Gränsen mellan stressat och roligt

Tänkte skriva ett åsikts-inlägg angående uteritter/busridning.
Tävlingsryttare generellt får skrämselhicka av ordet "busridning" haha, så tänkte att jag skulle lägga ut mina åsikter kring ämnet.

Nu lägger jag tankarna på slitage åt sidan och fokuserar på hur hästen upplever ridpasset ute i just det här inlägget, men hela mitt upplägg är ALLTID baserat på att det ska slita så lite som möjligt på hästen. Men för att bara snacka uteritt/busridning nu då -

Jag är en ryttare som är otroligt noggrann med att variera underlag och minst lika noggrann med att komma utanför "de fyra väggarna" med hästarna jag sitter på. Glädje är en stor nyckel till framgång, tror jag. Och genom att endast trimma i ett ridhus så tror jag inte att den där riktiga glädjen och samspelet uppkommer ett ekipage emellan, men det är min teori. Jag brukar max rida på bana två ridpass på raken och sedan komma ut på vägarna/skogen/asfalten/ängarna eller liknande. Dels för att variera underlag och dels för att hästarna ska få rensa huvudet en aning från all kunskap dem pumpas med inne i ett ridhus/paddock. Det här upplägget får mina hästar att vara väldigt fokuserade när det väl kommer till arbete på banan.



För det mesta är det skritt och joggning som gäller ute, just för att slita så lite som möjligt. Det är ett standard pass ute, dock så kommer vi ju till dessa pass som ska vara ROLIGA och där hästarna, i mitt tycke, ska få springa av sig och få busa utan att gå i form och flyttas hit och dit - det är hästar!

När de ridpassen kommer tycker jag att man som ryttare ska vara extremt noggrann med att kunna dra en gräns mellan vad som är roligt - och vad som blir ett stressat moment. Det är där man kan skilja busridning från busridning tycker jag. Blir busridning till något galet där ryttaren får slita och dra till slut och hästen uppfattar det hela som ett obehagligt och stressat ridpass så är det ända du fått ut av det spänningar, kan du däremot variera galoppsträckorna, påverka fart och rytm med sitsen och känna att du alltid har kontroll över situationen så tycker jag att det är superbra att busrida!

För även om hästen sticker iväg i full fart med öronen framåt betyder det INTE att den alltid tycker att det är så himla bekvämt och roligt. Hästar är flyktdjur, det ska vi komma ihåg, hetsar man då hästen och ber den att springa riktigt snabbt och stressar på framåt kan hästen uppfatta det som en farlig situation där den måste skena för att komma ifrån - medans ryttaren uppe på kanske tycker att det är superkul och är inte tillräckligt uppmärksam för att känna vad hästen tycker om det hela.

Som ryttare måste du vara uppmärksam och kunna dra en tydlig gräns mellan stressat och roligt, det är min starkaste åsikt kring ämnet "busridning".



Några snabba tips för att slippa stress i ett roligt utepass -

x Variera galoppsträckorna
Genom att variera sträckorna håller du hästens uppmärksamhet uppe, den kommer inte innan kunna veta att "nu får jag lov att skena i en kilometer, tjohooo". Tänk på att absolut inte galoppera i för korta sträckor, då uppkommer ofta stress imed att hästen blir frustrerad och du måste ta tag hårdare och snabbare om du vill ha ett snabbt och tvärt avslut.

x Försök skritta på lång tygel emellan variation mellan gångarterna
Skritt på lång tygel hjälper dig att få hästen avslappnad och för att låta den andas ut. Hästen kommer på så vis uppfatta ridpasset som lugnt trots att den kan få vara het och springa emellanåt.

x Rid och påverka med så mycket sits som möjligt
Hårda händer är det absolut sista alternativet att ta till, det orsakar stress och bråk.

x Rid (om det är möjligt) ner hästen i en lägre form emellanåt
Gärna i traven, få tillbaka kontrollen och lydnaden - checka av att hästen är med på noterna.

x Öka farten successivt
Att pusha på, smacka och sätta skänklarna från skritt till full fart ute skapar en stressad flyktkänsla hos hästen. Stå gärna upp i lätt sits och låt hästen självmant öka farten, successivt!

Ett lite annorlunda inlägg måste jag nog säga, vad tycker ni?
Mer/mindre utav sånna här "tips och åsikts" inlägg?


Kommentarer
Postat av: jjuliah

riktigt bra skrivet! :)

2011-04-20 @ 18:30:45
URL: http://jjuliaosofiee.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Håller helt klart med dig :)

Busridning under kontroll emellanåt tycker jag är bra, tom viktigt, så länge det inte blir för ofta eller för hetsigt då. Att någon gång bara låta hästen lunka på utan att arbeta tycker jag är viktigt. Och då en härlig galopp på det! :)



Sånt här är kul att läsa om så mer sånt! :)

2011-04-20 @ 18:32:09
Postat av: Sanna

gärna om hur man själv får bättre självförtroende, lix vågar stå för den man är och inte tar åt sig allt som inte är ens egna fel?

hänger ni med vad jag menar ? (A)

2011-04-20 @ 18:43:47
Postat av: Sara

Bra skrivet!!

