Lägg eran energi rätt!

Har ni någongång tänkt på hur enormt mycket vi hästmänniskor lägger tid och energi på att fokusera på ANDRA än oss själva?? Inte så jäkla smart va!

Jag slutade med det och tänkte om, men för att kunna bryta en ond vana så gäller det att INSE den först - vilket jag tänker få er att göra nu.

I hästsporten snackas det, i hästsporten är det falska spel, i hästsporten vänds kappen efter vinden, i hästsporten krävs det skinn på näsan och ett redigt stabilt självförtroende och självkänsla för att överleva. Jag har innan snackat om att välja ut de personer man vill vända sig till och litar på, dom ska man sedan lyssna på och ta del utav deras kunskap - istället för att lyssna på allas åsikter hela tiden tills man blir helt knäpp av alla olika åsikter och tankar kring allt som rör våra fyrbenta vänner. Efter man har gjort det, gäller det att fokusera på SIG SJÄLV och sin häst - och lägga energi på just det.

Det är ett helvetes snack i ridsporten hela tiden, allt som handlar om vad andra gör med sina hästar, hur dom sköter dom, vad dom hoppar, hur det har gått, vart dom är anmälda osv är på något vänster så jäkla intressant för alla. Men de hästar och ponnyer som verkligen behandlas dåligt, som blir slagna eller misskötta - är det någon som anmäler deras ägare eller sätter ner foten och säger ifrån en gång för alla? Nej, inte fan är det det! Utan istället snackas det bakom deras ryggar och rykten sprids hejvilt. Exakt vad hjälper det djuret? INGENTING. Det är det här vi ska lägga energin på om vi ska blanda oss i hur andra gör och sköter sina hästar - inte genom att snacka skit.




"Hej Linn, jag har en sak jag skulle vilja ta upp med dig!
Det är en tjej i mitt stall som har värsta SM hästarna men hon kan verkligen INTE rida och det går bara bra för henne pga hennes fina hästar!! Jag blir så trött av att se det, och försöker förklara för henne lite försiktigt att det är hästarnas förtjänst att hon vinner rosetter på alla dessa tävlingar! Men hon verkar inte fatta?? Jag kan nästan inte koncentrera mig på min häst i stallet när jag är där, utan retar mig bara på hennes oförtjänta framgångar!! Hur hade du gjort?"

Dom här tre kommentarerna/mejlen visar tydligt det jag pratar om. Absolut ingenting negativt mot dom som skrev dom, utan bara konkreta kommentarer som var bra att visa med.

Till dom två översta kommer mitt svar bli:
Vadå tycker? Har jag rätt att tycka? Varför ska jag tycka? Vad hjälper det MIG att tycka?
Snobbiga ponnyryttare som får allt dom vill ha och tycker om sig själva - varsegoda! Skönt att se att någon lyckas hålla uppe självförtroendet i ung ålder (om det inte är ett skal mot sin osäkerhet som det i många fall är..) Så länge dom inte är otrevliga mot mig så är det inga problem alls, alla får lov att gå sin egen väg och leva sitt liv för mig!

Falska människor tycker jag är jobbigt att ha runt mig, så är det bara. Jag är alldeles för mjuk och lättsårad för sånt. MEN jag tycker att det är helt okej så länge dom inte är på och runt mig. Dom får leva sina liv som dom vill och använda sig utav den information dom har precis som dom själva vill - men jag vill inte ha med det att göra.

Sammanfattat så menar jag på att om man istället för att gå in i andra människors liv så mycket och tycka och tänka så mycket om deras val i sina liv så kan man ta den energin till sitt eget liv och i det här fallet sin egen häst. Som tjejen beskriver situationen i mejlet så är det ju en superjobbig och dum situation för både henne och tjejen som hon stör sig på. Nu har det ju gått så långt att hon faktiskt tappar koncentration och fokus på sig själv och sin häst på grund utav att någon annan vinner några rosetter - det är INTE bra.

Hon kommer inte kunna ändra på den andra tjejens livssituation i vilket fall - och inte heller få ett godkännande svar från henne heller. Hon kommer ju aldrig säga till någon som hon känner stör sig på henne och inte tycker hon är värd sin framgång "Du har rätt, mina hästar gör ALLT och jag åker med! Gud vad jag är en bortskämd skitunge" - Det kommer ALDRIG ske, det kan jag lova. Om du istället skakar av dig allt du tycker och känner för henne, hennes hästar och hennes framgång och omvandlar all den energin till energi som du lägger på dig själv kommer alla partner må betydligt bättre!

