En positiv ryttare är en framgångsrik häst

Tänkte gå in på detta med att få en häst motiverad, och att få den att känna sig positiv till sitt arbete.

Det som är dåligt med oss människor är att vi har ganska kort stubin, får lätt ganska lätta saker att bli världens jobbigaste, har prestationsångestar och måste vara bäst. Och hästmänniskor är grymma på detta! Jag själv är långt ifrån att inte röra vid dessa punkter, men jobbar hela tiden med att tänka rätt och göra rätt. Man lär sig med tiden.

Vi hästmänniskor har vår största kärlek till våra fyrbenta djur givetvis, som med hjärta av guld bär oss på sina ryggar. De låter oss sitta där, de låter oss kräva saker av dem, de är så ärliga att de låter oss utveckla och få testa saker med dem. Men detta glöms så lätt bort. Ibland är målen så stora, och funkar inte saker som det ska så uppstår ganska fort en stress hos ryttaren, och som givetvis smittar av sig på hästen. Det är nog en känsla som många har fått känna på, kanske ofta, kanske mer sällan, det vet ni bäst själva..

Jag skulle vilja pucha på och verkligen övertyga er om hur viktigt det är med en positiv häst - och en positiv häst kommer utav en positiv ryttare. Om hästen nu mot all förmodan skulle råka göra ett felsteg, skulle råka bocka för att den vill ha roligt, råka göra ett byte flera gånger fast den skall ha den förvända galoppen - var iskall. Bry dig inte om att stressa upp dig eller bli arg, och gör inte det där spörappet som så gärna kommer. Ryt inte till det där rytet som vill ut, slit inte till i hästens munn som så gärna armarna vill dra till, sparka inte in skänklarna i sidorna som man kan känna - rid istället över det, dissa det totalt, och fokusera förfullo på det som verkligen görs bra.

En häst går aldrig att lära på bestraffning, men med en positiv inställning och beröm när hästen gör något bra går man långt med.

Det är bara att känna efter själv, hur roligt är det att jobba om man bara blir nervärderad så fort man råkar göra fel, och hur motiverad blir man till att fortsätta? Inte speciellt kul va? Om man därimot får beröm och kanske en klapp på axeln för sitt jobb, kommer en positiv stämning och allt blir roligare och man får motivationen för att göra allt ännu lite bättre. Exakt samma sak skulle jag vilja påstå att det är med hästarna, de är precis lika känsliga individer som oss.

Så beröm beröm beröm, och ge inte bestraffningen. Lek och plocka fram allt positivt du kan hitta!

Ha inte heller några negativa tankar, för då blir automatiskt din ridning, och hela du i en negativ cirkel. Plocka fram allt positivt, se tillbaka på några riktigt härliga och roliga minnen, en perfekt galoppfattning som ni fått till, det där ärevarvet som betydde så enormt mycket, eller varför inte den härliga skrittturen i skogen?

Magkänslan säger så mycket, vi ryttare jobbar så enormt mycket med vårat huvud och kropp, för att inte tala om hur mycket som vi använder vårat kroppsspråk, som hästen är mästare på att läsa av!



Se till att vara en positiv ryttare, så får du en lika glad och positiv häst med motivation att göra allt för dig, ställa upp för dig och vara din bästa vän i alla lägen!


Kommentarer
Postat av: Anonym

även fast man tappar tålamodet förstår jag inte hur vissa människor kan ha hjärta till att slå sin häst eller rycka den i munnen... hemskt! om man tappar tålamodet och inte klarar av att hantera det finns det bara en sak att göra och det är att hoppa av och sluta rida den dagen, annars kan det gå riktigt illa! bra inlägg hoppas många tar åt sej.

2011-01-22 @ 00:10:22
Postat av: caroline http://equiss.blogg.se/

Du bocka av mina tankar till punkt och prickar. Ingen lär sig genom att få stryk, hästar är som barn. De lär sig bäst genom lek och skoj, positiv känsla och myyyyycket beröm! Skönt med en bloggare som tar upp även hästen och inte bara ryttare, prestation, märken och mål.



massa nya filmer från stallet + ridtur på bloggen

prenumerera gärna!

http://equiss.blogg.se/

http://equiss.blogg.se/

2011-01-22 @ 00:52:54
URL: http://equiss.blogg.se/
Postat av: Saga

Jag måste bara säga det här, men jag tycker er blogg är fantastisk.

Ni har lyckats skapa en hästblogg som ändå bryr sig massor om sina läsare, ger tips och dessutom skriver mycket om självförtroendet, vilket är suveränt!

Det är askul att klicka in på er blogg och läsa hur ni vill att man ska behandla hästen för det den är; ett underbart djur med hjärtan av renaste guld.

Er blogg har gett mig mycket att tänka på, och det ni säger är ju sant :] 

Keep up the good work!

2011-01-22 @ 10:19:55
URL: http://dreamsphere.blogg.se/
Postat av: Noomie

Bra där! (:

2011-01-22 @ 13:13:09
URL: http://lexx.blogg.se/
Postat av: joanna

jätte fin blogg.

lärt mig mke när ja läst

2011-01-22 @ 20:32:30
URL: http://bumlansryttare.blogg.se/
Postat av: Majja

Galet bra skrivet, man får verkligen en tankeställare! Han faktiskt varit skittjurig ikv pga jag har ett envist sto hemma och de enda vi gör är samma sak varenda ridpass. Hon är verkligen en svår häst som tar tid, men ibland blir jag bara trött på henne och blir arg på mig själv och ridpasset slutar dåligt. Min häst förtjänar ju de bästa, så detta är verkligen något som jag ska tänka på hela tiden!



Tack, de sista stycket var verkligen något jag behövde läsa nu! :)

2011-01-22 @ 20:57:10
URL: http://hestochponni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0