2011-04-20 @ 18:44:34
URL: http://sarabratli.blogg.se/
Postat av: Catrine

Bra skrivet! :D Hur lätt hästarna blir stressade varierar ju väldigt mycket, vissa hästar klarar minimalt med bus medans andra är mer toleranta :)

2011-04-20 @ 18:45:37
URL: http://catrinek.blogg.se/
Postat av: alice

Jag tycker det är jätte bra att ni skriver sådana inlägg så fortsätt med det:D

2011-04-20 @ 18:50:48
Postat av: Emelie

Sjukt bra inlägg verkligen!! Jättebra tips!! :D

2011-04-20 @ 18:58:46
Postat av: Louise Erikson - FOTOBLOGG

Håller helt med dig!

2011-04-20 @ 19:02:01
URL: http://louiseerikson.blogg.se/
Postat av: Heelf-hopprepsbrudarna

Fina bilder! :D

2011-04-20 @ 19:04:58
URL: http://heelf.blogg.se/
Postat av: Amanda

Superbra skrivet. :)

2011-04-20 @ 19:07:06
URL: http://rilfarna.blogg.se/
Postat av: Evelina

Bra skrivet, håller helt med!

Gärna fler liknade inlägg!:D

2011-04-20 @ 19:08:56
URL: http://dalaryttarna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Så helt jävla rätt skrivet om busridning!! Det är vad min tränare alltid har sagt till mig genom åren då vi i vårt stall rider ut mycket mellan passen och vi älskar att busrida - på det RÄTTA sättet! Tack för att du skrev det här, verkligen kul att höra detta från dig! :)

2011-04-20 @ 19:31:52
Postat av: vendela

håller med helt och det var jääättebra skrivet!! mer sånt här! dins sånna här inlägg är alltid jättebra! :D

2011-04-20 @ 19:36:14
URL: http://wendings.blogg.se/
Postat av: Veronica

Underbar häst!

2011-04-20 @ 19:42:03
URL: http://veronicasadventure.blogg.se/
Postat av: Linn

Absolut inte mindre av dessa inlägg!

Du skriver så otroligt bra och jag tror det är dessa inlägg som gör detta till en av mina absoluta favoritbloggar(tillsammans med allt annat såklart:)). Jag lär mig så mycket och har börjat tänka helt annorlunda tack vare era grymma inlägg. Önskar alla om äger en häst/håller på med hästar kunde läsa era texter.

TACK TACK TACK!

2011-04-20 @ 20:03:31
URL: http://linnbergman.blogg.se/
Postat av: Anonym

håller med dig! bra skrivet :D

2011-04-20 @ 20:05:23
Postat av: Jenny

fin header :)

2011-04-20 @ 20:08:56
URL: http://jennysfoto.webblogg.se/
Postat av: Alma

Håller helt klart med! Du skriver otroligt bra, utförligt och med underlag. Det märks att du är insatt och bryr dig om att veta vad du sysslar med! Härligt.

2011-04-20 @ 20:13:32
URL: http://svartlistad.webblogg.se/
Postat av: Felicia

Fler sånna här inlägg, jätteintressant ju. Du verkar ha ett väldigt sunt hästtäml!!! :-D

2011-04-20 @ 20:19:00
Postat av: Sara

Riktigt bra skrivet:) Ni skriver så bra inlägg

2011-04-20 @ 20:19:42
URL: http://fotoryttarnas.blogg.se/
Postat av: SANNA

Hej tjejen! :)

Vad händer hos dig? :D



Kram

2011-04-20 @ 20:27:55
URL: http://sannaakarin.blogg.se/
Postat av: Emelie Williamsson

Du skriver riktigt bra och tanka fyllda inlägg. Det är alltid lika roligt att läsa ska du veta så fortsätt med det! :)

2011-04-20 @ 20:43:03
URL: http://norrakullensstall.blogg.se/
Postat av: hanna

jättebra skrivet! och mer sånt här! åsikter är alltid roligt :)

2011-04-20 @ 20:57:01
Postat av: Emma Berg

Älskar dina åsikts inlägg, håller alltid med dig. För det är helt rätt, Även om man busrider ute måste det ju vara kontrolerat. Bara idag red jag ut, och galopperade på några gräsbitar, och hästen jag red - Skottas - tycker det är mega kul, även om han inte får galoppera i det tempo han vill märker man på han att han gillar det, även om man låter han springa på eller om man sitter tyngre i sadlen och arbetar han lite mer i galoppen.

2011-04-20 @ 21:08:19
URL: http://hastekipage.blogg.se/
Postat av: jag

Riktigt klokt skrivet ....

2011-04-20 @ 21:24:37
URL: http://galopptimix.blogg.se/
Postat av: Sara

Jättebra inlägg!