Jag hamnade i en sån här fälla precis när jag köpt Winnetoo. Det var en tjejs pappa som jag hade ganska nära mig som jag inte klarade av, han kände av mina svaga punkter och utnyttjade dom något enormt. Ni vet en sån där människa som kan lägga av en diskret kommentar som bara du uppfattar som ett påhopp, en kommentar som får dig psykiskt ur balans direkt. Han kunde verkligen säga till mig; jag tycker inte om dig med snäll röst så att säga. Kom han in i manegen när jag tränade så tappade jag bort mig helt och gjorde onödiga misstag hela tiden, tappade humöret och red betydligt sämre. Var han på samma tävling visste jag att han stod och hoppades på att jag skulle misslyckas och jag stressade upp mig själv något enormt över det - gick det då inte så bra som planerat bröt jag fullständigt ihop och allt kändes tio gånger så jobbigt!

HÄR lärde jag mig att tänka om - jag blev tvungen att lära mig det helt enkelt.
Nu för tiden har jag honom ännu närmre mig och träffar på honom var och varannan dag - vilket inte gör mig någonting. Jag duger som jag är och Winnetoo duger som han är. Det går inte alltid bra, men vi ÄR fortfarande bra ändå även om inte varje ridpass eller tävling går bra - vi är dom samma ändå.

När ni känner att någon människa känns jobbig att träffa på eller ha runt sig, backa tillbaka. Tänk igenom vad det är som är jobbigt och VARFÖR det stör just dig, omvandla sedan energin till energi som går till only you!






Kommentarer
Postat av: Anonym

Du är riktigt klok, alla, inte bara hästfolk, borde få läsa om dina tankar.

2010-12-29 @ 19:09:44
Postat av: linnea - En ponny ryttare

Så sjuuuukt bra att läsa!

HISS till detta Linn :) <3

2010-12-29 @ 21:11:58
URL: http://ungponnyn.blogg.se/
Postat av: nina

Jättebra skrivet;) Så borde fler tänka ;) Men samtidigt får man ju inte tänka så för mycket utan man måste även kunna se och reagera om något är fel, jag förstår att du självklart menar så med ;)

2010-12-29 @ 21:13:03
Postat av: Stina

Linn, accepterar du vänförfrågningar på fb? Skulle behöva bolla lite tankar med någon och du verkar så himla klok =) Och det känns dumt om man skulle råka skriva till fel Linn Olsson!

2010-12-29 @ 21:16:32
Postat av: Madde

Åh, det finns verkligen inget som är så jobbigt som falska människor :/

Men jag fick verkligen en riktig tankeställare när jag läste detta.. Har aldrig riktigt tänkt på det på det sättet, utan går ofta runt och funderar på vad andra ska tycka om mig i olika situationer och stör mig på hur andra hanterar sina hästar..

Det ska jag genast försöka ändra på, för innerst inne vet jag ju att jag inte får ut något annat än frustration av det ^^

2010-12-29 @ 22:23:25
URL: http://superponnies.blogg.se/
Postat av: Sandra

Kanonbra inlägg, Linn! Verkligen, det ger nog de flesta en tankeställare - inte minst mig själv. :)

2010-12-29 @ 22:26:05
URL: http://itsourtimetoshine.blogg.se/
Postat av: Madde

åhh! jag tycker ni säger så bra saker!



apropå dåliga saker

Min kompis (fd) sålde en häst till mig men ett halvår senare saknade hon hästen och tog tillbaka den :(

och kontraktet var helt falskt!



Nu har hon köpt en häst åt min andra kompis för några tusen :/

+

Att hon har haft över 15st hästar på 5år för att det varit ett lite fel på de och ist för att jobba på felet säljer de hästen och köper en ny.

2010-12-30 @ 00:20:06
URL: http://midzan.blogg.se/
Postat av: Anonym

så jävla grym är du på att skriva!! :D vad du än har för tips eller idéer och så i dina inlägg så skriver du så bra att man typ vill åka upp till stallet nu (mitt i natten) bara för att inse hur bra man kanske är :D haha du är bäst! Asbra inlägg jämt och speciellt detta!!

2010-12-30 @ 00:24:35
Postat av: Jessika

Äntligen!

2010-12-30 @ 00:38:19
Postat av: elin

du är bäst!

detta behövde jag!

2010-12-30 @ 18:40:00
URL: http://justmymillion.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0