Fullcheek bett

Efter min senaste bildbomb då Winnie hade ett såkallat fullcheek bett kom det in ganska mycket frågor om det bettet, vad det var för bett och vilka funktioner det hade. Tänkte besvara era frågor genom att skriva ett inlägg om just det bettet, bra va? ;)



Innan vi börjar:
Jag är ingen expert på bett, absolut inte. Jag kommer därför inte skriva fakta om bettet utan jag kommer skriva om mina erfarenheter av det bettet. Jag har ridit mycket olika hästar på det, och dessutom tränat sånna som använder sig utav det så jag har ganska mycket erfarenheter av just fullcheek bettet, men som sagt, bara för det är jag ingen expert.

Bettets funktion ska vara att det gör det lättare att svänga helt enkelt, stängerna på sidan av bettet ger ett tryck vid ledande tygeltag och "visar" då hästen på rätt väg på ett stadigare och tydligare sätt. Dessutom är en annan bra effekt att bettet ligger stilla och på rätt plats i munnen, fungerar lite som bettringar fast betydligt snyggare ;) Det är alltså inte, som många tror, skarpare än något annat bett.

Jag har många gånger upplevt att fullcheek bettet brukar ha sin fulla funktion i början när man rider på det. För det här bettet känns det som om hästarna hittar trix med att komma undan dess funktioner rätt snabbt - vanligtvis (av dom hästar jag tränat/ridit) börjar dom hänga sig i bettet och bli stumma. Jag tror alltså att det här bettet inbjuder lite till att dom ska hänga sig i det och lägga tygnd på det - självklart är det från häst till häst men säkert fem stycken hästar som jag känner till har reagerat så efter ett tag på det här bettet.

Men när det fungerar bra tycker jag dock att det fungerar himla bra! Så om man ska ha ett fullcheek bett kan jag bara tipsa om att variera med andra bett OFTA så hästarna inte lägger sig på bettet och tar bort dess faktiskt otroligt bra funktioner.

Hoppas ni som undrade kunde få lite mer klarhet efter mina erfarenheter av det här bettet! :)



Här rider jag en L:A A:0a (tid beräkning direkt) i Lilla Edet, syns det? ;)
Det jag ville komma fram till var i alla fall att på den här bilden ser ni tydligt hur bettets stänger trycker mot yttersidan på honom, superbra!




Kommentarer
Postat av: Amanda

Tycker inte att det bettet lät så bra när det står att hästarna blir stumma. Först tyckte jag det lät superbra och ville ha ett likadant, men inte ifall de blir stumma. Så nej, inget sånt bett till mig. :P

2011-03-21 @ 11:16:12
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: Linn Olsson

Amanda: Jag sa inte att "hästarna blir stumma" utan jag sa att JAG har upplevt på MINA hästar att när jag ridit med det för mycket KAN dom bli hängiga och stumma. Det är från häst till häst, varje häst är en egen individ och reagerar på ett eget sätt :)Jag rekomenderar fortsatt detta bett, i lagom mängd med ett smart tänk!



Kramar Linn

TeamSL



2011-03-21 @ 11:19:44
URL: http://teamsl.blogg.se/
Postat av: Hanna - TÄVLING Vinn Ridstövlar :D

Jag håller med om att dom kan bli lite hängiga om man rider med det hela tiden, däremot är det super att ha på unghäst i början då det blir tydligare för hästen att förstå att den ska svänga osv :)

2011-03-21 @ 11:46:10
URL: http://brusella.blogg.se/
Postat av: pl

okej så braa, nu har jag äntligen fått svar, haha.

fick nämligen med ett sånt bett till min ponny när jag köpte honom.

sen var alla dom andra lite knas i storleken så jag täänkte att det bettet skulle funka ett tag då jag inte såg något obehag i det.

och han funkade väääldigt bra på det och han brukar vara allmänt galen och studsig.



nu ville jag mest få svar på hur det fungerade :D



tack !

2011-03-21 @ 11:48:55
Postat av: My

Kan du inte skriva mer sådana här inlägg, om dina erfarenheter om olika bett? :)

2011-03-21 @ 14:48:58
URL: http://myht.blogg.se/
Postat av: Amanda

Okej, missuppfattade dig nog lite då.. :p

2011-03-21 @ 15:43:51
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: joanna

snygg header!

2011-03-21 @ 20:06:19
URL: http://jofsweden.blogg.se/
Postat av: Anonym

Åååh, gud vad bra att jag såg de!

Jag letar som en galning efter ett snyggt men samtidigt mjukt och smidigt pullarträns. Ditt ser jätteefint ut och jag undrar vart du köpt de? Hur upplever du själv att de är? Skaver det eller något liknande? :)

2011-03-21 @ 20:18:39
Postat av: Isabelle

Vet du nåt om hackamore? :D

2011-03-21 @ 20:33:48
URL: http://sundsryttare.blogg.se/
Postat av: Olivia

intressant och vad jag vet om det är det ungefär samma som du skriver, flera sådana här inlägg :)

2011-03-21 @ 23:47:25
URL: http://oliviasandelin.blogg.se/
Postat av: Olivia:)

heej, tycker att ni kan skriva om lite olika bett nån gång.

Kram ZelmaochOlivia;)

2011-05-01 @ 19:53:15
URL: http://zelmaocholivia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0