2011-04-20 @ 21:27:39
Postat av: Anonym

håller med till stor del, men en fundering har jag. Att mest bara skritta och trava ut - för att minska slitage? Det tycker jag väl helt fel! Jag rider ute minst 5 dagar i veckan med min ponny, och max en på bana/ridhus eftersom jag bor ute i skogen. Hoppar max typ 3 ggr i månaden och tävlar trots allt LA, och ska upp till MSVb. Att rida ute behöver väl inte betyda att det sliter mer på hästen, naturligtvis beroende på underlag. Ridhus har ofta ett djupare underlag och sliter mer på senor osv. Har en gammal ridskolehäst som fick gaffelbandsskada och fick inte gå i det underlaget längre och bara får gå ute på våra skogsvägar. Mycket bra skrivet, förutom det med att minska slitage genom att bara skritta och trava ute! (vet inte om du bara inte tänkte på att skriva beroende på underlag för det har såklart myyyycket med det att göra)

2011-04-20 @ 21:46:42
Postat av: Julia

Jag håller med dig!



Men sen kan man dock även arbeta när man rider ut, så att det inte alltid blir "busridning" så fort man kommer utanför de fyra väggarna/staketen!



Variation även där! ;)

2011-04-20 @ 22:32:34
Postat av: Erica <3

Jag håller med !

När jag rider ut skrittar jag alltid på långtygel när det går. Min ponny blir så taggad efter att jag har galopperat eller travat så om jag har långatyglar springer hon iväg xD Men de där me att öka successivt stämmer också. Men jag tränar i backe mycket och när vi busrider får hon alltid galoppera upp där vilket hon tycker ät jätte kul och vill springa fortare och fortare även om jag inte tillåter att hon ska få springa så snabbt hon kan. Men en gång har vi ställt oss längst ner och jag har gjort en försiktig men mjuk galoppfattning och hon reagerar med att sätta fram öronen och fattar galopp. Men hon har ändå tyckt det är jätte kul.

Men de jag vill komma till är att olika hästar reagerar och tycker olika saker ät kul och de vet jag att du vet. Men du har iaf rätt på allt du sa :D

2011-04-20 @ 23:05:17
Postat av: E

jättebra tankar och tips! :)

2011-04-20 @ 23:13:39
Postat av: felicia

jättebra och lärorikt inlägg! :D

Sånna här vill vi ha fler av (y)

2011-04-20 @ 23:42:03
URL: http://cleoo.devote.se
Postat av: Julia

Håller helt med dig! Skönt att se att så många har en sund syn på hästar :)

2011-04-21 @ 00:41:39
URL: http://ohjuliet.blogg.se/
Postat av: Emmy

Superbra inlägg, faktiskt vad jag väntat på! :D

Härligt att du tycker så trots att du är tävlingsryttare på sån hög nivå, det är inge roligt att se/höra tävlingsryttare som behandlar sina hästar som maskiner och inte låter dom busa, eller gå i stora hagar tillsammans.



Håller helt och hållet med dej om detta, blev väldigt bra till mods också nu när du skrev detta så det är såhär jag nästan alltid rider mina utepass!

Min ponny är underbar, pigg & framåt men kan rulla på i en kontrollerad galopp där jag både kan öka & minska lätt med sitsen och genom att ta LITE i munnen på henne utan att hon sticker.

Som du säger skrittar jag på långa tyglar i mellanåt och försöker jogga henne i låg form ibland.



Håller med alla, häääärligt att du är en sån sund hästmännsika!

Diggar dej sjukt mke, stor förebild för mig! :D

Creed! <3

Kramar Emmy

2011-04-21 @ 09:26:51
URL: http://young-rider.bloggplatsen.se
Postat av: Angelina Svedbo- dressyr ryttare med världens finaste ponny

väldigt bra skrivet, jag försöker rida ut mer en vad jag rider i manege/paddock, så rider knsk ut på asfalt en dag, rider i manegen nästa dag, rider ut, rider i paddock och sen rider ut igen. Väldigt nogran med det, då blir det lixom " åhh idag är det dressyr i paddocken dagen!! :D idag ska vi träna ordentligt för att imon kunnaa skritta ut och bara ha de mys" känns bättre så. Annars blir det ju bara " ennu en dag i manegen" tråkigt för både häst och ryttare.

Håller med om allt!

2011-04-21 @ 12:46:13
URL: http://ponydressage.blogg.se/
Postat av: elin

när jag var yngre och red på ridskola fick vi rida ut och lära oss busrida, släppa loss men ändå ha kontroll :)

2011-04-21 @ 13:26:46
Postat av: Linn

Kändes jättekul att läsa det här inlägget då jag själv funderar en hel del kring ämnet, min ponny har nämligen väldigt väldigt lätt att stressa upp sig för minsta lilla.. Superbra blogg! :)

2011-04-21 @ 20:48:20
URL: http://linnenjohanna.blogg.se/
Postat av: bella

du har riktigt sund hästhållning, de kommer du komma långt på tjejen! du är skitduktig :) kram

2011-04-22 @ 10:20:01
Postat av: Anonym

gillar det du skriver, får en att tänka till!

2011-04-22 @ 20:05:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0