Ringorm

Vad är ringorm?
Ringorm är en svampinfektion som är möjligt för både människor och djur att få. Det är ingenting som är skadligt att få, mer än att sjukdomen kan lämna fula märken av kala fläckar på djurs kroppar. Ringormen kan förekomma under hela året. Det anses allmänt att fuktigt väder gynnar dermatofyter (svampar).  Det finns också olika svampinfektioner, både en fuktigare infektion och en torrare variant där det är större hårlösa partier. Dermatofyter är en grupp mögelsvampar som delas in i tre genus. Dels Trichophyton och Microsporum, som orsakar ringorm hos djur och människa, dels Epidermophyton, som är kopplad till människa

 


(lånad bild från google.se)

 

 

Symtom
Det kan variera med symtomen beroende på vilken art som hästen har råkat på, och även skillnad beroende på individerna. En första symtom kan vara lindriga hudansvällningar, där pälsen försvinner och det bildas krustor som sedan ramlar av. Det är ovala/runda hårlösa partier av varierade storlekar (ett par centimeter i diameter) med torra hudflagor eller en fuktig yta som kan ses som en följd av detta. Det kan också innebära förtjockad hud. Klåda förekommer sällan.

 

Smitta
Ringorm räknas som en kontaktsmitta, och är en väldigt lätt sådan. Det kan smitta från djur till människa, men inte tvärt om. Det klassiska att smitta med är sadelgjordar som byts mellan hästar. Hästar tvättas i andra medel.  Svampen bildar sporer vid infektion. Dessa ramlar av djuret eller fastnar på utrustning och kan överleva i miljön månader till år för att på nytt infektera mottagliga individer. Huvud, hals och bål angrips i första hand, vilket är logiskt vid direktsmitta med tanke på hästars sociala beteende och smitta från utrustning som till exempel sadelgjorden. En god regel för att förhindra smittspridning i ett stall kan vara att alla nya hästar får stå i karantän tre veckor. Även många andra infektionssjukdomar hinner bryta ut och kan åtgärdas inom denna tid. Om inkubationstiden inte stämmer i tiden med det tillfälle man tror att hästen fått smittan ska man komma ihåg att sporer kan ligga länge i miljön och på så sätt infektera hästar även hemma i det egna stallet och kanske inte alltid via yttre kontakter. Köps en ny häst in, som inte haft ringorm tidigare, kan det också starta hela karusellen igen om den smittas från miljön.

 

Behandling
Ringorm läker ut hos de allra flesta hästar på cirka 8-12 veckor även utan behandling, men eftersom denna svampinfektion är så pass smittsam mellan hästar och även smittar människor och ibland andra djur, bör de infekterade djuren ändå behandlas för att förhindra smittspridning och för att påskynda läkningen. Infektionen hos hästar kan behandlas med Imeverol, fyra gånger med 3–4 dagars intervall. Eftersom att smittan är så pass lätt är det noggrann hygien och Virkon S som gäller att tvätta alla saker med.


Under skolans ringorms-period tvättade vi alla hästar, även fast bara några hade.

Övrig stallrengöring och desinfektion
I samband med behandling ska sanering av stall samt stallutrustning göras. Det är av största vikt att stallet och hästtransporter rengörs ordentligt efter ett att man har ett stall som drabbats av ringorm, då svampsporer finns kvar i miljön som boxinredningar, i transporter, sadelkammare och på utrustning som borstar, schabrak och så vidare. Annars fortsätter troligtvis karusellen.

Källor: Mig själv
http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Hast/Hudsjukdomar/DermatofytosRingorm/
http://www.apoteket.se/privatpersoner/djur/sidor/Hast_Hudopals_Eksemohudutslag_Svampringorm.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4stsjukdomar


Kommentarer
Postat av: Tessan

Usch, ringorm är inte rolig att ha i stallet.

Mitt grannstall hade det och man såg hur dom slet med att få allt rent och spreja virkon överallt ;)

2011-04-02 @ 14:10:57
URL: http://gulingpower.blogg.se/
Postat av: Anonym

vilken fin blogg, verkligen fina hästar!

var gärna med och tävla i vår blogg om du vill!

kram

2011-04-02 @ 14:26:19
URL: http://rhrn.blogg.se/
Postat av: beckis

ringorm är verkligen inte kul :/ tvättade hela bunten förrförra veckan :(

2011-04-02 @ 14:34:36
URL: http://byrebecka.blogg.se/
Postat av: Emelie Williamsson

Finns det nått sätt att undvika denna sjukdom? :D

2011-04-02 @ 17:19:10
URL: http://norrakullensstall.blogg.se/
Postat av: Anna-Karin

Bra & Fin blogg :)

Allt bra? =)

2011-04-02 @ 18:06:36
URL: http://utankorsband.blogg.se/
Postat av: amanda

sööta hästar! :) söt blogg, och bra blogg :D keep it up! :D

2011-04-03 @ 01:29:04
URL: http://amandaekerothofsweden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0