efter över 2år) fått en kanonbra sjukgymnast och mitt knä är mycket bättre och stabilare :)

2011-03-18 @ 10:13:38
URL: http://randighest.blogg.se/
Postat av: Lina

Riktiga distans stigbyglar ÄR uppbyggda för att skona knäna, där sitter men ju och rider i 5-16h i sträck så. :)Finns inga bättre stigbyglar mot att man får ont i knäna.

http://distansritt.nu/Stigbyglar.php

2011-03-18 @ 10:29:24
URL: http://fatalny.blogg.se/
Postat av: Liz

dels sådana "hopp"-stigbyglar med gummisidor (vet inte vad de heter). sen ngt som har hjälpt mig är att ha sådana stigbygelplattor som lutar lite inåt.

2011-03-18 @ 11:27:04
Postat av: Emma

Back on track knäskydd och leadade stigbyglar, är mina knäns räddning!

2011-03-18 @ 12:01:30
Postat av: Joline

Sprenger funkar verkligen. Jag hade problem med knäna, framför allt i hoppningen när jag skulle resa mig upp över hindrerna då de gärna låste sig. Men efter att jag bytte till dessa så fick jag det aldrig igen i ridningen iaf :)

2011-03-18 @ 17:49:20
URL: http://jolinenersater.blogg.se/
Postat av: Klara

Jag har också ryckt mitt knä ur led en gång och haft hemska problem att rida efter det, men köpte ett par Sprenger Bow Balance förra året och sedan dess har det fungerat superbra! Enda gången jag fått ont är om jag har hoppat många hästar på samma dag, men det går ju att undvika. De är verkligen guld värda!!

2011-03-18 @ 17:56:54
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Anonym

Freejumps soft up e as bra! det är svikt i dom och dom är gjorda för att motverka knä problem!

2011-03-18 @ 19:05:42
Postat av: Irma - Irama.blogg.se!!

Jag har mkt problem med mina knän. Men jag har börjat träna upp dom nu genom att göra utfallssteg varje kväll. Jättejobbigt, men det är värt det för mitt knä har blivit mkt strkare. Gör ca 30 st varje kväll så blir det nog bättre :)

2011-03-18 @ 22:34:20
URL: http://irama.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0