Vet ni svaret..?Jag håller med dig, jag har hört precis desamma och det är ju precis så det funkar med tanke på att novabett (som är ett rakt, mjukt gummibett) är det allra snällaste. Jag tycker också att detta är skumt - för jag lovar - hästarna reagerar verkligen som om det är ett skarpare bett när det blir rakt vid förhållningar!

Är det någon utav er där ute som kan ge mig och Karin ett svar på detta?
Annars ska jag faktiskt kolla upp det här, jag tycker att det är lite skumt jag också och skulle gärna vilja ha ett svar! Om jag får tag i ett bra svar lovar jag att återkomma och skriva ut det här i ett inlägg som uppföljning :)


Kommentarer
Postat av: Sandra

jag håller faktiskt inte med då jag också haft en ordentlig tandläkare som jobbar endast med tänder och bett. jag har fått det här visat framför mig hur det fungerar och jag vet självklart inte vad ni har hört.

har du ett t.ex. tredelat vanligt ridbett i munnen så reagerar hästen på hur hårt du drar. bettet formar sig mer i munnen så att mitten delen ligger hela tiden där du ska. sidorna på bettet dras dock inåt mot mungipan vilket framför en obehaglig känsla.

Ett tvådelat bett är faktiskt värre då det inte alls formar sig utan trycker destu mer upp i mungipan på bägge sidor och har inte lika lätt för att lägga sig tillbaka på rätt sätt.

ett rakt stångbett gör ju så att den drar upp hela mungiporna direkt du tar ett litet tag. detta kan hjälpa mot starka hästar för att endast ta en liten kramning som gör att hästen känner av det direkt utan att man behöver vara hård i handen. skillnaden mellan ett vanligt stångbett och ett novabett är ju att novabettet är av gummi.

novabettet är därmed mjukare och sätter inte lika hårt i mungiporna vilket lindrar lite mer.

jag har aldrig haft något emot sådana som rider på pessoa men jag kan säga att jag aldrig skulle sätta ett pessoa på någon häst. jag håller inte riktigt om att pessoat ger två signaler, mer att det är otydligt.

har man tygeln i mittersta ringen så funkar det som vilket annat bett som helst, det förstår vi alla. men så fort du tar tygeln i en ring under så gör ju det att minsta lilla tygeltag du gör, gör att bettringen vrider hela bettet snett upp eftersom ringen dras mot dina händer.

den ringen där nackstycket då sitter vrids automatiskt ner i riktning mot mulen. vilket gör att nacken kröks. det är alltså inte själva bettet i sig som är problemet, utan ringarna.

detta är enligt mig taskigt rent ut sagt eftersom många använder det på sina hästar som är pigga/heta och det är deras anledning. jag skulle se detta som en dålig sak eftersom man drar i hästens nacke.Tycker även dom som rider på det får komma med åsikter - men då kan dom inte bara säga, jag orkar inte med denna disskutionen när dom inte längre har något att komma med. jag bryr mig inte då jag har kompisar som använder det men jag skulle som sagt aldrig rekommendera detta bett oavsätt om det är till en stark eller snäll ponny/häst.

som sagt, mina åsikter! (:2010-11-23 @ 22:24:51
URL: http://absolutsvanholt.blogg.se/
Postat av: ---

På ett tvådelat bett åker mitt delen upp i gommen på hästen. Det blir liksom som en spets och hur skönt är det?

2010-11-23 @ 22:42:17
Postat av: Karin

Det skulle vara kul och veta, vet hur det egentligen fungerar då många säger olika. Inte att någon har fel. Kul att du tog upp frågan i ett inlägg och inte tog illa åt dig.Sen till något helt annat. Även fast Sofia inte bloggar så mycket än så tycker jag att ni driver en otroligt trevlig blogg. :D

2010-11-23 @ 23:08:34
Postat av: sofia

hur kom pessoat in i bilden?Alla bett funkar olika på olika hästar, komisen rider sin på låsbett och det är för att hon blir förstark mot hindren. Så när man tar i tyglarna så slår bettet till och blir rakt.. vet inte efekten direkt men hennes häst slappnar av.

och ett tredelat lägger sig ju mjukt i munnen så det stör ju inte direkt när man inte tar i tyglarna..

2010-11-24 @ 09:34:24
Postat av: Josefine

Tror det är typ så att ett rakt är ungefär som ett tredelat i "skarphet", och ett tvådelat lite mildare, men då blir det ju nötknäppareffekt som inte heller ät uppskattat :( Satsa på ett rakt eller tredelat isåfall! :D

2010-11-24 @ 10:11:39
URL: http://josefinebergman.blogg.se/
Postat av: Lamia - Vinn reflex-set!

Haha förlåt, men vad är ett "bildare" bett? ;)

2010-11-24 @ 10:40:58
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Sandra

''--'' tvådelade bettet... klart att det inte är spetsen som går in i munnen. när du tar i tyglarna så viker sig varje siga av bettet mot tygeln och händerna. detta gör att bettspetsen pekar mot tänderna.

2010-11-25 @ 17:57:59
URL: http://absolutsvanholt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0